Aνησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκφράζει σε έκθεσή του το τμήμα οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg. Η έκθεση φέρεται να εκτιμά, ότι οι εταίροι θα χρειαστεί να εφαρμόσουν επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης ακόμα και στο βασικό σενάριο, υπολογίζοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του χρέους θα παραμείνουν υψηλές και θα υπερβαίνουν ετησίως το πλαφόν του 20% του ΑΕΠ ακόμα και μετά το 2045.
«Κατάλληλος συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους (περιλαμβανομένης της πλήρης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων), επέκτασης ωριμάνσεων και περιόδου χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους συν τη χρήση των κερδών από τα ομόλογα που αγοράστηκαν μέσω SMP και ANFA θα επιτρέψει να επιστρέψει το χρέος ξανά σε βιώσιμα επίπεδα σε όρους μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών», αναφέρεται στην έκθεση σύμφωνα με το Bloomberg.
Μάλιστα, στο δυσμενές σενάριο η Κομισιόν προβλέπει, ότι το χρέος θα αποκτήσει εκρηκτική δυναμική με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με αυτό, από τα μέσα του 2030 και μετά το χρέος θα εκτοξευτεί και θα φτάσει το 2060 στο 241% του ΑΕΠ. Έτσι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εκτινάσσονται στο 56% του ΑΕΠ ως το 2060. Αβεβαιότητα παράλληλα εκφράζεται για την ικανότητα μακροχρόνιας επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων.
Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν, ότι η δόση των 8,5 δισ θα αρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου, με δεδομένες τις αποπληρωμές άνω των 7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο. Η ανάλυση προβλέπει ότι θα υπάρξει αχρησιμοποίητο «μαξιλάρι» 27,5 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM. Ωστόσο η Κομισιόν ζητά οι δόσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να συνεισφέρουν στη δημιουργία μαξιλαριού 9 δισ. ευρώ ως «ασφάλεια» για μετά.
Ο ESM και το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος για να αποσαφηνιστεί πόση επιπλέον βοήθεια χρειάζεται η Ελλάδα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Εκτίμησε ότι η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Ιουλίου. Η Ελλάδα έχει τώρα πολύ μικρά προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους, δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.