Συνέντευξη Προέδρου εργαζομένων κεντρικής υπηρεσίας Υπουργείου Παιδείας Κώστα Κοτζαμπασάκη υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού στο NotosNet

 

• Κύριε Κοτζαμπασάκη, είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού. Μιλήστε μας για σας…

Με την πενταμελή οικογένειά μου ζω, δραστηριοποιούμαι και εργάζομαι στην Αθήνα από το 1977. Το αντικείμενό μου είναι η δημόσια διοίκηση. Έχω υπηρετήσει και συνεχίζω να υπηρετώ από διάφορες θέσεις –και θέσεις ευθύνης- τον δημόσιο τομέα για πάνω από τριάντα χρόνια.

• Γιατί θέτετε υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής;

Ως πολίτης και ως κρατικός λειτουργός έχω παρακολουθήσει την ενηλικίωση της μεταπολιτευτικής Αθήνας και έχω βιώσει την παθολογία της, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητές της. Η εικόνα της Αθήνας -και γενικότερα του λεκανοπεδίου της Αττικής- δεν είναι αυτή που της αξίζει. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης έχουν εγκαταλειφθεί ακόμη και διαχρονικά δοκιμασμένες υπηρεσίες προς την πόλη: συντήρηση δρόμων και δημοσίων κτηρίων, στοιχειώδης καθαριότητα, ευπρεπισμός και αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού, εύκολη και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες, περιορισμός της γραφειοκρατίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η καλή λειτουργία των αυτοδιοικητικών δομών, στενότερων και ευρύτερων, δεν εξαρτάται τόσο από την αφθονία υλικών πόρων, όσο κυρίως από την αποτελεσματική οργάνωση και διαχείριση των υπαρχόντων. Αλλά για να γίνει αυτό, προϋποτίθεται ισχυρή πολιτική βούληση και όραμα. Χρειάζονται άνθρωποι που κομίζοντας εξειδικευμένη εμπειρία έχουν όρεξη για δουλειά, διαθέτουν κοινωνική συνείδηση και συντονίζονται από αυτοδιοικητικούς άρχοντες που επιχειρούν τομές, χωρίς να λογοδοτούν κομματικά σε κανέναν και χωρίς να νοιάζονται για κανένα πολιτικό κόστος.

• Τι φιλοδοξείτε, λοιπόν, να προσφέρετε στην Αττική, εφόσον εκλεγείτε;

Η συμμετοχή και η προσφορά στα κοινά δεν είναι -δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι- ατομική υπόθεση. Ατομικό είναι όμως το αίσθημα ευθύνης που φέρεις για τη θέση που σου έχουν εμπιστευθεί. Ευσυνείδητοι εκπρόσωποι του «δήμου» συνεργαζόμενοι με ευσυνείδητους αιρετούς άρχοντες είναι ο ιδανικός -και εφικτός-συνδυασμός για απόδοση έργου με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Σε ό ,τι με αφορά, αυτό που μπορώ να προσφέρω είναι το ειλικρινές μου ενδιαφέρον για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιφέρεια, προσδοκία που νομίζω ότι είμαι σε θέση να υπηρετήσω με βοηθό την μεγάλη διοικητική εμπειρία μου σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης δημοσίων έργων και αγαθών.

• Και γιατί μέσα από τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Όπως προείπα, το άλφα και το ωμέγα για αποτελεσματικότητα είναι η πολιτική αυτοδιάθεση. Ο Γιάννης Σγουρός έχει αποδείξει εμπράκτως στο παρελθόν ότι διαθέτει τα εχέγγυα και το ηθικό κύρος, ώστε να συσπειρώσει και όχι να διχάσει τους κατοίκους της Αττικής. Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού έχει συντεθεί από μία πλουραλιστική, υπερκομματική ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, με κοινό τους τόπο την τεχνογνωσία και τον ζήλο να προσφέρουν στον νομό Αττικής ο καθένας «εφ΄ω ετάχθη». Η εστίαση στο έργο δεν αποτελεί υπόσχεση, αλλά αξίωμα του συνδυασμού μας.

• Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία.
Εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μου προσφέρατε, ώστε να κοινοποιήσω τις θέσεις μας.

 

Διάβασε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Λαυρίου κ Λουκάς στο περιοδικό "Ο δήμαρχος της Αττικής"

Η θητεία σας 2014 – 2019 συνέπεσε χρονικά με την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρας μας. Ποιες υπήρξαν οι προτεραιότητες της δημοτικής σας αρχής μέσα σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον;

Ακριβώς επειδή γνωρίζαμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούμε να διοικήσουμε το Δήμο, είχαμε κάνει ήδη από το 2012 μια μεγάλη προετοιμασία, είχαμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο βασιζόταν σε δυο πυλώνες: τη στήριξη της κοινωνίας αφενός, αφετέρου την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Λαυρεωτικής. Εκτιμώ λοιπόν ότι σήμερα σχεδόν 4 χρόνια μετά, ο τομέας της κοινωνικής στήριξης και των κοινωνικών δομών είναι για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο στο Δήμο μας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης. Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά το κοινωνικό παντοπωλείο, είμαστε από τους πρώτους Δήμους που λειτουργήσαμε το Κέντρο Κοινότητας για τους συμπολίτες μας που χρήσουν ιδιαίτερης στήριξης, είμαστε ο μόνος Δήμος στην Αττική που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, οι οποίοι προσλαμβάνονται στο Δήμο μέσω ΔΑΝΕΤΑΛ. Οι δε κοινωνικές μας δομές, όπως τα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Κέντρα Υγείας ( εξαιρώντας το Κέντρο Υγείας Κερατέας που διέπεται από ειδικό καθεστώς και πασχίζουμε να το λειτουργήσουμε με τρόπο ικανοποιητικό για τους συμπολίτες μας ), πέραν του γεγονότος των υψηλών παρερχομένων υπηρεσιών, καλύπτουν το σύνολο των συμπολιτών μας που τα έχουν ανάγκη.

Μιλήσατε για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. Να παρατηρήσουμε ότι πολύ συχνά ακούμε για ανάπτυξη, χωρίς όμως να αποδίδεται σε αυτή κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Για μας η ανάπτυξη δεν είναι πουκάμισο αδειανό. Έχει τα εξής τρία πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία διασυνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο αφορά την πλήρη, την ολοκληρωμένη λειτουργία του λιμανιού, που συνδέεται άρρηκτα με την επέκταση του προαστιακού και της Αττικής Οδού. Έργα τα οποία τέθηκαν εξαρχής σε πρώτη προτεραιότητα, αποτελούν τον πυρήνα της ανάπτυξης, τοπικής και υπερτοπικής και για τα οποία υπάρχει πλέον η ξεκάθαρη κυβερνητική δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν. Το δεύτερο αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, για τον οποίο θα τολμήσω να τονίσω ότι έγινε ένας τεράστιος όγκος μελετών, που οδηγεί σε πολεοδομικό εξιρθολογισμό και το τρίτο αφορά την συγκρότηση της ταυτότητας μας. Είμαστε ένας Δήμος που μπορούμε και αγωνιζόμαστε να αναπτύξουμε και να διασυνδέσουμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα : την πλούσια ιστορία μας, τη χαρισματική φυσική ομορφιά των παραλιών μας, το δασικό μας πλούτο, τον πρωτογενή μας τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών. Η ταυτότητα της ανάπτυξης μας έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, σαφές χρονοδιάγραμμα και φυσικά στοχευμένες διεκδικήσεις και συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία.

 Στη συγκρότηση της ταυτότητας στην οποία αναφέρεστε νομίζω κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα έργα καθημερινότητας, τα οποία έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.

Κάθε παρέμβαση που αφορά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας είναι παρέμβαση με αναπτυξιακό πρόσημο. Στο δήμο μας άμεσα ξεκινά το έργο της οδοποιίας ύψους 5.200.000 ευρώ και μήκους 55 χιλιομέτρων, καλύπτοντας Λαύριο, Κερατέα, Καμάριζα και οικισμούς, καθώς και αγροτική οδοποιία υψους 1.200.000 ευρώ, μήκους 5 χιλιομέτρων στη Κερατέα.
Παράλληλα στην Άνω Όρια, Άγιο Γεράσιμο, Λιμάνι Πασσά στο Λαύριο, καθώς στην Κερατέα και στους οικισμούς εκσυγχρονίζουμε το δίκτυο ύδρευσης αντικαθιστώντας τους σωλήνες ύδρευσης και με προμήθεια έξυπνων συστημάτων ελέγχου διαροών νερού, συνολικού προυπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα συντηρούμε και αναβαθμίζουμε με 900.000 ευρώ το Βιολογικό Καθαρισμό της Κερατέας. Μέσα από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος” εγκρίνεται η προμήθεια 15.000 δορυφορικών ρολογιών μέτρησης κατανάλωσης νερού, καθώς και αποχέτευση σε Πλάκα και Παλαιοκαμάριζα και επανάχρηση για άρδευση του νερού του Βιολογικού Κερατέας, συνολικού προυπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ. Αναβαθμίσαμε ενεργειακά τα 2 Δημαρχεία του Δήμου μας και σχολικές μονάδες στη Κερατέα και πραγματοποιήσαμε επισκευές μεγάλης κλίμακας σε όλα μας τα σχολεία.Προχωρά η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στην παραλιακή ζώνη του λιμένα Λαυρίου, καθώς και η αντικατάσταση του χλοοτάπητα του Σταδίου Λαυρίου και είναι σε φάση υλοποίησης προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για κατασκευή γηπέδου 9Χ9 στην Κερατέα. Σε φάση δημοπράτησης είναι η αποκατάσταση του Πολιτιστικού Κέντρου Λαυρίου, του Σπιτιού των Ποντίων, καθώς και η αποκατάσταση και θεραπεία του εμβληματικού Φοινικοδάσους, συνολικού προυπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης σε φάση δημοπράτησης είναι η ανάπλαση 4 παραλιών του Δήμου, η διαμόρφωση αύλειων χώρων και γηπέδων μπάσκετ, η κατασκευή 2 παιδικών χαρών στη Κερατέα, προμήθεια μηχανημάτων έργου και 10 ξύλινων οικίσκων στη Κατασκήνωση Κερατέας.Αποκτήσαμε με επιχορήγηση του Πράσινου Ταμείου διώροφο διατηρητέο νεοκλασσικό στο Λαύριο. Επιπλέον τελειώνουν οι μελέτες ωρίμανσης της Γαλλικής Σκάλας, της Ευτέρπης και του κτηρίου Μπία στην Κερατέα προκειμένου να ακολουθήσει η αποκατάστασή τους, έχοντας εξασφαλίσει ανάλογη χρηματοδότηση ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ. Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ προχωρούν 5 πολεοδομικές μελέτες σε παραλιακές περιοχές προς ένταξη οικισμών, η Πράξη Εφαρμογής της επέκτασης σχεδίου πόλεως Κερατέας και η τροποποίηση του ΓΠΣ Λαυρίου και Καμάριζας. Παρεμβαίνουμε στην καθημερινότητα με μικρά και μεγάλα έργα, ακριβώς γιατί η ανάπτυξη για εμάς έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Μια προσεκτική ματιά θα επιβεβαίωνε ότι πολλοί παραλιακοί Δήμοι της Αττικής έχουν δυστυχώς όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που στάθηκαν μοιραία για το Μάτι και τους 100 συνανθρώπους μας. Η τραγωδία αυτή άλλαξε κάτι;

Σε επίπεδο ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού πραγματικά το εύχομαι. Σε ό,τι μας αφορά θα είμαι πολύ σαφής. Έχουμε διαπιστωμένα αναπτύξει ένα επίπεδο πρόληψης και καταστολής στην πηγή του προβλήματος πολύ υψηλό. Η εμπειρία όμως στο Μάτι απέδειξε ότι υπό ειδικές συνθήκες αυτό δεν είναι αρκετό. Από το Σεπτέμβριο λοιπόν πραγματοποιούμε συναντήσεις εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την πυροσβεστική, το λιμενικό, την τροχαία, την αστυνομία, τους εθελοντές, προκειμένου να εκπονήσουμε ένα ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιου μεγέθους κρίσης. Στόχος μας είναι μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου να έχουμε πραγματοποιήσει ευρεία άσκηση, βασισμένη στον ολοκληρωμένο αυτό σχεδιασμό. Παράμετρος αυτού του σχεδιασμού είναι καταρχάς η τοποθέτηση πινακίδων εξόδου προς τη θάλασσα, προς ασφαλή δηλαδή σημεία συνάντησης, σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας.

Εκλογές λοιπόν τον Μάιο

Είμαστε απολύτως έτοιμοι και να συνεχίσουμε το διοικητικό μας έργο, αλλά και να μπούμε με όλες μας τις δυνάμεις στον προεκλογικό αγώνα. Έχουμε συνοχή, έχουμε ομάδα έμπειρη, έχουμε νέους ανθρώπους με κέφι και δυνατότητες, κυρίως είμαστε η μόνη παράταξη που έχουμε κατατεθειμένο στρατηγικό όραμα για το Δήμο, πολιτική βούληση και δυνατότητα να το υλοποιήσουμε, διάθεση αυτοκριτικής και πρόθεση θεραπείας των αδυναμιών μας.

 

Συνέντευξη παραχώρησε στο NotosNet ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γεώργιος Σωφρόνης και εκ νέου υποψήφιος για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2019. Απαντώντας σε 14 καίριες και επίκαιρες ερωτήσεις του συνεργάτη μας κυρίου Αγγελάκη

Eρώτηση: Είστε ευχαριστημένος με την υλοποίηση των μέχρι τώρα έργων σας;

Aπάντηση: Είμαστε υπερήφανοι γιατί στη διάρκεια αυτής της θητείας, παρά την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση, καταφέραμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να υλοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν του προγράμματός μας. Από το ξεκίνημα της προσπάθειάς μας, θέσαμε ρεαλιστικούς στόχους και δώσαμε προτεραιότητα στη χρηστή διοίκηση και στο σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Επιδιώξαμε – και πετύχαμε – να καταστήσουμε το Δήμο μας οικονομικά υγιή και ανεξάρτητο, ενώ παράλληλα εστιάσαμε στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και εργαλείων – από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ή και από συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτή τη στρατηγική και με πολλή δουλειά, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά για τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για το μέλλον που ονειρευόμαστε.

Eρώτηση: Για ποιο έργο σας είστε περήφανος και ποιο πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να το είχατε κάνει καλύτερο;

Aπάντηση: Ουσιαστική και αποτελεσματική δουλειά έγινε σε πολλούς τομείς. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια επιτεύγματα, θα επέλεγα τα εξής: πρώτον, την αποτελεσματική οικονομική διαχείριση, η οποία μας επέτρεψε να μειώσουμε κατακόρυφα τις οφειλές του Δήμου και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε σημαντικά πλεονάσματα. Μέσα από αυτή την πολιτική, καταφέραμε να υλοποιήσουμε έργα και μελέτες αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από ίδιους πόρους, ενώ προχωρήσαμε και σε μειώσεις των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών. Δεύτερος σημαντικός στόχος που πετύχαμε, ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, με την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου και Κέντρου Κοινότητας, τη δημιουργία δύο νέων ΚΑΠΗ, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, από το οποίο ωφελούνται περισσότερες από 400 οικογένειες στο Δήμο Σαρωνικού. Εξίσου σημαντικό επίτευγμα για εμάς, ήταν ότι δώσαμε λύση στο πρόβλημα της Αποχέτευσης που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Δήμου τα τελευταία 40 χρόνια. Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την ΕΥΔΑΠ και τους όμορους Δήμους, καταλήξαμε σε λύση, η οποία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα αναβαθμίσει ριζικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Eρώτηση: Τι σας δυσκόλεψε το διάστημα που είστε Δήμαρχος;

Aπάντηση: Η σημαντικότερη πηγή δυσκολίας, είναι ότι καλούμαστε να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, μέσα σε ένα ξεπερασμένο, συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ένα σύστημα που δημιουργεί εμπόδια, δυσκολίες και προσκόμματα παντού. Το πόσο ανεπαρκές και δυσλειτουργικό είναι αυτό το μοντέλο, αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο τη χρονιά αυτή. Όπου το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να προστατέψει ακόμα και τη ζωή των πολιτών απέναντι σε φυσικές καταστροφές και έκτακτους κινδύνους. Αν θέλουμε η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά, χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης, που θα λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω, με επίκεντρο μια ισχυρή θεσμικά και οικονομικά, Αυτοδιοίκηση.

Eρώτηση: Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του δήμου;

Aπάντηση: Η βασική πηγή δυσκολίας είναι αυτή που μόλις περιέγραψα. Προσπαθούμε καθημερινά να ανταποκριθούμε σε ένα πλήθος αρμοδιοτήτων και να καλύψουμε πολλαπλές ανάγκες των πολιτών, έχοντας ελάχιστους πόρους και στήριξη από το κεντρικό κράτος. Αυτό που πραγματικά μας έχει βοηθήσει είναι η ευσυνειδησία και το φιλότιμο των εργαζομένων στο Δήμο και βέβαια, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Eρώτηση:  Μετά από τόσα χρόνια τι είναι αυτό που σας γοητεύει στο Δημαρχείο και τι αυτό που σας κουράζει;

Aπάντηση: Αυτό που εξ αρχής με ώθησε να ασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση και εξακολουθεί να με εμπνέει, είναι η εγγύτητα του θεσμού προς τον πολίτη. Η δυνατότητα που μας παρέχει να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση μιας καλύτερης προοπτικής για τον τόπο μας. Στην πράξη, σαφώς αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, αντοχή και γερά νεύρα, απέναντι στα εμπόδια και τις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά. Ωστόσο, η κούραση αξίζει τον κόπο, όταν η προσπάθεια έχει αποτέλεσμα.

Eρώτηση: Αν βαθμολογούσατε το έργο σας με κλίμακα από το ένα έως το 10 πόσο θα βάζατε;

Aπάντηση: Αυτοί που θα κρίνουν, θα αξιολογήσουν και θα «βαθμολογήσουν» το έργο μας είναι οι πολίτες. Προσωπικά, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δώσαμε μαζί με τους συνεργάτες μας τον καλύτερό μας εαυτό, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε πριν από 4 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της θητείας κάναμε πράξη το σύνολο των δεσμεύσεων που αναλάβαμε προεκλογικά και τα αποτελέσματα είναι ορατά στους πολίτες.

Eρώτηση: Ποιο έργο θα θέλατε να κάνετε αλλά δεν γίνεται λόγω της οικονομικής κρίσης;

Aπάντηση: Ο Δήμος Σαρωνικού είναι ένας περιαστικός Δήμος, κάτι που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε βασικά έργα, με σκοπό αφενός να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των πολιτών, αλλά και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι Δήμοι έχουν πλέον αποκλειστεί από το ΕΣΠΑ, ενώ έχουν περιοριστεί δραστικά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, οι δυνατότητες να υλοποιήσουμε το σύνολο των έργων που χρειαζόμαστε είναι περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, στη διάρκεια της θητείας μας, διεκδικήσαμε και εντάξαμε σε χρηματοδοτήσεις έργα συνολικού ύψους άνω των 44 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, έχουμε προγραμματίσει επιπλέον έργα, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ, κ.α.

Eρώτηση: Αυτά τα χρόνια που υπηρετείτε τον δήμο, έχετε την απαραίτητη στήριξη από Κυβέρνηση και Περιφέρεια; 

Aπάντηση:Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε απέναντί μας ένα εχθρικό προς την Αυτοδιοίκηση κεντρικό κράτος, το οποίο ψαλιδίζει συνεχώς τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, αναγκάζοντας τους Δήμους να καλύπτουν δεκάδες νέες αρμοδιότητες με ελάχιστα χρήματα. Ενδεικτικό είναι ότι η κρατική επιχορήγηση καλύπτει σήμερα μόλις το 10% των πόρων που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος Σαρωνικού. Καλύπτει, δηλαδή, μόλις το 1 στα 10 ευρώ, από τα λειτουργικά μας έξοδα. Όσο για την Περιφέρεια, έχουμε επιλέξει ως Διοίκηση το δρόμο της συνεργασίας, γιατί αυτό υπηρετεί το καλό του τόπου μας. Επιμέρους τριβές μπορεί να υπάρχουν, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αλληλοεπικαλύψεις και διάσπαση αρμοδιοτήτων. Ωστόσο, θεωρώ ότι το σημαντικό είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και αυτό επιδιώκουμε, προτάσσοντας το διάλογο και τη συνεργασία, έναντι της άσκοπης αντιπαράθεσης.

Eρώτηση: Είστε υπέρ της απόκτησης ιδίων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Aπάντηση: Άποψή μου είναι ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά ως μέρος μίας συνολικής και ριζικής μεταρρύθμισης που θα αξιοποιεί την ευρωπαϊκή εμπειρία και θα διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων. Σε αυτό το πλαίσιο, η φορολογική αποκέντρωση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σημαίνει μείωση των πόρων που εισπράττουν σήμερα οι Δήμοι. Η μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από το Κεντρικό Κράτος στην αυτοδιοίκηση, ως μέρος της φορολογικής αποκέντρωσης, μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα, με δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να διασφαλιστεί προηγουμένως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός είσπραξης. Η δεύτερη, να μην αντικαταστήσουν αυτά τα έσοδα τους πόρους που σήμερα δίνονται μέσω ΚΑΠ, γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς.

Eρώτηση: Είστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης του προσωπικού στον δήμο;

Aπάντηση: Είμαι υπέρ της αξιολόγησης, αλλά με ένα σύστημα το οποίο θα είναι ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα δεδομένα των Δήμων. Ένα σύστημα που θα έχει προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο, με συμμετοχή των φορέων της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων και όχι αυθαίρετα. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο όγκος δουλειάς που έχει μεταφερθεί στους Δήμους, είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσει το υπάρχον δυναμικό. Για να έχει, επομένως, νόημα η αξιολόγηση και να συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, θα πρέπει να προηγηθεί η επαρκής στελέχωση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό.

Eρώτηση: Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας. Τι έχετε να πείτε για τις ληστείες στην περιοχή σας;

Aπάντηση:  Το ζήτημα της ασφάλειας και της επαρκούς αστυνόμευσης είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό. Ο Δήμος Σαρωνικού καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, άνω των 133 τ.χλμ και συγκεντρώνει – πέραν των 30.000 μόνιμων κατοίκων – ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Διακρίνεται επίσης από ένα ποικίλο γεωμορφολογικό τοπίο, με παραθαλάσσιους και ορεινούς οικισμούς σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, που δυσχεραίνει την αποτελεσματική αστυνόμευση. Για τους λόγους αυτούς, πάγιο αίτημα και διεκδίκησή μας από την Πολιτεία είναι ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων στην περιοχή. Ο Δήμος μας, ακριβώς λόγω της έκτασης και της γεωμορφολογίας του, έχει ανάγκη από δύο Αστυνομικά Τμήματα, στις δημοτικές ενότητες Καλυβίων και Αναβύσσου αντίστοιχα.

Eρώτηση: Σχετικά με τις άδειες για τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, τι είναι αυτό που σας κάνει να πείτε ΝAI;

Aπάντηση: Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον λειτουργούν νόμιμα και τηρούν τους κανόνες που επιβάλλει η νομοθεσία, είναι σαφώς ευπρόσδεκτες. Οι επιχειρήσεις αυτές στηρίζουν την τοπική οικονομία και παρέχουν απασχόληση σε εκατοντάδες ανθρώπους από την περιοχή μας. Για αυτό το λόγο – και επειδή αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης – προσπαθούμε να μειώσουμε την επιβάρυνση από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση που εφαρμόζουμε, τα τέλη μειώθηκαν τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.

