Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «το φθινόπωρο θα έχουμε τα stress tests και έπειτα την ανακεφαλαιοποίηση. Αποκλείεται η εφαρμογή μέτρων που θα θίγουν τους μικροκαταθέτες».

Υπογράμμισε ότι οι καταθέτες εξαιρούνται από το bail in για τις τράπεζες.

Και υπογράμμισε:

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα ισχυρό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα δημιουργηθεί στα τέλη του 2015 και θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών. Τα πρώτα 25 δισ. θα στοχεύουν στην πληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα θα αφορούν τον τομέα των επενδύσεων. Περιμένουμε προτάσεις στα τέλη Οκτωβρίου. Οι τράπεζες θα ενταχθούν στο ταμείο αυτό.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι «ο φάκελος που συμφωνήθηκε στο μέρος του προγράμματος ύψους 86 δισ. – 26 για τον τραπεζικό τομέα που θα είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά θα είναι διαθέσιμα μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης».

Χαρακτήρισε κρίσιμο το θέμα του χρέους. «Μπορεί να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση με ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, χωρίς κούρεμα. Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι απαραίτητη η εμπλοκή του ΔΝΤ και καλωσορίζουμε τη θετική αξιολόγηση του Ταμείου για το πρόγραμμα». Και είπε ότι «αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρη εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων -συνταξιοδοτικό- αλλά πρέπει να καταστεί βιώσιμο το χρέος».

Για τα επόμενα βήματα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για να υπάρξει επίσημη έγκριση του προγράμματος. Ελπίζουμε πως θα υπάρξει θετική έγκριση από τα κοινοβούλια μέχρι την Τετάρτη κάτι που θα ξεκλειδώσει την πρώτη δόση του προγράμματος».

Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, χαρακτήρισε σημαντική την ευρεία πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε η συμφωνία στη Βουλή κάνοντας λόγο για διάθεση του κοινοβουλίου να συνεργαστεί με την Ευρωζώνη. Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ, δεν έκανε εικασίες για εκλογές.

 

Εκτός από τους μετόχους και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης (senior bondholders) θα επιβαρυνθούν με το bail in των τραπεζών, ενώ αίρεται κάθε φόβος για συμμετοχή και των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών με κούρεμα των καταθέσεών τους.
Το επίσημο τέλος στους φόβους για κούρεμα των καταθέσεων κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έβαλε το Eurogroup, εγκρίνοντας νωρίτερα το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας εκ του οποίου η πρώτη δόση, ύψους 26 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σύντομα και ειδικότερα μετά την επίσημη έγκριση από όλα τα κοινοβούλια μέχρι τις 19 του μηνός.
Από την πρώτη δόση στις τράπεζες αναλογούν 10 δις. ευρώ, ενώ όπως ελέχθη, με τη συμφωνία διασφαλίζονται και τα ζητήματα των τραπεζών, οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέσα στο φθινόπωρο. Στόχος μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση είναι να δοθεί ώθηση στην ελληνική Οικονομία.
Το εργαλείο του bail in θα ισχύσει για τους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης αφού πρώτα θα έχουν προηγηθεί τα αποτελέσματα της Αξιολόγησης της Ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Quality Review) και των τεστ αντοχής (Stress Tests) των τραπεζών πριν το τέλος του έτους.
Οι επιπτώσεις σε μετόχους και ομολογιούχους των τραπεζών προβλέπονταν με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 (για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων), η οποία ψηφίστηκε στις 22/7 από την ελληνική Βουλή στο πλαίσιο του δεύτερου "πακέτου" προαπαιτούμενων από τη Βουλή. Με την Οδηγία αυτή που ισχύει από 1/1/2016, το βάρος της διάσωσης των τραπεζών από τους φορολογούμενους (bail out), μεταφέρεται στους πιστωτές της τράπεζας (bail in) με σειρά προτεραιότητας: μέτοχοι, ομολογιούχοι, καταθέτες.
Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, η επιτάχυνση των διαδικασιών της ανακεφαλαιοποίησης πριν από την 1/1/2016 στόχευαν εξαρχής στο να προστατευθούν οι καταθέτες από απομείωση των καταθέσεών τους στις τράπεζες λόγω υποχρεωτικής στήριξης στη διάσωσή τους. Όπως προβλέπει η κοινοτική Οδηγία για το bail in, η προσφυγή για διάσωση στους καταθέτες, έρχεται μετά την ενεργοποίηση μετόχων και ομολογιούχων, ενώ όλες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι πλήρως εγγυημένες και προστατευμένες και δεν μπορούν να υποστούν "κούρεμα". Παρότι ο κίνδυνος "κουρέματος" αφορά τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, λόγω του ότι στις ελληνικές τράπεζες το ποσοστό των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κινείται κάτω του 1%, ο φόβος "κουρέματος" δεν μπορούσε να αποκλειστεί.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube