Η παρακάτω αληθινή ιστορία μας διδάσκει πολλά πράγματα για την ζωή και την κοινωνία με τους συνανθρώπους μας.
Η συγκλονιστική ιστορία ενός κατάλευκου στην ψυχή ανθρώπου που παρέδωσε μαθήματα φιλανθρωπίας, αγάπης για τον συνάνθρωπο, τον διπλανό του, ηθικής και αξιοπρέπειας πρέπει να γίνει το παράδειγμα όλων μας.
Καταγόμενος από το Σουδάν, ο Σαλής Χελιδωνάκης ήταν μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ήταν μια από τις γνωστότερες φυσιογνωμίες της πόλης των Χανίων τον περασμένο αιώνα. Ήταν απόγονος μαύρων εργατών ή χαλικούτηδων από την εποχή της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη. Δεν θέλησε να εγκαταλείψει τα Χανιά κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 και έτσι παρέμεινε στην πόλη, όπου έγινε ευρέως γνωστός για την εργατικότητα, την εγκαρδιότητα και την καλοψυχία του.
Τα αγαπούσε τα Χανιά, την όμορφη Κρήτη, και την Ελλάδα μας την είχε πολύ ψηλά, την είχε ως πατρίδα της καρδιάς του. Αρνήθηκε να την εγκαταλείψει το 1922 και παρά το γεγονός ότι ήταν μουσουλμάνος, γνώριζε ότι οι Κρητικοί είναι πάνω από όλα άνθρωποι. Έλαβε την αγγλική υπηκοότητα για να μπορέσει να παραμείνει στην Ελλάδα.
Στα πολύ δύσκολα από μικρό παιδάκι, πιάνει εργασία στη μπλε βάρκα του προέδρου των βαρκάρηδων των Χανίων Σταύρου Τσιριγωτάκη. Χάρη στη δύναμη και την ταχύτητα του νεαρού μουσουλμάνου, πάντα η βάρκα του Τσιριγωτάκη ήταν πρώτη στο ξεφόρτωμα επιβατών και αποσκευών, καθώς εκείνη την εποχή το λιμάνι των Χανίων ήταν αβαθές και ακατάλληλο για τον ελλιμενισμό πλοίων.
Εκείνα τα χρόνια, οι αποσκευές μεταφέρονταν στο λιμάνι με μαούνες και οι επιβάτες μέσα σε βάρκες, που ανταγωνίζονταν η μία την άλλη ποια θα δέσει πρώτη στον μώλο των Χανίων και ποιος θα είναι πιο εξυπηρετικός και θα λάβει το δωράκι του.
Ο μικρός Σαλής, παρά το νεαρό της ηλικίας του ήταν σβέλτος, ευγενικός, καλοκάγαθος. Και η μπλε βάρκα έδενε σχεδόν πάντα πρώτη. Έτσι εργάστηκε πολλά χρόνια σε αυτή την εργασία και κέρδισε την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. Έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και συμπαθητικές φυσιογνωμίες των Χανίων. Όλοι τον γνώριζαν πια με το όνομα του.
Πηγή φωτογραφιών: fb group: ΣΑΛΗΣ ο μαύρος βαρκάρης των Χανίων