Eρώτηση: Με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα ξανά είστε υποψήφιος κι αν ναι θα θέλατε χρίσμα κάποιου κόμματος;

Aπάντηση: Ναι, έχω ήδη δηλώσει δημόσια ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος, ως επικεφαλής του συνδυασμού Σαρωνικός Αύριο. Μαζί με μια ομάδα ικανών και αποφασισμένων ανθρώπων, που συνδυάζουν εμπειρία, νέες ιδέες και διάθεσή για προσφορά, θα διεκδικήσουμε για μια ακόμη φορά την ψήφο των συμπολιτών μας και την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας. Πέρα από οποιοδήποτε χρίσμα, αυτό που έχει σημασία για εμένα και την ομάδα μου, είναι ότι απευθυνόμαστε στους πολίτες με καθαρή συνείδηση και γνωρίζοντας ότι τιμήσαμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στις προηγούμενες εκλογές. Στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, άλλωστε, οι κομματικές ταυτότητες έχουν ελάχιστη σημασία. Η δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το σχέδιό μας για τη νέα περίοδο, είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα ζητήσουμε να κριθούμε.

Eρώτηση: Με ποιον Δήμαρχο από γειτονικό δήμο θα μπορούσατε να συνεργαστείτε καλύτερα;

Aπάντηση: Με όλους τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής έχουμε συνεργαστεί αρμονικά, τόσο για την επίλυση προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος, όσο και για την ανάδειξη κοινών διεκδικήσεων προς την Πολιτεία. Η Ανατολική Αττική έχει σπουδαίες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις, όπως για παράδειγμα η έλλειψη νοσοκομείου. Θεωρώ ότι η συνένωση δυνάμεων μεταξύ των Δήμων της περιοχής είναι απαραίτητη, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης για το μέλλον.

 

 Συνέντευξη παραχώρησε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Κώστας Στέφας στο NotosNet.gr

Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην περιοχή σας με την υποψηφιότητά σας

Έθεσα υποψηφιότητα στον Δήμο μου έχοντας δυο βασικούς στόχους
Α)να δώσω έμφαση στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας των δημοτών, στην καθαριότητα των συνοικιών,στο φτιάξιμο των πεζοδρομίων, στο κλάδεμα των δέντρων, στο καθάρισμα παρτεριών και ανοιχτών χώρων, στην ασφαλτόστρωση οδών, στον ηλεκτροφωτισμό, δηλαδή στα αυτονόητα που πρέπει να προσφέρει ένας Δήμος στους κατοίκους του που πληρώνουν μάλιστα για αυτά και μέσω των ανταποδοτικών τελών,και που δυστυχώς στην θητεία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής ελάχιστα έγιναν από αυτά.
Β)να παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου, να αναδείξω το μεγάλο θέμα της αξιοποίηση του π.αεροδρομίου Ελληνικού και να διεκδικήσω αυτά που δικαιούται και πρέπει να πάρει ο Δήμος μας από αυτήν, ώστε να μην καταστούν οι συνοικίες της πόλης μας «η φαβέλα» της επένδυσης.
Πρέπει από τα έργα αυτά και την υπεραξία που θα δημιουργήσει η επένδυση να κατευθυνθούν πόροι στις Κοινότητες του Ελληνικού και της Αργυρούπολης για παρεμβάσεις στους ελεύθερους χώρους, την αναβάθμιση των τοπικών αγορών, σε δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, στο πράσινο, και στην ανάδειξη του Δήμου μας ως τουριστικού προορισμού, που όμως οι επισκέπτες δεν θα μένουν μόνο στον χώρο της επένδυσης αλλά θα υπάρχουν λόγοι ώστε να περπατήσουν και στις συνοικίες μας.

Τι πιστεύετε πως δε λειτουργεί σωστά στην περιοχή σας
Πιστεύω ότι δεν έχει δοθεί έμφαση στην παιδεία στην υγεία στην πρόληψη και στην κοινωνική πολιτική.
Υπάρχουν υποδομές αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ομπρέλα για την κάλυψη της κοινωνίας μας.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα..
Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε την τραγική αυτοκτονία ενός μαθητή μας ως θύμα bullying.
Και τον Οκτώβριο μια ακόμη απόπειρα.
Δυστυχώς αυτή είναι η σύγχρονη μάστιγα των σχολείων μας,και πρέπει πάνω σε αυτό το θέμα να σταθούμε αρωγοί όλοι, καθηγητές, μαθητές, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου αυτού.
Θεωρω επίσης ότι μεγάλη ευθύνη και συμμετοχή στην αποτροπή της ενδοσχολικής βίας πρέπει να έχει και η εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου οφείλει να είναι ο στενός συνεργάτης του καθηγητή, του μαθητή,του γονέα.
Δυστυχως στον Δήμο μας,με ευθύνη και της Δημοτικής Αρχής είναι υποστελεχωμενη και θεωρώ ότι δεν λειτουργεί επαρκώς.

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι χαρακτηρίζει την περιοχή σας

Αυτό που σίγουρα χαρακτηρίζει τον Δήμο μου είναι ο χώρος του αεροδρομίου Ελληνικού,της αμερικανικής Βάσης,η έκταση της 129 Π.Υ. και η μελλοντική χρήση τους.
Πάγια θέση της παράταξής μας ήταν, από την πρώτη στιγμή, η αξιοποίηση του π. αεροδρομίου Ελληνικού.
Έχουμε ψηφίσει και στηρίξει στο δημοτικό συμβούλιο υπέρ της επένδυσης αυτής έχοντας καταθέσει ταυτόχρονα προτάσεις για αντισταθμιστικά οφέλη του Δήμου μας.
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε το Ελληνικό και η Αργυρούπολη να μετατραπούν σε «φαβέλες» της Επένδυσης.

Για αυτό σε πρώτη προτεραιότητα θα έχουμε ως νέα διοίκηση την κατασκευή δύο υπέργειεων διαβάσεων πεζών με ποδηλατόδρομο: Η Λεωφόρος Βουλιαγμένης αποτελεί ένα -απροσπέλαστο για πολλούς- όριο που διαχωρίζει τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις στο Πάρκο με τις επάνω συνοικίες του Ελληνικού και της Αργυρούπολης. Θεωρούμε επιβεβλημένη και αυτονόητη την κατασκευή δύο υπέργειων διαβάσεων, από μία σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή και απρόσκοπτη επικοινωνία των συνοικιών με το χώρο του πρώην Αεροδρομίου.

Τι πιστεύετε πως πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο στην περιοχή σας, στο οποίο δεν έχει δοθεί σημασία έως σήμερα.

Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να αναδεχθεί και να προωθήσει η επόμενη δημοτική αρχή είναι ο πολιτισμός που παράγουν τα εθνικοτοπικα σωματεία της Πόλις μας.
Οι Πόντιοι, οι Κρητικοί, οι Πελλοποννησιοι, οι Ηπειρώτες, οι χορευτικοί σύλλογοι του Δήμου μας κάνουν πολύ καλή δουλειά και εμείς οφείλουμε να την αναδείξουμε και στην περιοχή μας ,αλλά να είμαστε αρωγοί και υποκινητές ώστε να συμμετέχουν και σε εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.
Δεν χωρούν «τσιγκουνιές» στον Πολιτισμό.
Είναι αυτός που χαρακτηρίζει μια Πόλη.

Τι πιστεύετε πως σημάδεψε την τελευταία 5ετια την περιοχή σας

Πιστεύω ότι σημάδεψε και μάλιστα αρνητικά η αδιαφορία και εγκατάλειψη των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ.
Δεν γίνεται να αναβαθμίζεις και να πιστοποιείς παιδικές χαρές και σε καμία από αυτές να μην έχεις προβλέψει και χώρο με όργανα για παιδιά ΑΜΕΑ.
Δεν γίνεται να μην έχεις εξασφαλίσει την πρόσβαση σε όλα τα κτίρια του Δήμου σου,και ειδικά στα σχολεία ,στους χώρους πολιτισμού και άθλησης για την απρόσκοπτη έλευση των πολιτών αυτών.
Δεν γίνεται να μην εξασφαλίζεις καθημερινά την ελεύθερη διέλευση τους στα πεζοδρόμια της Πόλης σου.
Με αυτό τον τρόπο δείχνεις τον πολιτισμό και τον σεβασμό σε όλους τους κατοίκους σου.

Τι πιστεύετε για την ασφάλεια στον δήμο

Δυστυχώς ο κάτοικος του Δήμου μου αισθάνεται κάθε μέρα και πιο ανασφαλής.
Ειδικά με την έλευση του Μετρό στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη αποδείχτηκε ότι ανέβηκε και η εγκληματικότητα στην περιοχή.
Έρχονται, «χτυπάνε» και φεύγουν άμεσα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
Ειδικά στις περιοχές γύρω από τους σταθμούς.

Τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε αν πάρετε τη διοίκηση του δήμου την επόμενη μέρα των εκλογών

Είναι αυτά που σας περιγράφω και στην πρώτη ερώτηση σας
Αμέσως επιστροφή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων για την καθημερινότητα των κατοίκων.

Τι έχετε να πείτε για το έργο που έχει υλοποιήσει ο σημερινός δήμαρχος έως τώρα

Σίγουρα έγιναν θετικά πράγματα στην Πόλη μας και έχει την σημασία του να τα αναγνωρίσουμε.
Βέβαια η λογική που πολιτεύτηκε τα τελευταία χρόνια ήταν του «φαίνεσθε» και του “like” στο Facebook με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης.
Έχασε την μάχη της καθημερινότητας και των υποδομών.
Δεν έδωσε βάρος στην κοινωνική ομπρέλα που χρειάζεται μια κοινωνία η οποία περνά μια κρίση τα τελευταία χρόνια.
Και δεν μιλώ μόνο για την οικονομική κρίση αλλά και για την κρίση θεσμών και αξιών.
Δεν τα κατάφερε ακόμα και στην ποιότητα της Δημοκρατίας στον Δήμο μας με την λειτουργία των θεσμών όπως το Δημοτικό Συμβούλιο και της συνεννόησης μεταξύ των Παρατάξεων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες για το καλό των Δημοτών.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού, της μονοπαραταξιακής λογικής, και σε πολλές περιπτώσεις τον δρόμο της πολιτικής συκοφαντίας στους αντιπάλους.
Έτσι δυστυχώς ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης και οι κάτοικοι του ήταν οι μοναδικοί χαμένοι από αυτό τον τρόπο Διοίκησης του.

diafimistite edo 700x100

 

 

Συνέντευξη παραχωρήσε στη κυρία Βαρβάρα Βιντζηλαίου και στο NotosNet.gr o Αγγελάκης Νίκος υποψήφιος στο Νομό Ρεθύμνου με το συνδυασμό Παγκρήτιος Αναγέννηση και υποψήφιο πρόεδρο τον Στέλιο Παλάσσαρo για τις εκλογές της Εκλογές Παγκρητίου Ενώσεως που θα πραγματοποιηθούν Κυριακή 18 Νοεμβρίου από 7 το πρωί έως 7 το απόγευμα στο Τιτάνια για ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου..

 Ακούστε και δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη

 Ακούστε και δείτε ακόμα μια συνέντευξη του κο Αγγελάκη στο Hitv και στον Γιώργο Βαθιώτη

  

 

Η Κατερίνα Παναγοπούλου είναι μια σύγχρονη μοντέρνα γυναίκα, δυναμική, συνδεδεμένη με απλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσω της τεχνολογίας και αφοσιωμένη στην εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αδύναμοι και αθλητές. Με έμφυτη κομψότητα που προκαλεί θαυμασμό, η σύζυγος του Περικλή Παναγόπουλου αποτελεί παράλληλα πρότυπο για την ένθερμη προάσπιση όσων βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όπως τα παιδιά, οι νέοι, οι αθλητές, οι γυναίκες και οι πρόσφυγες. Προσφέρει αφιλοκερδώς και εθελοντικά τις υπηρεσίες της για τον άνθρωπο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η πρόεδρος της «Καλλιπάτειρας» μιλά στο notosnet.gr για τις ανησυχίες της, την πολιτική, την επικαιρότητα, τον σύζυγο της και την Βουλιαγμενη, σε μία από τις πιο αποκαλυπτικές της συνεντεύξεις.

1.Τι σας ανησυχεί πιο πολύ αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο, πιστεύω, πως γίνεται απολύτως σαφές, ότι η κρίση, που βιώνουν η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν είναι ένα οικονομικό φαινόμενο, αλλά, πρωτίστως, είναι ένα ηθικό και αξιακό φαινόμενο. Μπορεί στην Ελλάδα και σε άλλες αδύναμες οικονομίες του νότου, τα συμπτώματα της κρίσης, να ήταν οικονομικά, όμως, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη τα συμπτώματα είναι ικανά, να οδηγήσουν σε αποσύνθεση, το ίδιο το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Το πιο ανησυχητικό για την Ελλάδα, αυτή την περίοδο, είναι η συσσώρευση θυμού. Ενός γενικευμένου θυμού «πάντων, κατά πάντων». Παρατηρώ, μια οριζόντια απαξίωση των θεσμών και μια γενικευμένη, άρση της εμπιστοσύνης των πολιτών, σε αυτούς. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση αυτή. Κλονίζει την ενότητα του κοινωνικού ιστού και οδηγεί τους ανθρώπους, σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αντιφάσεων. Επικίνδυνων αντιφάσεων.

2. Αυτή την περίοδο σας αντιπροσωπεύει κάποιο πολιτικό κόμμα;

Ουδέποτε έτρεφα την αυταπάτη, ότι τα πολιτικά κόμματα υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον του Έθνους. Παντού στον κόσμο, το ίδιο συμβαίνει. Όμως, από την άλλη πλευρά, τα κόμματα είναι αναγκαία για την λειτουργία της Δημοκρατίας. Άρα, νομίζω, πως ένα μεγάλο Εθνικό στοίχημα, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των κομμάτων, με ευθύνη των ηγεσιών τους. Χρειαζόμαστε μια πιο λειτουργική Δημοκρατία, με περισσότερη διαφάνεια, αξιοκρατία και προσήλωση στον άνθρωπο. Νομίζω, ότι αυτή την περίοδο, γίνονται σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού των κομμάτων. Για να απαντήσω, λοιπόν, με εκφράζει το κόμμα, που βρίσκει το θάρρος, να υπηρετεί τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, τιμώντας την Παιδεία, τις Αξίες και την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Με αντιπροσωπεύει η Ελλάδα.

3. Έαν γινόσασταν μια μέρα Πρωθυπουργός, τι πολιτική θα ακολουθούσατε;

Δεν θα γίνω Πρωθυπουργός, άρα, προτιμώ να ασχολούμαι με το να βοηθώ τον κάθε φορά, εκλεγμένο Πρωθυπουργό, άρα, την Πατρίδα μου, με το έργο μου, ως Εθνική Πρέσβυς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και από κοινού με τις χιλιάδες γυναίκες, που συμμετέχουν στην «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», με την εθελοντική μας προσπάθεια. Παλαιότερα, φτιάχναμε αθλητικούς χώρους, σε ευαίσθητες οικονομικά περιοχές. Σήμερα, στηρίζουμε τους Ολυμπιονίκες μας, σε καιρό κρίσης, αλλά και τα παιδιά και τις γυναίκες του πολέμου, που φθάνουν στην Ελλάδα. Τώρα, προωθούμε και προγράμματα διατροφικής υποστήριξης, σε μαθητές Ελληνικών σχολείων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

4. Η πολιτική ή η Δημαρχία σας γοητεύει;

Είμαι ενεργός πολίτης. Αυτή, θεωρώ, ότι είναι η ύψιστη πολιτική ιδιότητα. Αυτό με γοητεύει και όχι τα αξιώματα.

5. Για το δράμα των προσφύγων, τι έχετε να πείτε και ειδικά σε αυτούς, που δεν σέβονται αυτούς τους ανθρώπους;

Το δράμα των προσφύγων με συγκλονίζει. Είμαι παιδί προσφύγων. Έχω τις αφηγήσεις τους στο μυαλό μου. Το φαινόμενο των προσφυγικών ροών, θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, διότι, οι πόλεμοι, πλέον, προσλαμβάνουν μόνιμα χαρακτηριστικά και μεταβάλλουν την χωροταξία του πλανήτη. Στη Χώρα αυτή, δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει, να απαλύνουμε τον θυμό και τον φόβο τους.
Η ξενοφοβία εκτρέφει το μίσος και τον θυμό. Διευκολύνει τον εξτρεμισμό και την εκδήλωση της βίας και της τρομοκρατίας. Ο κόσμος αλλάζει και αν δεν προσαρμοστούμε, αν δεν διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις, σύντομα, θα γίνουμε μάρτυρες χειρότερων γεγονότων.

 • katerina panagopoulou16. Ταξιδεύετε πολύ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για τον κόσμο χρονική περίοδο. Φοβάστε με τις επιθέσεις από το Ισλαμικό κράτος;

Όποιος φοβάται τους τρομοκράτες, έχει γίνει, ήδη, τρομοκράτης του εαυτού του, των παιδιών του και της οικογένειάς του. Όχι, δεν με τρομάζει μια παρέα μισθοφόρων. Με φοβίζει η ανικανότητα της οργανωμένης Διεθνούς κοινότητας, να βάλει τέλος σε αυτό το φαινόμενο.

 • 7. Είστε πρόεδρος της «Καλλιπάτειρας», ενεργό μέλος πολλών συλλόγων και οργανισμών, έχετε διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, είστε η μοναδική Ελληνίδα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής του Ευ Αγωνίζεσθαι (International Committee for Fair Play) από το 2005. Ποιο ήταν το έναυσμα, για να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό και τι σας οδήγησε, να επικεντρωθείτε στον αθλητισμό;
 • panagopoulou kalipatira

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Ο τομέας, στον οποίον επικεντρώνει κάποιος την δράση του, είναι άλλο θέμα. Προσωπικά, θεώρησα, ότι η βάση ενός καλύτερου κόσμου, μπορεί να είναι, μόνο, οι Ολυμπιακές Αξίες και η Ελληνική Παιδεία του καλού παραδείγματος. Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο έναυσμα. Απλά, ήρθε. Με μια μικρή δράση στην αρχή, μια μεγαλύτερη μετά. Έτσι συμβαίνει με τον εθελοντισμό. Το ένα φέρνει το άλλο. Η εξέλιξη έφερε μεγάλες διακρίσεις και νομίζω, ότι στο πρόσωπό μου τιμώνται και οι χιλιάδες εθελόντριες, με τις οποίες υπηρετούμε κοινούς σκοπούς. Βέβαια, με δεδομένο, ότι όλα έχουν συμβεί, χωρίς, έστω και ένα ευρώ κρατική χρηματοδότηση, το οφείλω στην οικογένειά μου, που στήριξε με πάθος την δράση μου. Όμως, δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα ψυχής, η στράτευση σε αυτούς τους ωραίους σκοπούς. Ο αθλητισμός ήταν και είναι, το κατ΄ εξοχήν πεδίο εφαρμογής των Αξιών που υπηρετώ. Είναι το κορυφαίο παιδαγωγικό σύστημα. Νομοτελειακά, λοιπόν, βρέθηκε στο επίκεντρο των δράσης μου.

8.Υπάρχουν πληροφορίες, για δημιουργία hotspot και στον δήμο Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης. Τι έχετε να πείτε;

Δεν το γνωρίζω, αλλά και αν συμβεί, ποια η διαφορά από τις άλλες περιοχές, όπου εγκαθίστανται κέντρα φιλοξενίας; Έχει κάτι διαφορετικό η περιοχή μας; Δεν κατοικείται από Έλληνες πολίτες; Υποθέτω, απλά, θα ληφθούν κάποια, επιπλέον, μέτρα ασφαλείας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, αλλά, σας διαβεβαιώνω, ότι θα συμμετείχα ενεργά στην εύρυθμη λειτουργία του. Νομίζω, πάντως, πως η περιοχή μας, δεν εξυπηρετεί γεωγραφικά τις επιδιώξεις των προσφύγων, οπότε, δεν θα είχε μεγάλη επιτυχία το εγχείρημα. Δεν γνωρίζω περισσότερα.

9.Για όσους Έλληνες ασχολούνται με την ναυτιλία και λόγο οικονομικής κρίσης έφυγαν απο την χώρα μας, τι έχετε να πείτε;

Η ναυτιλία, από την φύση της, είναι διεθνής υπόθεση. Δε νομίζω, ότι κάποιοι έφυγαν από την Χώρα μας, λόγω της κρίσης. Λόγω καλύτερων ευκαιριών, ίσως.

10.Πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιχειρηματιών και εφοπλιστών, με τι στοιχεία;

Ήδη, γεννιέται αργά και αθόρυβα, μια υπέροχη γενιά νέων Ελλήνων επιχειρηματιών, που εξελίσσει τα όνειρά της και αναλαμβάνει τα ηνία της Χώρας. Πολύ πιο σύντομα, από όσο πιστεύουμε, η Ελλάδα, χάρη σε αυτή τη νέα γενιά, θα λάμψει ξανά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να δώσουμε, επιτέλους, το καλό παράδειγμα. Να λύσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η δική μας γενιά και να μην τα μεταβιβάζουμε στους επόμενους. Οι νέοι ανοίγουν φτερά, με γνώσεις και ήθος. Ας τους ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτό προτείνω.

11.Έχετε δεχθεί ρατσισμό όντας σύζυγος ενός ισχυρού Έλληνα επιχειρηματία, όπως ο κύριος Περικλής Παναγόπουλος; 

katerina periklis panagopoulos

Ρατσισμό δεν θα το έλεγα. Ίσως, αυτό οφείλεται και στο γεγονός, ότι ο κόσμος αναγνωρίζει και εκτιμά αυτό που κάνουμε. Όμως, διαπιστώνω, στην σελίδα μου στο Facebook, η οποία έχει εξελιχθεί, σε μια κοινότητα περισσότερων από 60.000 ανθρώπων, ότι πολλοί καλοί άνθρωποι αντιδρούν με θυμό, επειδή υποφέρουν από την κρίση. Με τους περισσότερους, μετά, από εξαντλητικό διάλογο, φθάνουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα. Βέβαια, δεν λείπουν και οι «επαγγελματίες μηδενιστές», που επιτίθενται σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε. Σε κάθε μαζικό χώρο και το fb είναι ο νέος μαζικός χώρος, συμβαίνουν αυτά.

12.Γυρνώντας το χρόνο πίσω, ονειρευόσασταν, όλα αυτά που έχετε κάνει;

Είχα ένα προαίσθημα, πως θα συμβούν, αλλά, όχι, δεν τα φανταζόμουν. Νομίζω, κανείς δεν φαντάζεται, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει, αν βρει την δύναμη να μην τα παρατήσει.

13.Τι είναι αυτό που θα σας έκανε να τα παρατήσετε;

Έχω εργαστεί σκληρά στην ζωή μου και ίσως, αυτό με έκανε, να μην τα παρατήσω ποτέ. Αυτό είναι το μήνυμα. «Ποτέ μην τα παρατάς», τα καλύτερα είναι μπροστά.

14.Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί να κάνει και τι έναν νέο γονιό;

 Θα συμβούλευα το νέο γονιό, να δώσει στο παιδί του αγάπη και Παιδεία και το παιδί να ονειρευτεί πολλά και να θυμάται, πως η ευτυχία βρίσκεται στην διάκριση και όχι στην επικράτηση.

15.Ποιο νοιώθετε, ότι είναι το μεγαλύτερό σας «επίτευγμα»;

Η αναγνώριση της εικοσαετούς εθελοντικής μου προσφοράς, για την προώθηση της Ολυμπιακής Παιδείας και του Ευ Αγωνίζεσθαι, στην κοινωνία και στον Αθλητισμό, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, με το Πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Γυναίκα και Αθλητισμός, που για πρώτη φορά κατέκτησε Ελληνίδα, στο Λος Άντζελες το 2012. Μια παγκόσμια διάκριση, που έφερα στη χώρα μας.

