Το φετινό Πάσχα βρήκε τους Ελληνες κλεισμένους στα σπίτια τους και φέρνει στον νου αλλοτινές εποχές όπου οι μέρες αυτές δεν ήταν ημέρες κατάνυξης, δεν ήταν ημέρες Λαμπρής και Ανάστασης για τους λαούς αλλά μαύρες στιγμές της Ιστορίας…

 

Το Πάσχα του 1941, ημέρα της συνθηκολόγησης με τη ναζιστική Γερμανία, το Πάσχα του 1932 που σηματοδότησε τη δεύτερη χρεωκοπία της Ελλάδας, το αιμοβατομμένο Πάσχα του 1914 στην Ανατολική Θράκη, το Πάσχα του 1821 με τον απαγχονισμό του Γρηγορίου Ε’. Απαγόρευση συγεντρώσεων είχε επιβληθεί στη χώρα και το Πάσχα του 1932 όταν η Λαμπρή έπεσε Πρωτομαγιά και τα εργατικά συνδικάτα επιχείρησαν να τη γιορτάσουν συναντώντας άγρια καταστολή, εξορίες και φυλακίσεις. Με απαγόρευση κυκλοφορίας βρήκε τη χώρα και το Πάσχα του 1967 με τη δικτατορία να ρίχνει τη βαριά σκιά της στη χώρα και τον ελληνικό λαό να προσδοκά μια διαφορετική Ανάσταση…

 

1827 – Πολιορκία της Ακρόπολης
Στις 9 Απριλίου του 1827, ανήμερα του Πάσχα, η πολιορκία της Ακρόπολης από τις οθωμανικές δυνάμεις βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Οι Ελληνες, κλεισμένοι επί μήνες στην Ακρόπολη, στα όρια της λιμοκτονίας και χωρίς νερό, απέκρουαν τις επιθέσεις των Τούρκων, μετρούσαν νεκρούς. Εκλεινε ήδη ένας χρόνος από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, τη μεγάλη σφαγή που είχε πραγματοποιηθεί και πάλι προ των πυλών του Πάσχα, ξημερώνοντας Κυριακή των Βαΐων του 1826…


Από τη Μεγάλη Τετάρτη η έλλειψη νερού και τροφίμων είχε αρχίσει να γίνεται δραματική στην Ακρόπολη. Οι οικογένειες των αγωνιστών υπέφεραν. Κι όμως αντιστέκονταν. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον δημογέροντα Νικόλαο Καρόρη, κάποιοι διεμήνυαν στους έξω πως υπάρχει αφθονία αγαθών από ρακί και ρύζι μέχρι… παστουρμάδες. «Η ακολουθία της Ανάστασης διαβάστηκε τα ξημερώματα. Οι πολιορκημένοι ανεβοκατέβασαν στο θαμπό φως της αυγής μερικά κεράκια ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη.

Υστερα το χαρμόσυνο άγγελμα δόθηκε με τρεις κανονιές», γράφει ο αθηναιογράφος Ελευθέριος Σκιαδάς.

Το πασχαλινό γεύμα εκατοντάδων πολιορκημένων προκύπτει από τις μαρτυρίες της εποχής: «Τέσσαρα αλογομούλαρα εσφάχθησαν και επωλήθησαν αυτήν την ημέραν, προς πέντε γρόσια την οκά και έφαγον οι περισσότεροι…». Ανήμερα της Λαμπρής τα τουρκικά κανόνια βάλλουν κατά του κάστρου ενώ οι Αθηναίοι έχουν στήσει χορό στο εσωτερικό του. Κομμάτια του πύργου πέφτουν στη μέση του χορού σκοτώνοντας έναν από τους καλύτερους χορευτές, τον Κερκυραίο Σταμούλη, υπασπιστή του Α΄ Τάγματος του Τακτικού Στρατού και έναν ακόμη αγωνιστή. Ο εορτασμός διακόπτεται.

Η Ακρόπολη θα παραδοθεί στις 25 Μαΐου. Και το Πάσχα του 1827 θα «συνεχιστεί» έξι χρόνια αργότερα, όταν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου του 1833 ο βαυαρός λοχαγός της Φρουράς, Χριστόφορος Νέζερ, υψώνει στο κάστρο την ελληνική σημαία σημαίνοντας την Ανάσταση…

1932 – Πτώχευση της Ελλάδας


Ηταν αναμφισβήτητα μία από τις πιο ιστορικές μέρες για την Ελλάδα το Πάσχα του 1932. Ηταν Πρωτομαγιά, γιορτή της Ορθοδοξίας και η επίσημη έναρξη της δεύτερης χρεωκοπίας της χώρας. Την ημέρα εκείνη ετίθετο σε ισχύ η στάση πληρωμών που είχε κηρύξει δύο εβδομάδες νωρίτερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Με το εξωτερικό χρέος να φτάνει το 1.022.000 χρυσά φράγκα και με μια παγκόσμια οικονομική κρίση σε εξέλιξη ο ελληνικός λαός άνοιγε μία ακόμη ταραχώδη σελίδα στην ιστορία του. Το Πάσχα του 1932 αποτέλεσε και τη μοναδική απόπειρα εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς ανήμερα της Λαμπρής στην Ελλάδα, με τους εργάτες να βλέπουν τον πέλεκυ της χρεωκοπίας να πέφτει βαρύς στις ήδη ταλαιπωρημένες ζωές τους.

Η απόφαση των συνδικάτων, που εμφορούνταν από τις σοσιαλιστικές ιδέες της εποχής, συνάντησε άγρια καταστολή. Οι απεργιακές διαδηλώσεις απαγορεύονται. Από τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν μαζικές συλλήψεις – για προληπτικούς λόγους –, φυλακίσεις, ακόμη και εξορίες εργατών. Τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στην Αθήνα βανδαλίζονται. Εκατοντάδες συλληφθέντες ξεκινούν απεργία πείνας. Και ο αυταρχισμός κλιμακώνεται ανήμερα το Πάσχα: Η Πλατεία Ομονοίας περικυκλώνεται από αστυνομικούς που συλλαμβάνουν όποιον πλησιάζει και πυροβολούν στον αέρα. Συγκέντρωση θα γίνει τελικά μόνο στη Θεσσαλονίκη και σε κάποιες επαρχιακές πόλεις, με τραυματίες και συλληφθέντες που θα καταδικαστούν μέχρι και 50 έτη φυλάκισης.

 

1941 – Συνθηκολόγηση με τη Ναζιστική Γερμανία


Ο Απρίλιος του 1941 ήταν για τους Ελληνες η δική τους Μεγαλοβδομάδα: Γιατί το Πάσχα εκείνο ήταν το Πάσχα της παράδοσης στους Γερμανούς… Ηταν ανήμερα της μεγάλης γιορτής, όταν ο στρατηγός Τσολάκογλου θα συνυπέγραφε με τον διοικητή των SS Ζεπ Ντίντριχ την τρομερή συνθηκολόγηση. Ηταν «Το απόγευμα της 20ης Απριλίου, Κυριακής του Πάσχα – μιας φοβερής ημέρας, που την εφώτιζαν, αντί κεριών της Αναστάσεως και του φωτός της Λαμπρής, οι φωτιές των φονικών βομβών των στούκας», έγραφε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Στη χώρα επικρατεί τρόμος, θρήνος, αναβρασμός.

Τόσο που το Πάσχα του ‘41 έμεινε να αναφέρεται ως «Πάσχα χωρίς Ανάσταση». Η Αθήνα και ο Πειραιάς βομβαρδίζονται ανηλεώς από τα ναζιστικά στρατεύματα επί ημέρες, ακόμη και ανήμερα της Λαμπρής ενώ ετοιμάζεται το κείμενο της συνθηκολόγησης, και οι κάτοικοι προσπαθούν να σωθούν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Στα Ιωάννινα, το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού βομβαρδίζεται σκοτώνοντας 60 ασθενείς και νοσοκόμες, ενώ την ώρα της υπογραφής καταβυθίζεται το αντιτορπιλικό «Ψαρά» καταδικάζοντας σε θάνατο 37 ναύτες. Οσοι επιζούν μεταφέρουν τη φρίκη εκείνων των ημέρων, φρίκη που συμπυκνώνεται στη φράση του Τερζάκη: «Μεγάλη Βδομάδα για την Ελλάδα, τα Πάθη της αρχίζουν, ο Εσταυρωμένος παίρνει νόημα εθνικό…». Ο ελληνικός λαός θα βιώσει την Ανάσταση, τέσσερα χρόνια αργότερα, μετά από την ηρωική του αντίσταση που γράφτηκε στην ιστορία.

 

1967 – Δικτατορία


Η δικτατορία έριχνε ήδη τη βαριά σκιά της στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα των ημερών. Το πραξικόπημα είχε λάβει χώρα παραμονή του Λαζάρου και στις 30 Απριλίου, ανήμερα της Λαμπρής, η χούντα έκλεινε εννέα ημέρες ζωής. Το Πάσχα εκείνο θα «γιορταζόταν» με απαγόρευση κυκλοφορίας, συλλήψεις αριστερών πολιτών μέσα στα σπίτια τους, καταπάτηση ελευθεριών, λογοκρισία. Μια γενική γκριζάδα σκέπαζε την ατμόσφαιρα. Οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους καθώς οι εορτασμοί μοιάζουν εκτός κλίματος.

 Η εικόνα του δικτάτορα Παπαδόπουλου να χορεύει καλαματιανό σε εκείνο το «Πάσχα της Επαναστάσεως» θα μείνει στην Ιστορία προκαλώντας ανατριχίλα ακόμη και σήμερα σε όσους βίωσαν τα πέτρινα χρόνια της χούντας. Το καθεστώς τις ημέρες εκείνες επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο, με χαρακτηριστικά ορισμένα στημένα δημοσιεύματα: Το Μέγαλο Σάββατο με πρωτοσέλιδους τίτλους οι συνταγματάρχες ενημερώνουν πως… «Ολοι οι οι κρατούμενοι πολιτικοί είναι καλά στην υγεία τους και τυγχάνουν ειδικής περιποιήσεως»… Μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας ο εορτασμός του Πάσχα από Ελληνες του εξωτερικού.

Μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας λαμβάνουν χώρα σε αρκετές πόλεις ενώ την Κυριακή διοργανώνεται στο Hyde Park μεγάλη συγκέντρωση με πανό, πλακάτ αντιστασιακά τραγούδια και μια αλυσοδεμένη κοπέλα ντυμένη με παραδοσιακή στολή να συμβολίζει την αλυσοδεμένη Ελλάδα.

 

Συναγερμός έχει σημάνει για την εξαφάνιση της 15χρονης Μιρέλα Γκ. από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το μεσημέρι της Παρασκευής (8/11).

 
 

Όπως αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «Στις 08/11/2019 και ώρα 14:00, εξαφανίστηκε από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Μιρέλα Γκ., 15 ετών.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της Μιρέλα Γκ. σήμερα, 09/11/2019, και προχώρησε άμεσα στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της.

 

Η Μιρέλα Γκ. έχει ύψος 1.62 μ., ζυγίζει 48 κιλά, έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε γκρι φόρμα, μαύρη κοντομάνικη μπλούζα και μαύρα αθλητικά παπούτσια. Έχει σκουλαρίκι, στη μύτη, στο φρύδι και στα χείλη της.

 

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας».

 

 

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας κρατείται 32χρονος αλβανικής καταγωγής που φέρεται ότι την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου αποπλάνησε και βίασε 14χρονη Βρετανίδα η οποία παραθέριζε σε ξενοδοχείο του νησιού στην περιοχή της Δασιάς.

 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 32χρονος ο οποίος εργαζόταν στον ξενοδοχείο που έγινε το συμβάν συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης έπειτα από καταγγελία της 14χρονης ότι την αποπλάνησε και τη βίασε.

 

Ο συλληφθείς, που σύμφωνα με την αστυνομία βρίσκεται στην Ελλάδα χωρίς να έχει άδεια παραμονής,φέρεται να ομολόγησε ότι συνευρέθη ερωτικά με τη 14χρονη αλλά ότι αυτό έγινε με τη θέλησή της, όπως δήλωσε στην Ασφάλεια Κέρκυρας.

 

Τη Δευτέρα αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή.

 

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε  πως οι Βρετανοί θέλουν από τους πολιτικούς να συνεχίσουν υλοποιώντας το Brexit και είναι απογοητευμένοι επειδή απέτυχαν να διασφαλίσουν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα προκηρύξει εκλογές μετά τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να εμποδίσει το Brexit εκείνη την ημερομηνία, ο Τζόνσον είπε: «Νομίζω πως ο κόσμος στη Βρετανία είχε πολλές εκλογές και εκλογικά γεγονότα.

 

Νομίζω ότι αυτό που θέλει από εμάς να κάνουμε είναι να υλοποιήσουμε το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και δεν κουράζομαι ποτέ να σας λέω ότι είναι αυτό που θα κάνουμε» είπε ο Τζόνσον στο "People's PMQs”, μια συνεδρία ερωταποκρίσεων στο Facebook.

 

«Φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», είπε. «Νομίζω ότι αυτό είναι που ψήφισε ο βρετανικός λαός και αισθάνεται πολύ απογοητευμένος που τρία χρόνια αφού έδωσε αυτή την οδηγία και αφού το βρετανικό Κοινοβούλιο υποσχέθηκε ξανά και ξανά στον λαό ότι θα το κάναμε, αισθάνεται πολύ ενοχλημένος που δεν το έχουμε κάνει -- άρα αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε».

