Στους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγήςπου.
Όπως είπε «όλοι μας είχαμε μια εμπειρία με τους φουσκωμένους λογαριασμούς», αποδίδοντας το γεγονός στον «βαρύ χειμώνα», «βαρύτερο ενδεχομένως από τους προηγούμενους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό, εξήγησε ο πρωθυπουργός, οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης κατά 9% και σε αλλαγή της κλίμακας για τους καταναλωτές. Ο κύριος Τσίπρας υποσχέθηκε διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και «άμεση αναδιάρθρωση των κλιμάκων για τους καταναλωτές αλλά και σε μείωση της συμμετοχής στα λεγόμενα ΥΚΩ, που μέχρι το 2020 θα μηδενιστούν».
Προτεραιότητα ο τομέας της ενέργειας
Μιλώντας για την ενέργεια, είπε πως «κατέχει περίοπτη θέση» είτε αφορά στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, αλλά και στις σχέσεις μας με την Ιταλία, την Τουρκία κλπ. Όσον αφορά στον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς ο αγωγός ΤΑΠ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, προχωρά η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα αλλά και στην Αλεξανδρούπολη και επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε πολλά μέρη της χώρας.
Σε διπλωματικό επίπεδο, είπε ο κύριος Τσίπρας, προχωρούν έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med με το Ισραήλ, ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο κάθετος άξονας AGB, η ηλεκτρική διασύνδεση των δικτύων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω της Κρήτης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής και Κυκλάδων, «που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα», όπως είπε.
Υπογράφονται άμεσα συμβόλαια για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
Για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, ο κύριος Τσίπρας δήλωσε πως άμεσα υπογράφονται συμβόλαια με εταιρείες για την εκμετάλλευση δύο χερσαίων και ενός θαλασσίου οικοπέδου και ταυτόχρονα προχωρούν διαγωνισμοί για την αξιοποίηση παλιών και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε στο Ιόνιο, είτε νότια και δυτικά της Κρήτης, μετά το έντονο ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών. Επίσης ανέφερε πως αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ασφαλές για τους εργαζόμενους.
Ο κύριος Τσίπρας είπε ακόμα πως με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, διαμορφώνονται συνθήκες ώστε να παράγουν ενέργεια ανανεώσιμης μορφής πολίτες και κοινότητες, «ώστε να μπορεί για παράδειγμα ένας αγρότης να έχει μονάδα παραγωγής ενέργειας και να συμψηφίζει το κόστος», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου βρίσκεται ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για δημόσια κτήρια και μεταφορές μέχρι τον Σεπτέμβριο, είπε.
Σχετικά με το περιβάλλον, ο κύριος Τσίπρας δήλωσε πως προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και η Συμφωνία του Παρισιού. «'Εχουμε καλύψει σημαντικό δρόμο για τους στόχους του 2020», είπε.
Σε εξέλιξη οι μεταρρυθμίσεις σε Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες
Για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, ανέφερε πως «με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, οριοθετείται ο δασικός χώρος και τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης. Ξεκινάμε την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτύπωση όλων των ρυθμίσεων του χώρου σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο.Άλλη μια μεταρρύθμιση που ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το Κτηματολόγιο, με στόχο ολοκλήρωσης το 2020».
Σε περιοχές υποβαθμισμένες από απόβλητα και άλλες μορφές ρύπανσης, προχωράμε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.
«Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της νέας αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. Συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΝ» έγραψε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter, μόλις έφτασε στο υπουργείο.