Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια των στρατηγικών κακοπληρωτών, τα οποία ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, κυρίως επιχειρηματικά αλλά και στεγαστικά, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για ρύθμιση των χρεών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν ήδη έτοιμα 10.000 ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Χαλκιδική καθώς και σε οικόπεδα στο λεκανοπέδιο της Αττικής κι σε άλλες περιοχές της χώρας.
Όσον αφορά στους ιδιώτες, πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα, τα οποία λόγω της θέσης τους προσελκύουν το ενδιαφέρον αγοραστών.
Την ίδια εικόνα δίνουν και για τα ακίνητα-εγγυήσεις που καλύπτουν επιχειρηματικά δάνεια στρατηγικά κακοπληρωτών.
Με βάση τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία των τραπεζών, το ποσοστό των στρατηγικά κακοπληρωτών ανέρχεται στο 25% του συνόλου των κόκκινων δανείων, δηλαδή 1 στους 4, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική εκτιμά ότι είναι 1 στους 6.
Ωστόσο, ενώ τα 10.000 ακίνητα είναι έτοιμα, η αναστολή των πλειστηριασμών έχει μπλοκάρει τη διαδικασία, αν και η δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των στρατηγικά κακοπληρωτών αποτελεί βασική δέσμευση των ελληνικών τραπεζών. Ως εναλλακτική προτείνεται η λύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι θα διεξάγονται μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί στα πρότυπα της πλατφόρμας που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ για να κάνει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
Το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών απασχόλησε τις συζητήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα η Ντ. Νουί με τον Γ. Στουρνάρα και τους τραπεζίτες. Η επικεφαλής του SSM, χτύπησε καμπανάκι για τα «κόκκινα» δάνεια ενώ ενημερώθηκε και για το «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς, ζητώντας να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ώστε και οι τράπεζες να έχουν έσοδα από τις πωλήσεις αλλά και να σταλεί το μήνυμα της αυστηροποίησεις σε όσους αδιαφορούν στα συνεχή καλέσματα για διευθέτηση των δανείων τους ή των οφειλών τους στο Δημόσιο.
Η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα των πλειστηριασμών αποτελεί ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι επιμένουν στην άμεση άρση των εμποδίων και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.