16.Σε ποια χώρα-πόλη θα θέλατε να ζείτε εκτός από την Ελλάδα;

Σαν την Ελλάδα, πουθενά στον κόσμο. Πιστέψτε με. Πουθενά.

17.Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στη Βουλιαγμένη;

Αυτό είναι μυστικό.

18.Πόσο μεγάλη σημασία έχει για εσάς η στήριξη του συζύγου σας, καθώς, γνωρίζουν όλοι, ότι είστε από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια, παρόλο που έχετε περάσει δυσκολίες, όπως η απαγωγή;

Δε μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη ευλογία στην ζωή μου και μεγαλύτερο σχολείο, από τον Περικλή Παναγόπουλο. Σπάνιος άνθρωπος, σπάνιος Έλληνας, τεράστιος επιχειρηματίας. Πάνω απ’ όλα, όμως, έντιμος άνδρας. Με ήθος και σοφία. Η απαγωγή είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Ας το αφήσουμε εκεί. Έχουμε μάθει να κοιτάμε μπροστά. Ποτέ πίσω.

19.Ποιο είναι το μυστικό για έναν αληθινά αγαπημένο γάμο;

Η αφοσίωση. Η αγάπη. Ο σεβασμός. Αυτά δένουν δύο ανθρώπους και η έλλειψή τους τους απομακρύνει.

20.Τι θα συμβουλεύατε μια νέα γυναίκα;

Με ότι και να ασχοληθεί στη ζωή της,να παραμείνει Γυναίκα.

 

 

Συνέντευξη στο notosnet παραχώρησε ο δήμαρχος  Βαρης, Βουλας, Βουλιαγμενης για το προσφυγικο-μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή και το ρεπορτάζ του Ant1 πο έκανε λόγο για μυστικό σχέδιο Μουζαλα και δημιουργία hotspot στη Βουλα.

 

 • Λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών και της ασφυκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα με τους πρόσφυγες-μετανάστες θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι θέση του δήμου;

 

Απάντηση Το θέμα των προσφύγων που έχουν καταφθάσει στη χώρα μας είναι αναμφισβήτητα μια ανθρωπιστική τραγωδία. Πρέπει ως Έλληνες να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουμε ανθρώπινη συμπαράσταση στους ανθρώπους που βιώνουν σήμερα αυτό το δράμα, ειδικά όταν το 60-70% του ελληνικού λαού γνωρίζει τι θα πει προσφυγιά.

Σε πολιτικό επίπεδο όμως, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα το θέμα. Πρέπει άμεσα η πολιτεία να βρει τρόπους διαχωρισμού των αληθινών προσφύγων από τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες, και να επιδείξει ανάλογη μεταχείριση στις δύο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες. Τους πρόσφυγες πρέπει να τους φιλοξενούμε σε ανοιχτούς χώρους, να τους περιθάλψουμε και να τους παρέχουμε ελευθερία μετακίνησης στην χώρα μας μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες προώθησης τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ή τον επαναπατρισμό τους. Τους παράνομους μετανάστες πρέπει να τους τοποθετούμε σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις έν’ όψει του επαναπατρισμού τους, βάσει των όρων που θέτουν οι διεθνείς συνθήκες. Τέλος, για το θέμα των προσφύγων πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στους ευρωπαίους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της χώρας μας.

 

 • Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμείνει στο ενδεχόμενο δημιουργίας hotspot και στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ποια θα είναι η στάση σας, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους δήμους να προτείνουν χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Εσείς τι θα προτείνετε;


Απάντηση Η κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να προτείνουμε χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στους δήμους μας, χωρίς όμως να μας έχει θέσει τις προδιαγραφές για τους χώρους αυτούς. Για να είμαστε σε θέση να κάνουμε προτάσεις πρέπει να γνωρίζουμε μια σειρά από προδιαγραφές όπως :

Οι χώροι πρέπει να έχουν έτοιμες κτιριακές υποδομές ή πρέπει να είναι ανοιχτοί για τη δημιουργία πρόχειρων εγκαταστάσεων;

Οι χώροι πρέπει να είναι εντός η εκτός οικιστικού ιστού;

Με τί χρονικό ορίζοντα λειτουργίας θα γίνει η επιλογή των χώρων;

Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τα κριτίρια αυτά, οι δήμοι δεν είναι σε θέση να κάνουν προτάσεις.

Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει hotspot στον Δήμο μας και δεν θα μπορούσε άλλωστε να υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός τι στιγμή που δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι προδιαγραφές αυτών των χώρων.

Συνέντευξη στο ΝotosNet παραχώρησε ο Δημοσθένης Δόγκας υποψήφιος βουλευτής Αττικής με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο Δημοσθένης Δόγκας εκπλήσσει όλους όποτε τον ακούνε να μιλάει καθώς γνωρίζει θέματα επι παντός επιστητού παρά τα 37 του χρόνια. Ο Δημοσθένης Δόγκας για όσους τον ξέρουν βάζουν στοίχημα ότι σίγουρα θα έχει ένα λαμπρό πολιτικό μέλλον καθώς είναι τίμιος, σοβαρός, ευγενικός, διπλωματικός αλλά ξεχωρίζει το ήθος του και οι κόκκινες γραμμές του. Φέτος έθεσε την υποψηφιότητα του στην εκλογική περιφέρεια της Αττικής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αποφοίτησε το 1996 από το 1ο Λύκειο Βούλας και έχει σπουδάσει χρηματοοικονομικά και ναυτικό δίκαιο στα πανεπιστήμια greenwich και huddersfield.

Έχει μια καινοτόμο ομάδα μελετών απαρτιζόμενη από νέους επιστήμονες και εξειδικευμένους επαγγελματίες την AnyGivenProtect.

Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης όπου στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές διεκδίκησε τη Δημαρχία.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το πόσο δραστήριος και πρόθυμος είναι σε ότι έχει να κάνει με τον εθελοντισμό αλλά και τη φύση.

Συνέντευξη

 • Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και να κατεβείτε υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες;

Δ.Δόγκας Γνωρίζετε καλά ότι σήμερα διακυβεύονται πολλά. Η χώρα μας δοκιμάζεται σε μια από τις κρισιμότερες χρονικές περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της. Αισθάνθηκα λοιπόν ένα πατριωτικό χρέος, αν μου επιτρέπετε, να με ξεσηκώνει, να επιθυμώ να αντιδράσω σε αυτό το κατεστημένο. Ακόμα, αφουγκράστηκα το προσκλητήριο της γενιάς μου η οποία βλέπει ένα γηρασμένο πολιτικό προσωπικό στην ψυχή, γατζωμένο σε θέσεις και αξιώματα, να μην αφήνει το νέο αίμα να κυκλοφορήσει. Γι’ αυτό έκανα το βήμα και διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου στην εκλογική περιφέρεια Αττικής, στις 25 Ιανουαρίου.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και τα συνεργαζόμενα κινήματα στάθηκαν αρωγοί σε όσους Έλληνες κινδύνευσαν να χάσουν το σπίτι τους στα Ειρηνοδικεία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τολμούν και μιλούν για την παράνομη μετανάστευση και την ανάγκη ελέγχου των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιθυμούν η Εκκλησία να παραμείνει κομμάτι της ζωντανής παράδοσης του Έθνους μας. Γι’ αυτούς τους λόγους με εκφράζει το κίνημα αυτό.

 • Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, οι ΑΝΕΛ δεν μπαίνουν στη Βουλή. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί;

Δ.Δόγκας Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το κλίμα μιας στιγμής και την ώρα αυτή το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ των ΑΝΕΛ. Μην ξεχνάτε ότι το περιθώριο λάθους είναι έως και 2% για τις σοβαρές επιστημονικές έρευνες. Σας υπενθυμίζω επίσης ότι και το 2012 οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα έμεναν εκτός Βουλής. Όταν όμως ο ελληνικός λαός “μίλησε” στην κάλπη τον Μάιο, έδωσε στο κόμμα 10,6%. Όταν ακολούθησε το κλίμα ακραίας πόλωσης τον Ιούνιο, με τις απειλές για έξοδο από το ευρώ και για κατάρρευση των τραπεζών, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και πάλι “κράτησαν” ποσοστό ένα 7,5%.  Φυσικά, δεν θα αναφερθώ στις διάφορες δημοσκοπήσεις που δεν έχουν επιστημονική σοβαρότητα και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Η καλύτερη λοιπόν δημοσκόπηση είναι μάλλον η κάλπη.
Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας προσηλωμένοι στο στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να εκφράσουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων στη Βουλή και στην επόμενη κυβέρνηση. Πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας, το οποίο είναι ένας οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση, χωρίς ταλαντεύσεις και χωρίς εθνικές μειοδοσίες.

 • Εάν σας έκαναν πρόταση και από τη ΝΔ ποιο από τα δύο κόμματα θα επιλέγατε;

Δ.Δόγκας Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι τα κόμματα που συγκυβερνούν σήμερα, αλλά και όσα κόμματα ανέχθηκαν χωρίς να καταγγείλουν το Μνημόνιο, επέφεραν μια εθνική καταστροφή στη χώρα μας. Δεν θα σφίξω χέρι που έχει υπογράψει Μνημόνιο! Αντιθέτως, θα δώσω χείρα βοηθείας στους πολιτικούς αυτούς, που πήγαν κόντρα με μεγάλο προσωπικό κόστος και τήρησαν μια συνεπή και πατριωτική στάση, όπως ο Πάνος Καμμένος.

 • Είστε πολύ νέος και πολύ δραστήριος, σύμφωνα με τα όσα λένε οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων. Εσείς πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;

Δ.Δόγκας Θα σας πω τι χαρακτηρίζει την πολιτική πρόταση που καταθέτω στους συμπολίτες μου, ζητώντας την ψήφο τους στις 25 Ιανουαρίου: Πατρίδα, κοινωνική προσφορά, εθελοντισμός, συμμετοχή.

 • Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ξαναδιεκδικήσετε τη Δημαρχία; Και αν ναι, θα σκεφτόσασταν να ηγηθείτε της ΑΚΙΒΒΒ;

Δ.Δόγκας Τώρα έχουμε εθνικές εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνω τα δημοτικά μου καθήκοντα. Είναι ιερή η εντολή που μου έδωσαν οι συνδημότες μου να τους εκπροσωπώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Σας θυμίζω ότι οι συνάδελφοί μου στο Δημοτικό Συμβούλιο με εξέλεξαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, με ανέδειξαν σε Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και σε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής. Όπως γνωρίζετε καλά, δεν απουσιάζω ποτέ από συνεδρίαση. Είναι νωρίς για απαντήσεις.

 

Συνέντευξη στο ΝotosNet παραχώρησε η γνωστή Δερματολόγος Δέσποινα Καισίδου και υποψήφια βουλευτής στη ΄Β Αθηνών με τη Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου.

Κυρία Καισίδου όσοι σας γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια πολύ καλή μητέρα, φίλη και επαγγελματία που αφουγκράζεται τα προβλήματα όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των νέων παιδιών καθώς είστε και μητέρα 2 παιδιών.

NotosNet Τι είναι αυτό που σας έκανε να θέσετε την υποψηφιότητα σας με την Τελεία.

Δ.Κ Η απόφαση μου να κατέβω στον πολιτικό στίβο ειναι συνδεδεμένη με τη συνειδητοποίηση ότι το πολιτικό σκηνικό πρεπει να αλλάξει.Αυτη η συνειδητοποίηση προέρχεται απο διαρκή αγώνα μου να σταθώ ως μικρή επιχειρηματίας στην ελληνική αγορα.Παραλληλα ο ρόλος μου ως μητέρα δυο ανηλικων παιδιών με κανει δραστηριοποιούμαι εντονότερα,με στόχο να αλλάξει επιτέλους το σκηνικό στην Ελλάδα,γιατι ειναι χώρα που θα ήθελα να συνεχίσουν να ζουν τα παιδιά μου.

NotosNet.Πιστευετε ότι θα η τελεία θα μπεί στη Βουλή.

Δ.Κ Με αυτή την επιδίωξη και ελπίδα δημιουργήθηκε η ΤΕΛΕΙΑ. Διαμορφώνεται μια πολυ δύσκολη για τα μικρά κόμματα πολιτική συγκυρία, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ρεαλισμό,δεν βοηθάει βεβαια και η μικρη προεκλογική περίοδος.Προσδοκουμε στο καλυτερο δυνατό αποτελεσμα

NotosNet .Ποια είναι τα στοιχεία του Απόστολου Γκλέτσου τα οποία πρέπει να επισημάνουμε , καθώς ως Δήμαρχος σημειώνει επιτυχία.

Δ.Κ Ξεκίνησε με τους συνεργάτες του στην τοπική αυτοδιοίκηση με ειλικρινά,εντιμότητα αλλα και προγράμματα που απέδωσε και δίνει λύσεις σε συγκεκριμένα πρόβλημα.
Συνεπώς η ακεραιότητα,η αποτελεσματικότητα,η τιμιότητα και η εργατικότητα του ειναι μια καλη βάση και χαρακτηρίζουν τον επικεφαλής του κόμματος Τελεία.

NotosNet. Σε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αλλά παραμονής στην Ευρώπη , τι έχετε να πείτε και υπέρ ποιας απόφασης τάσσεστε.

Δ.Κ Εκτιμώ ότι κανεις δεν αντιμετωπίζει πια σοβαρά την κινδυνολογία για έξοδο της χώρας απο το ευρώ. Χαρακτηριστική ηταν η πρόσφατη δήλωση της κυρίας Llagarde,σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει η νομική βάση για έξοδο μιας χώρας απο το ευρώ. "Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό με τους κανονισμούς της Ζώνης του Ευρώ, αλλά «θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα» είχε πει χαρακτηριστιά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

NotosNet. Για το φαινόμενο Χρυσή Αυγή και το ενδεχόμενο να είναι τρίτη δύναμη τι έχετε να πείτε.

Δ.Κ Ειναι πλέον ορατό σε όλους τους σκεπτόμενους και ενημερωμένους πολίτες τι εκφράζει αυτος ο χώρος.

NotosNet .Ποια θα ήταν η πρώτη σας πολιτική επιδίωξη ως εκλεχθείς βουλευτής.

Δ.Κ Θα πρεπει να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο, να αναβαθμίζεται σταδιακά ολο και περισσότερο αλλα και να επεκταθεί ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου με ουσιαστικό τροπο, δηλαδή εκμάθησης στην ξένη γλώσσα και αθλητικές πολιτιστικές δραστηριοτητες.
Με αυτο το τροπο να δωθεί μια ισορροπημένη λύση ουτοσωστε και τα παιδιά να απασχολούνται εποικοδομητικά στα σχολεία τους και οι γονείς να μπορούν να εργάζονται χωρις να χρειάζονται έξτρα βοήθειες.

NotosNet .Εαν εκλεγείτε πως θα προβλαβένετε να είστε σύζυγος, νοικοκυρά, μητέρα και Βουλευτής.

Δ.Κ Ακριβώς όπως τωρα που ειμαι σύζυγος,νοικοκυρά,μητέρα και επιχειρηματίας!

 

Συνέντευξη στο ΝotosNet παραχώρησε ο Δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής στη ΄Β Αθηνών με την Νέα δημοκρατία Γιώργος Καισάριος.

Κύριε Καισάριε οι αναγνώστες σας είναι όλοι κάποιου καλού επιπέδου και μάλιστα πολλοί είναι καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί.  Όσοι σας διαβάζουν στο capital κάνουν λόγο για καλές και μετρημένες αναλύσεις με αλήθειες.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ασχοληθείτε με την πολιτική.

Δεν είμαι σίγουρος, άλλα το γεγονός ότι τόσα πολλά χρειάζονται διόρθωση στην πατρίδα μας και το γεγονός ότι θα μπορούσα υπό προϋποθέσεις να χαράξω πολιτική, αλλάζοντας αυτά που εγώ νομίζω πρέπει να αλλάξουν, είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να μπω στην πολιτική.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχετε κάνει μέχρι στιγμής που συμφωνείτε και που διαφωνείτε με το πρόγραμμα της ΝΔ.

Στο σύνολο, αυτό που διαφωνώ με τη ΝΔ είναι ότι θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσπάθεια στο σουλούπωμα του κράτος παρά να δοθεί έμφαση στην αύξηση της φορολογίας. Επίσης, νομίζω ότι η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών είναι απογοητευτική. Ακόμα και όταν ψηφίζονται διάφοροι νομοί δεν εφαρμόζονται.

Είμαστε ήδη σε μια ύφεση για 6 χρόνια. Έχουμε που έχουμε φάει αυτή την ταλαιπωρία, τουλάχιστον θα μπορούσαν να μπουν τα θεμέλια για το αύριο με θεσμικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στο μέλλον την ελεύθερη αγορά να ανακάμψει. Δυστυχώς μείναμε μεταξεταστέοι όλη αυτή την περίοδο.

Επίσης θέλουμε ένα σχόλιο για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ δεν γνωρίζω καμία χώρα στον κόσμο με αριστερή κυβέρνηση που να ευημερεί η να είναι χώρα υψηλού εισοδήματος. Ως εκ τουτού, εξορισμού μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις τέτοιες για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου του μέσου πολίτη.

Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα θα επανέλθουμε ξανά στα προ κρίσης επίπεδα, από άποψης μισθών και όχι κρατικών σπαταλών.

Όχι, διότι δεν έχουμε τα περιθώρια για σπάταλες όπως στο παρελθόν. Όταν ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ το 1981, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν στο 25% του ΑΕΠ. Είχε δηλαδή περιθώρια για να δανειστεί προκειμένου να κάνει παροχές εκείνη την εποχή. Σήμερα το χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ελιγμού για ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Όσο αναφορά του μισθούς, αυτό είναι συνάρτηση του πόσο γρήγορα θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η οικονομία μας. Αυτό που λέμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Με μια αριστερή κυβέρνηση όμως, δεν βλέπω με τρόπο πως μπορεί να γίνει αυτό.

Τι είναι αυτό που θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά.

Να ασχοληθούν με την τεχνολογία, με τις υπηρεσίες και με επαγγέλματα τα οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστούν εισαγόμενα επαγγέλματα και υπηρεσίες. Να μείνουν μακριά από πολιτικές νεολαίες και να προσπαθήσουν να χρησιμοποιούν τη λογική. Έχουμε πρόβλημα επεξεργασίας της λογικής στη χώρα μας.

Εάν εκλεχθείτε τι είναι αυτό που θα αλλάξετε πρώτα απ όλα.

Θα ήθελα πολύ να ανασυντάξω στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, διότι πιστεύω ότι χωρίς σωστή νομοθεσία κεφάλαιου, δεν είναι δυνατόν να δούμε ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα, θα έδινα έμφαση στη διαφάνεια, την πυγμή του νομού και την ταχύτητα με την οποία απονέμεται η δικαιοσύνη. Ποτέ δεν θα δούμε επενδύσεις και ανάπτυξη αν δεν διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα.

Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για grexit αλλά και αυτοί που λένε ότι τελικά δε θα γίνει τίποτα, εσείς με την ιδιότητα του οικονομικού αναλυτή και όχι του υποψηφίου τι πιστεύετε ότι θα γίνει.

Δεν με έχει ανησυχήσει ποτέ αυτό το ζήτημα. Το κόστος για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Δεν υπάρχουν κερδισμένοι από κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εκβιάσουμε την Ευρώπη.

Κύριε Καισάριε θέλω να μας πείτε τις βασικές συνέπειες του να μείνουμε εκτός Ευρωζώνης αλλά εντός Ευρώπης, πιστεύετε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τον κίνδυνο.

Αν μείνουμε έκτος ζώνης του ευρώ, το βιοτικό μας επίπεδα θα πέσει κατακόρυφα, ακόμα και από αυτά τα επίπεδα. Πρόσφατα ήμουν στη Ζιμπάμπουε, όπου έχει 40 χρόνια μαρξιστική κυβέρνηση. Το κατά κεφαλήν εισόδημα εκεί είναι 700 δολάρια τον χρόνο. Στην Ελλάδα έχουμε μέσο ορό ακόμα 18,000 δολάρια τον χρόνο. Δεν θα υπάρχει πάτος αν στην Ελλάδα εδραιωθεί μια αριστερή κυβέρνηση.

 

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα αποκλειστικά στο NotosNet FREE PRESS και NotosNet.gr ο υποψήφιος Βουλευτής στη Β’Αθηνών από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑ.Ο.Σ.) δημοσιογράφος Βασίλης Κασιμάτης.
Ο κ. Κασιμάτης τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή «Αντι-Δράσεις» στο ΑΡΤ (κάθε Δευτέρα βράδυ), καθώς και το μοναδικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων (Κρήτης) σε πανελλαδικό επίπεδο, τη «Κρητική ΦΩΝΗ», μέσω της Τηλεόρασης του ΑΡΤ.

Είναι δε, υποψήφιος Βουλευτής του κόμματος στην εκλογική περιφέρεια της Β’Αθηνών.
 
Ερώτηση: Κε Κασιμάτη, καταρχήν γιατί αποφασίσατε να μετέχετε στο ΛΑ.Ο.Σ.
Απάντηση: Πήρα την απόφαση να κατέλθω στο πολιτικό στίβο, αφού ως δημοσιογράφος παρουσιαστής και πολιτικός αναλυτής όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζω  εκείνα που χρειάζονται ώστε να μπορώ να προσφέρω τα μέγιστα στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Μου δόθηκε η ευκαιρία από το κόμμα να επιλέξω εκλογική περιφέρεια και διάλεξα τη δύσκολη Β’Αθηνών γιατί ουδέποτε «φλέρταρα» στη ζωή μου με τις εύκολες λύσεις. Οι ιδιότητες μου ως εκδότης εφημερίδας, συγγραφέας και δημοσιογράφος όλα τα προηγούμενα χρόνια στη Κρήτη, ήταν εκείνες που το κόμμα ζύγισε και με τοποθέτησε στη θέση του υποψηφίου για τη τεράστια εκλογική περιφέρεια της Β’Αθηνών.
 
Καταθέτω λοιπόν τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου στην υπηρεσία της πατρίδας θεωρώντας, ότι η προσφορά μου είναι απολύτως αναγκαία στον όποιο βαθμό για τους συμπολίτες μου.
Η αδικία, ο δόλος και η προδοσία γύρω μας, σε συνδυασμό με τον εκμαυλισμό της πολιτικής σκηνής, συνηγορούν στο να μην μπορώ πλέον να απουσιάζω από τα πολιτειακά κοινά.

 
Ερώτηση: Ο ΛΑ.Ο.Σ όμως υπέγραψε για την είσοδο της χώρας στο Α’ Μνημόνιο
Απάντηση: Αν και το θέμα αυτό έχει κριθεί στις εκλογές του 2012, εν τούτοις επαναλαμβάνω και υπενθυμίζω ότι ο ΛΑ.Ο.Σ ΔΕΝ ψήφισε το Α’ Μνημόνιο, αλλά το 1ο άρθρο που αφορούσε στο να πάρουμε λεφτά και να μην οδηγηθούμε σε κατάρρευση της οικονομίας.
Όσον αφορά στη συμμετοχή μας στην συγκυβέρνηση, η συμμετοχή μας έγινε με 3 ΟΧΙ, τα οποία οι κ. Σαμαράς, Παπανδρέου και Βενιζέλος είχαν αποδεχθεί. Θυμίζω:
-ΟΧΙ σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων
-ΟΧΙ σε εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας
-ΟΧΙ σε ξεπούλημα των εθνικών πόρων
Όταν διαπιστώθηκε ότι οι άλλοι εταίροι της συγκυβέρνησης δεν είχαν σκοπό να τηρήσουν τίποτε από τα υπεσχημένα, ο ΛΑ.Ο.Σ αποχώρησε από την κυβέρνηση.
 