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης πως ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές που νομίζουν ότι μπορούν να εμποδίσουν το Brexit εμπλέκονται σε μια «απαίσια» συνεργασία με την ΕΕ.

 

«Υπάρχει ένα απαίσιο είδος συνεργασίας ανάμεσα σε εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να εμποδίσουν το Brexit στο Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαίους φίλους μας», είπε ο Τζόνσον.

 

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας... δεν συμβιβάζονται καθόλου», είπε ο Τζόνσον και πρόσθεσε πως, όσο πιο πολύ κρατάει το αδιέξοδο, τόσο πιο πιθανό καθίσταται ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

 

«Η μοναδική μεγαλύτερη συμφωνία που χρειάζεται να κάνουμε είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τους φίλους και εταίρους μας πάνω από το Κανάλι», δήλωσε μια μέρα νωρίτερα στο Sky News.

 

Τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν με ενθουσιασμό ένα Βrexitχωρίς συμφωνία αν αυτό αποφάσιζε η βρετανική κυβέρνηση να κάνει και θα επιδιώξουν να εργαστούν γρήγορα για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

 

«Από την εμπειρία μου, οι Αμερικανοί είναι πολύ σκληροί διαπραγματευτές πραγματικά και θα κάνουμε μια σπουδαία συμφωνία μαζί τους και [η συμφωνία] θα ανοίξει ευκαιρίες για δουλειές, ιδιαίτερα εταιρίες υπηρεσιών στις ΗΠΑ», είπε ο Τζόνσον. «Θα είναι ένα σκληρό παζάρι αλλά θα φθάσουμε εκεί», κατέληξε. 

 
 

Ολοκληρώθηκε σε κλίμα ηρεμίας και με εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή, περίπου 7,5% η διαδικασία επαναληπτικής εκλογής στο 33ο εκλογικό τμήμα Αθηνών στα Εξάρχεια, επί της οδ. Κωλέττη, όπου εκλάπη η κάλπη στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία το υπουργείο Εσωτερικών, επί 545 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 39 εκ των οποίων ήταν έγκυρα: 38, λευκά: 0, άκυρα: 1.

 

Ειδικότερα η κατανομή είναι ως εξής: η ΝΔ έλαβε 15 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, το ΚΙΝΑΛ: 8, η Χρυσή Αυγή 2, το ΚΚΕ 3, η Ελληνική Λύση 1, το ΜΕΡΑ25 1, η Δημιουργία Ξανά 1 και η Πλεύση Ελευθερίας 1.

 

Σημειώνεται ότι η επανεκλογή κρίθηκε αναγκαία μετά την κλοπή της κάλπης από το συγκεκριμένο τμήμα που διέπραξαν άγνωστοι την περασμένη Κυριακή λίγα λεπτά πριν τις 7 μμ.

 

 

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου  Γιάννη Φωστηρόπουλου  οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του μη χρησιμοποιημένου εκλογικού υλικού από τα εκλογικά κέντρα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου προκειμένου την επόμενη μέρα των εκλογών, το υλικό να ανακυκλωθεί με ανταποδοτικά για τον Δήμο οφέλη.

 

 

Η συγκέντρωση του υλικού έγινε με την στήριξη και την βοήθεια των Δικαστικών εκπροσώπων καθώς και των μελών των εφορευτικών επιτροπών ενώ σημαντική συμβολή στο εγχείρημα είχαν οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων καθώς και η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.

 

 

Συνολικά συγκεντρώθηκαν περί τα 700 kg μη χρησιμοποιημένων ψηφοδελτίων, εγγράφων, αφισών και προγραμμάτων εκλογής ενώ κατά την παραλαβή του εκλογικού υλικού από τους Δικαστικούς εκπροσώπους  προ των εκλογών, ήδη η Δημοτική Αρχή, ευαισθητοποιούσε και ζητούσε με επιστολή της την συμμετοχή τους στην προσπάθεια.

 

 

Η ανταπόκριση όλων ήταν μεγάλη και σε αυτή την κατεύθυνση ακολουθήθηκε από όλους η μη πρόσμιξη του υλικού με άλλα απορρίμματα και η ξεχωριστή διαλογή και συγκέντρωση του υλικού.

 

 

Η ποσότητα  που συγκεντρώθηκε μεταφέρθηκε με ειδικό δρομολόγιο προς ανακύκλωση αξιοποιώντας άμεσα το προϊόν της προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων.

 

 


casa victoria barkizaφιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube