Την κατάργηση του κεφαλαίου Β' του νόμου 4269/2014 προβλέπει τροπολογία που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή της «συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος νόμος που καταργείται και ισχύει τα δύο τελευταία χρόνια έχει εφαρμογή σε όποιο μεγάλο σχέδιο εκπονείται αυτή τη στιγμή, όπως στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, στα Αφάντου Ρόδου ή στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, που έχουν προχωρήσει με βάση τις διατάξεις και τις χρήσεις γης που καταργούνται με την προωθούμενη τροπολογία.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εάν υπερψηφιστεί η τροπολογία τίθενται εν αμφισβήτηση αυτά που έχουν εκδοθεί και πάνε πίσω οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, δεν προβλέπονται καν διατάξεις για την μετάβαση στο νέο καθεστώς ώστε να εξελιχθούν χωρίς προβλήματα οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η οικονομία για να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η μη πρόβλεψη για νέο νομικό καθεστώς σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα θα ισχύουν όσα προβλέπονται για τις χρήσεις γης από Προεδρικό Διάταγμα του 1987...