Ερώτηση: Τι έγινε τελικά με τις ιστορίες που εμπλέκεται ο Πρόεδρος σας;
Απάντηση: Καταρχάς, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θέμα εμπλοκής του Προέδρου με τα περί δήθεν μίζας κατασκευάσματα που κάποιοι επιχείρησαν να τον εμπλέξουν κατηγορηματικά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ. Είναι ξεκάθαρο πια, ότι στόχος όλων αυτών των σκευωριών εις βάρος μας ήταν το 2,8% που αξιοκρατικά και παρόλους τους μιντιακούς αποκλεισμούς κέρδισε ο ΛΑ.Ο.Σ στις ευρωεκλογές. Ξεκάθαρο!
Και το λέω με τόση βεβαιότητα, καθώς όπως διαπιστώσατε, τα ίδια ΜΜΕ που έκαναν την «μεγάλη αποκάλυψη» τα ίδια, σε λίγες μόλις ημέρες ανασκεύασαν τα πάντα. Θυμίζω μόνο το γεγονός ότι γνωστοί ποινικολόγοι που ουδεμία σχέση έχουν με τον Πρόεδρο Γ. Καρατζαφέρη, όπως ο κ. Μιχ. Δημητρακόπουλος, ο κ. Γιάνν. Μαντζουράνης, κα. ακύρωσαν με νομικά επιχειρήματα τα όσα είχαν γραφτεί, στην «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» του Γιάν. Πρετεντέρη στο MEGA.
Πέραν τούτων όμως, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην παντελή απουσία αναφοράς για το 1 εκ. ευρώ που ο Πρόεδρος Γ. Καρατζαφέρης έδωσε στο «Ταμείο της Φτώχειας», ή στην εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από τον ίδιο τον Πρόεδρο, της ανέγερσης του ανδριάντα του Μεγ. Αλεξάνδρου, ή στην συμπαράσταση στους πληγέντες από τη Θεομηνία στο Βασιλικό της Εύβοιας όπου καλύψαμε τις ζημιές που υπέστησαν, ή στην δωρεά του κτηρίου που στέγασε το αγροτικό Ιατρείο στο Μαρμάρι, ή στα αλεξίσφαιρα γιλέκα στην ΕΛ.ΑΣ, ή στα γεύματα αγάπης, ή στις προσφορές προς αναξιοπαθούντες και τόσα άλλα, που τα ΜΜΕ δεν βρήκαν ούτε δευτερόλεπτο για να αναφερθούν σ’ αυτά!!!
Ολοκληρώνοντας πάντως, θέλω να τονίσω τούτο:
Για κάθε οικονομική σχέση, υπάρχει διαφάνεια και νομιμότητα, η οποία θα επιβεβαιωθεί και θα αποδειχθεί μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες.
Όμως, είναι γνωστό στο σοφό λαό μας ότι όταν το «σύστημα» που αποδεδειγμένα ζημίωσε το Έθνος μας, βάλλει κατά ορισμένων πολιτικών παρατάξεων, αυτές είναι και οι παρατάξεις οι οποίες θα πρέπει ο ψηφοφόρος να στηρίξει.
   
Ερώτηση: ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ υποστηρίζουν την παραμονή στο ευρώ με οποιαδήποτε θυσία και αντάλλαγμα. Εσείς συμφωνείτε με αυτό;
Απάντηση: Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος Γ. Καρατζαφέρης, μίλησε για το ακριβό ευρώ που θα σκότωνε την οικονομία της Ευρώπης. Όπερ και εγένετο. Σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα του ακριβού ευρώ. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι η ισοτιμία μεταξύ ευρώ- δολαρίου, πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα τουλάχιστον του 1:1, άλλως απαιτείται αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση εγώ προσωπικά πιστεύω στο ευρώ αλλά δεν φοβάμαι τη δραχμή όταν έχεις μια κυβέρνηση ικανή να προσφέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη στη χώρα, στοιχείο που δύναται να μας έχει πάντα εκτός των αγορών.
 
Ερώτηση: Αν ο ΛΑ.Ο.Σ μπει στη Βουλή, θα στήριζε μια κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α;
Απάντηση: Απέχουν τόσο οι ιδεολογικές, πολιτικές, εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές μας θέσεις που νομίζω ότι ούτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα συζητούσε ποτέ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Ερώτηση: Αν ο ΛΑ.Ο.Σ μπει στη Βουλή, θα στηρίξει μια κυβέρνηση Ν.Δ;
Απάντηση: Ο ΛΑ.Ο.Σ, όπως άλλωστε λέει η βασική ιδεολογική πλατφόρμα του, θέτει πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο το συμφέρον της πατρίδας. «Παρτίδες» και άλλα κόλπα, να τα αναζητήσετε σε άλλα κόμματα που φέρουν την ευθύνη για την δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα. Πέραν τούτου, η αλλαγή ηγεσίας στο σημερινή Ν.Δ. σε κάθε περίπτωση ίσως να ανοίγει το δρόμο για τον όποιο διάλογο.
 
Ερώτηση: Πόσο κοντά αισθάνεστε με την Χ.Α;
Απάντηση: Τι σχέση έχει ένα πατριωτικό κόμμα, με ένα εθνικιστικό; Εμείς είμαστε πατριώτες, εκείνοι εθνικιστές. Ουδεμία σχέση.
 
Ερώτηση: Πως σχολιάζεται την συμμετοχή του πρώην Βουλευτή της Χ.Α. Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου στα ψηφοδέλτια του ΛΑ.Ο.Σ.
Απάντηση:Ο κος Αλεξόπουλος θυμίζω, ότι παραιτήθηκε από τη Χ.Α. άμα της γνωστοποιήσεως της πρώην παρατάξεώς του ως εγκληματική οργάνωση. Αυτό σημαίνει πολλά. Η δε δήλωσή του στη ανακοίνωση της παραιτήσεώς του, ότι «δεν θέλω να έχω σχέση με ότι συνάδει εγκληματικές κακουργηματικές πράξεις»… τα λέει όλα.
Τέλος, να τονίσω ότι ο κος Αλεξόπουλος πριν πάει στη Χ.Α. ήταν μέλος του ΛΑ.Ο.Σ.. Σήμερα… γύρισε στο «σπίτι του»!
 
Ερώτηση: Τελικά, με ποιο κόμμα, ή με ποια κόμματα θα μπορούσατε να στηρίξετε κυβέρνηση;
Απάντηση: Θα επαναλάβω: Ο ΛΑ.Ο.Σ θέτει πέρα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πατρίδας. Όποιος ασπάζεται, υποστηρίζει και μάχεται για αυτές τις θέσεις είναι ευπρόσδεκτος. Όχι όμως μόνο να δηλώνει, αλλά και να είναι έτοιμος να αποδείξει ανά πάσα στιγμή ότι το συμφέρον της πατρίδας είναι πάνω απ’ όλα.
 
Ερώτηση: Γιατί κάποιος πρέπει να ψηφίσει ΛΑ.Ο.Σ;
Απάντηση:
α) Γιατί ο ΛΑ.Ο.Σ κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας     επέδειξε όχι μόνο ήθος και ευπρέπεια, αλλά το κυριότερο, κατέθεσε και συνεχίζει ακόμα και σήμερα, να καταθέτει προτάσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες.
β) Κατέθεσε ιδέες και πρότεινε λύσεις σε προβλήματα, βασισμένες στην εμπειρία και την ζώσα πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας.
γ) Προστάτευσε και συνεχίζει να προστατεύει με τις δυνάμεις και την παρουσία του τον αδικημένο πολίτη και αυτόν που χρειάζεται πραγματική στήριξη και φροντίδα από την Πολιτεία.
δ) Οι ιδέες, τα Προγράμματα, οι προτάσεις του ΛΑ.Ο.Σ και του Προέδρου Γ. Καρατζαφέρη, περιλαμβάνονται σε όλα ανεξαιρέτως τα Προγράμματα των άλλων κομμάτων, τα οποία δεν ντρέπονται να τις παρουσιάζουν ως δικές τους.
ε) Τέλος, η παρουσία του ΛΑ.Ο.Σ. μέσα στη Βουλή στις 25 Ιανουαρίου καθίσταται αναγκαία από τον Ελληνικό λαό, ώστε να είμαστε το ανάχωμα στις επιθέσεις των αλλότριων συμφερόντων. Ο Ελληνικός λαός θέλει το ΛΑΟ.Σ. μέσα στο κοινοβούλιο ως και τη δική του μεγάλη φωνή αντίδρασης.
 
Ερώτηση:  Θα υποστηρίξετε την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα προ κρίσεως επίπεδα;
Απάντηση: Αρκεί η πρόταση αυτή να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, με βιώσιμα χαρακτηριστικά και προπαντός να μην γυρίζει τη χώρα πίσω στις τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω για μένα προσωπικά, ότι ζητώ τη ψήφο στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών αλλά κυρίως ζητώ από εκείνους που δεν θα μας τιμήσουν με τη ψήφο τους, τουλάχιστον να τιμήσουν … τη ψήφο τους (!!), να χρησιμοποιηθεί ως ο πέλεκυς που θα οδηγήσει την αναμφισβήτητα πλούσια χώρα μας και πάλι στην ευημερία που μας αξίζει, ενώ ταυτόχρονα θα τιμωρήσει εκείνους που πρόδωσαν τη πατρίδα μας για τριάντα …συν ένα (!)… αργύρια!

Με τη βοήθεια του Θεού και τη δική σας … Ραντεβού στις 26 Γενάρη από το βήμα της Βουλής!    

 

“Σήμερα είναι κατάρα να κάνεις τηλεόραση”

Γλαφυρός, σχεδόν μυθιστορηματικός, διηγείται την ζωή του: Η μέρα που γνώρισε τον Ωνάση, η πρώτη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση, το γεύμα με τον Μίνωα Κυριακού, η γέννηση του ΑΝΤ1 και η σκληρή κριτική στα τηλεοπτικά πρόσωπα.

Από τον Μαρίνο Βυθούλκα
Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

Γλυφάδα, 1960. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρίσκεται στην αγαπημένη του ψαροταβέρνα «Αντωνόπουλος» στην παραλία της Γλυφάδας στην οδό Διαδόχου Παύλου. Στο τραπέζι, κάθεται  η Μαρία Κάλας και η ολιγομελής συντροφιά τους.

Το συγκεκριμένο μέρος είναι το αγαπημένο στέκι του μεγιστάνα, κάτι που γνωρίζουν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δημοσιογράφοι. Ένας 19χρονος αδύνατος φωτορεπόρτερ σηκώνει την φωτογραφική του μηχανή, βάζοντας στο κάδρο του το μυθικό ζευγάρι. «Είχα μια πανάθλια φωτογραφική μηχανή. Εκείνη όμως τη μέρα αποφάσισε να μου μιλήσει. ‘’Νικόλα, τον Ωνάση και την Κάλλας, δεν τους βγάζουν με τέτοια φωτογραφική μηχανή’’. Του εξήγησα πως έπαιρνα ένα πολύ μικρό μισθό. ‘’Κανείς δεν έβγαλε λεφτά, δουλεύοντας για κάποιον άλλο. Κάποτε, μπορεί να βγάλεις την δικιά σου εφημερίδα’’, μου απαντά και φεύγει.

Την επόμενη μέρα, πηγαίνω στην εφημερίδα και βρίσκω ένα τεράστιο πακέτο με το περιτύλιγμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το ανοίγω και μέσα υπήρχε μια ολοκαίνουργια φωτογραφική μηχανή graflex με το φλας της που κόστιζε τότε τεσσάρων ετών μισθούς. Μέσα στο πακέτο δεν υπήρχε κάρτα. Την επόμενη φορά που τον είδα με την καινούργια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, μου έκλεισε το μάτι», αποκαλύπτει στο People ο Νίκος Μαστοράκης. Η γνωριμία του με τον Αριστοτέλη Ωνάση είχε γίνει μόλις λίγους μήνες πριν.

