Στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο, θα παραμείνουν έως και την Κυριακή περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι τη Δευτέρα θα μετακινηθούν με λεωφορεία σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, με περίπου 100 σκηνές, βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας. Την ίδια ώρα, η παρούσα καθημερινή ροή 8.000 μεταναστών στην Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για να επιφέρουν ένα τέλος στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Ένας στους τέσσερις αιτούντες άσυλο είναι παιδί, αναφέρει η Unicef.
«Προσπαθούμε να κρατάμε τις προσφυγικές ροές σε επίπεδα ανεκτά. Όποτε γεμίζει η πλατεία Βικτωρίας, φροντίζουμε να την αδειάζουμε», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας
«Τους πρόσφυγες οφείλεις να τους υποδέχεσαι και όχι να τους απωθείς», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα όσοι εισέρχονται είναι κατά σχεδόν 80% πρόσφυγες. Επεσήμανε, επίσης ότι «η λύση για το προσφυγικό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».
Σήμερα έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά με πλοία της γραμμής άλλοι 4.500 άνθρωποι.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, με περίπου 100 σκηνές, βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας. Μεταξύ τους βρίσκονται και πολλά ασυνόδευτα παιδιά.
Καταστηματάρχες και κάτοικοι της περιοχής ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και ειδικότερα του νέου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και να υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους με την μεταφορά τους σε πρόχειρα ή και μόνιμα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.
Πάνω από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν τον μήνα Αύγουστο, παράνομα στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το Λιμενικό Σώμα για τον μήνα Αύγουστο. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν αυτόν τον μήνα 107843 παράνομα εισελθόντες στη χώρα μας σε 887 περιστατικά, ενώ για απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα συνελήφθησαν 46 άτομα σε 28 περιστατικά. Συνελήφθηκαν επίσης 53 διακινητές στα περιστατικά παράνομης εισόδου και δεκατρείς στα περιστατικά παράνομης εξόδου.
Στα περιστατικά παράνομης εισόδου κατασχέθηκαν 271 σκάφη και ένα όχημα, ενώ σε αυτά της παράνομης εξόδου κατασχέθηκαν έξι οχήματα και 32 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Εξάλλου, στη διάσωση 477 μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σε 16 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου και Κω.
Στο μεταξύ το υπουργείο προχωρά τις διαδικασίες για δημιουργία νέου ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική στα πρότυπα του Ελαιώνα.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 170 μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάρια ανοικτά της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου διεσώθηκαν το Σάββατο από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.
Πιο συγκεκριμένα, 47 μετανάστες που επέβαιναν σε μηχανοκίνητη λέμβο εντοπίστηκαν νοτιοανατολικά της Σάμου και αφού διεσώθηκαν από τα στελέχη του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στο Βαθύ. Την ίδια ώρα 43 μετανάστες διασώθηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σάμου στο ακρωτήρι Πρασσο και μεταφέρθηκαν και αυτοί στο Βαθύ, όπου και συνελήφθησαν
Ανοικτά της Λέσβου εντοπίστηκε, επίσης, πλοιάριο με 48 μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε δυσχερή θέση. Δυνάμεις του Λιμενικού τους διέσωσαν και τους μετέφεραν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Τέλος, ακόμη 33 άτομα που επέβαιναν σε πνευστή λέμβο ανοικτά της Χίου διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού.
Το άνοιγμα της Αμυγδαλέζας για τους παράνομους μετανάστες προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας πως «αναγκαστικά» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το πρώην κέντρο κράτησης.
Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο υπουργός, οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς από ό,τι οι πρόσφυγες και επομένως θα πρέπει να τύχουν και διαφορετικής μεταχείρισης. Επομένως, το πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών, που πανηγυρικά έκλεισε επί της προηγούμενης κυβέρνησης, θα πρέπει να λειτουργήσει εκ νέου, σε «πολύ πιο ανθρώπινη» βάση, όπως υποσχέθηκε ο κύριος Μουζάλας. «Νομίζω ότι θα υπάρξουν και τέτοιοι χώροι πολύ πιο ανθρώπινοι», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Ο κύριος Μουζάλας επισήμανε εξάλλου ότι όσον αφορά στους πρόσφυγες προγραμματίζεται να λειτουργήσουν άμεσα δύο κέντρα υποδοχής: Ένα που ήδη δημιουργείται στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και το άλλο ο προγραμματισμός είναι για γίνει στο Λαύριο. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε μικρούς χώρους για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση και η επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη στους πληθυσμούς», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, το καλοκαίρι πέρασαν από την Ελλάδα 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ωστόσο το χειμώνα αναμένεται να υπάρξει ύφεση λόγω του κακού καιρού. Χαρακτήρισε μάλιστα τον χειμώνα ως μια «χρυσή περίοδο να ετοιμαστούμε, να φτιάξουμε τις υποδομές που θα καλύψουν πιθανές ροές το καλοκαίρι».
Ο υπουργός εξήγησε παράλληλα ότι «φτιάχνουμε αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο σύστημα που με εναλλασσόμενους χώρους να μπορούμε να αδυνατίζουμε και ελαφρύνουμε τους κατοίκους από τα παράπλευρα βάρη που δημιουργεί η προσφυγιά και τους πρόσφυγες από τις άθλιες συνθήκες». Ο κ. Μουζάλας τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του το Σάββατο, ότι «δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια» και ότι «δεν μπορείς να εξαφανίσεις τους πρόσφυγες» και συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας πάντως ότι κάτοικοι «έχουν δείξει πολύ μεγάλη υπομονή, πολύ μεγάλη αλληλεγγύη παρά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής εκτίμησε ότι «είναι μια καλή αρχή», «μια αρχή που λέει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν αναλογικά σε όλη την Ευρώπη».