Σαν γνήσιος κυνηγός του αποκλειστικού ρεπορτάζ, ο Νίκος ήταν συνέχεια πίσω του. «Μην με ενοχλείς παιδί μου», ήταν η πρώτη κουβέντα του Ωνάση στον Μαστοράκη. «Παιδί μου με λέει ο πατέρας μου. Εσείς μπορείτε να με λέτε Νίκο», γυρνάει εκείνος με την νεανική του αυθάδεια. Το 1967, υποδυόμενος ένα μουσικό της μπάντας του Γιάννη Πουλόπουλου, καταφέρνει να πατήσει το πόδι του στον Σκορπιό και να παρευρεθεί στο πάρτι του έλληνα μεγιστάνα, οκτώ μήνες πριν ανακοινώσει το γάμο του με την Τζάκι Κένεντι.

Από την στιγμή που ξεκίνησε να δουλεύει ως δημοσιογράφος, θυμάται πάντα τον εαυτό του να κυνηγά τους διεθνής celebrities. «Ο λόγος που οι εφημερίδες έστελναν εμένα, ήταν η καλή γνώση αγγλικών, κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο για εκείνη την εποχή. Ήμουν ρεπόρτερ και όχι δημοσιογράφος της ξάπλας. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Το μόνο που μας συνέδεε με το γεγονός, ήταν η παρουσία μας», συμπληρώνει. Δεν του ξέφευγε τίποτα, καθότι, εκτός από φωτορεπόρτερ, ήταν οδηγός αγώνων και έφτανε συνήθως πρώτος με την φωτογραφική του μηχανή στα αποκλειστικά θέματα.

 Ο Μήδας της ιδιωτικής τηλεόρασης

,Σήμερα,,κατάρα,,τηλεόραση,Νίκος,Μαστοράκης,NotosNet,Αριστοτέλης,Ωνάση,ΠΕΤΡΟΣ,ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΝΑΤΑΛΙΑ,ΓΕΡΜΑΝΟΥ,ΑΝΝΙΤΑ,ΠΑΝΙΑ,ΖΕΥΓΟΣ,ΣΚΟΡΔΑ,ΛΙΑΓΚΑ,ΡΟΥΛΑ, ΚΟΡΟΜΗΛΑ, 
Μετά το πρώτο του ταξίδι στην Νέα Υόρκη, μπάνει για τα καλά μέσα του το μικρόβιο της τηλεόρασης. Επίστρέφει στην Ελλάδα και με ελάχιστα μέσα και ένα μονοκάμερο στούντιο στα Τουρκοβούνια βγάζει την πρώτη εκπομπή από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Όσο περνούν τα χρόνια, ο Μαστοράκης γίνεται ένα από τα πιο επιτυχημένα πρόσωπα της τηλεόρασης. Μετά την μεταπολίτευση, φεύγει μόνιμα στην Αμερική και αρχίζει να κάνει ταινίες. Η ζωή του στο Hollywood θυμίζει παραμύθι. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει ακόμα ιδιωτική τηλεόραση. Περιμένει καρτερικά τον μάστορά της ή μάλλον καλύτερα, τον Μαστοράκη της. Το καλοκαίρι του 1989 βρίσκεται στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρώσει τα γυρίσματα μιας ταινίας του. Εκείνη τη περίοδο, γνωρίζει και τον Μίνωα Κυριακού, ο οποίος του ζητάει να βγάλει στον τηλεοπτικό αέρα τον ΑΝΤ1 που κάνει την εμφάνισή του στους τηλεοπτικούς δέκτες στις 31/12/1989, με την μαγνητοσκοπημένη εκπομπή Τηλερουλέτα, που παρουσίαζε ο Τέρενς Κουίκ. «Μετά την πρώτη εκπομπή, έπεσα νεκρός στο κρεβάτι, γιατί είχα να κοιμηθώ τέσσερις μέρες».O Νίκος Μαστοράκης μιλάει για όλους και για όλα στο NotosNet

Οι σχέσεις του Νίκου Μαστοράκη με τον Μίνωα Κυριακού ήταν άριστες μέχρι και το 1993 που ο πρώτος αποχώρησε από το κανάλι. «Μέχρι την στιγμή που παραιτήθηκα, ο Μίνωας δεν μου είπε ποτέ όχι. Μπορεί να γκρίνιαζε, αλλά δεν έλεγε όχι. Για παράδειγμα, ήθελε να διώξει την Ρούλα Κορομηλά. Ο έρωτάς της με τον Stefano Sartini, είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο Ciao ANT1. Κάποια στιγμή, ήρθε ο Μίνωας και μου είπε πως δεν μπορεί άλλο αυτή την ιστορία με τον Sartini και να τη διώξω. Του απάντησα πως στην 5η εκπομπή, δεν μπορούσα να βρω άλλη παρουσιάστρια και το δέχτηκε, διότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Κάπως έτσι έμεινε η Ρούλα στο Ciao ANT1 και έγινε show woman», αποκαλύπτει. Οι σχέσεις του σήμερα, τόσο με τον Μίνωα, όσο και με τον Θοδωρή Κυριακού είναι άριστες. «Είναι το μόνο κανάλι με το οποίο έχω πολύ καλές και φιλικές σχέσεις διαρκείας». Μετά από τον ΑΝΤ1, ο Νίκος Μαστοράκης αναναμβάνει να στήσει από την αρχή τον τηλεοπτικό σταθμό Star. Η εκπομπή “Αργά” και τα αγχολυτικά μπαλάκια με τα οποία έπαιζε και χαλάρωνε ο Νίκος Μαστοράκης τους καλεσμένους του, θα μείνει στην τηλεοπτική ιστορία.  Η τελευταία εκπομπή που θα παρουσιάσει είναι στον Alpha, το 2008 και την βαφτίζουν 12. Καθόλου τυχαίος τίτλος. «Ήταν ένα Αργά, αλλά στην έκδοση που το ήθελε ο Νίκος Χατζηνικολάου. Με ζωντανή ορχήστρα και κοινό. Την ονομάσαμε 12, διότι κάναμε συνολικά 12 επεισόδια που προβάλλονταν μεσάνυχτα». Αυτή ήταν και η τελευταία του τηλεοπτική δουλειά. Από το 2008 μέχρι σήμερα δεν του έχει γίνει καμία τηλεοπτική πρόταση. «Δεν με θέλει κανένα κανάλι. Από την άλλη, όμως, δεν θα επέστρεφα. Σήμερα είναι κατάρα να κάνεις τηλεόραση, διότι πλέον κάνουν τηλεόραση μόνο οι υπάλληλοι».

 

Ο Νίκος Μαστοράκης για τα Νότια ΠροάστιαO Νίκος Μαστοράκης μιλάει για όλους και για όλα στο NotosNet

 “Oι εξυπνοι ανθρωποι δεν μενουν στα ΝΠ. Στα ΝΠ μενουν οι ευφυεις ανθρωπο. Τα ΝΠ σε σχεση με τα ΒΠ εχουν το προνομιο ότι δεν είναι Βορεια. Στα ΝΠ οι θερμοκρασιες τον χειμωνα είναι υψηλοτερες από την υπολοιπη Αττικη. Το καλοκαιρι οι θερμοκρασιες στα ΝΠ είναι υψηλοτερες από τα ΒΠ αλλα δεν το σχολιαζουμε. Τα ΝΠ εχουν υψηλοτερο πολιτισμο, όπως αλλωστε ολες οι περιοχες που γειτνιαζουν με τη θαλασσα. Τα ΝΠ εχουν το Ελληνικο που σε λιγο θα είναι Παρκο Λατση και τον «Αστερα» που σε λιγο θα είναι Εμιρατο. Τα ΝΠ εχουν παμπολλα παραθαλασσια καφε, εστιατορια, μπαρ ενώ τα ΒΠ δεν εχουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ. Στα ΝΠ δεν χιονιζει ποτε, ακομη κι όταν χιονιζει στην υπολοιπη χωρα. Στα ΝΠ οι κατοικοι είναι από φιλοσοφια τους χαλαροι, οσο αλλοι κατοικοι της Αττικης στρεσαρονται. Από τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου ημουν fan των ΝΠ, από τις ξε-νυχτες μου στη BP Καλαμακιου, μεχρι την παραλιακη γκαρσονιερα που μοιραζομουν με τον Νικο Κουρκουλο, τα βραδυα στο Silver House της Γλυφαδας και τις ερωτικες περιπτυξεις μπροστα στη θαλασσα, οπου δεν ειχε πολλα φωτα. Από το 1976 μεχρι σημερα οποτε σκεφτομουν «Αθηνα», σκεφτομουν Φαληρο, Καλαμακι, Αλιμο, ΝΠ. Τα παραπανω είναι μονο μερικα από τα «υπερ» των ΝΠ που ομως οι κατοικοι αλλων περιοχων της Αττικης πιστευουν ότι είναι «κατά.» Αν δεν ηταν ζηλεια-ψωρα”. Στην  Γλυφάδα, εξάλλου, έκανε και μια από τις πιο σημαντικές γνωριμίες της ζωής του.

 

Ο Νίκος Μαστοράκης σχολιάζει τηλεοπτικά πρόσωπα.

 

,Σήμερα,,κατάρα,,τηλεόραση,Νίκος,Μαστοράκης,NotosNet,Αριστοτέλης,Ωνάση,ΠΕΤΡΟΣ,ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΝΑΤΑΛΙΑ,ΓΕΡΜΑΝΟΥ,ΑΝΝΙΤΑ,ΠΑΝΙΑ,ΖΕΥΓΟΣ,ΣΚΟΡΔΑ,ΛΙΑΓΚΑ,ΡΟΥΛΑ, ΚΟΡΟΜΗΛΑ,ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Πέτρος Κωστόπουλος ήταν από τους βασικούς πολέμιούς μου από τον καιρό που εργαζόμουν στον ΑΝΤ1. Επειδή όμως είμαι επαγγελματίας, είπα ότι θα βγάλω τον Κωστόπουλο στην τηλεόραση. Αυτή ήταν η εκδίκησή μου». Το concept της εκπομπής «Ο Πέτρος και ο λύκος» που παρουσίαζε το 1993 ο Κωστόπουλος στο Star ήταν μια ιδέα του Νίκου Μαστοράκη. «Ο Πέτρος τότε ήταν καλύτερος απ’ ότι σήμερα.  Για την ηλικία του, το status του και την ιστορία του, αυτό που κάνει τώρα είναι καθαρά ντροπή. Σαν interviewer, με άριστα το δέκα, παίρνει τέσσερα».


,Σήμερα,,κατάρα,,τηλεόραση,Νίκος,Μαστοράκης,NotosNet,Αριστοτέλης,Ωνάση,ΠΕΤΡΟΣ,ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΝΑΤΑΛΙΑ,ΓΕΡΜΑΝΟΥ,ΑΝΝΙΤΑ,ΠΑΝΙΑ,ΖΕΥΓΟΣ,ΣΚΟΡΔΑ,ΛΙΑΓΚΑ,ΡΟΥΛΑ, ΚΟΡΟΜΗΛΑ,ΝΑΤΑΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥ
«Την Ναταλία Γερμανού την παρακολουθώ επισταμένως. Μην ξεχνάς ότι η Ναταλία με λέει daddy. Με έχει σαν δεύτερο πατέρα της. Την ξέρω από μωρό, όταν οχτώ μηνών ακόμα, την είχα αγκαλιά και με κατούρησε. Με τον Φρέντυ υπήρξαμε πολύ καλοί φίλοι και συνεργάτες. Το πρώτο Αλάτι και Πιπέρι, το σκηνοθέτησα εγώ. Η εκπομπή ‘’Η Γερμανού ξανάρχεται’’, θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο καλή αν είχε καλύτερη παραγωγή και καλύτερο επιτελείο να την βοηθάει»


,Σήμερα,,κατάρα,,τηλεόραση,Νίκος,Μαστοράκης,NotosNet,Αριστοτέλης,Ωνάση,ΠΕΤΡΟΣ,ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΝΑΤΑΛΙΑ,ΓΕΡΜΑΝΟΥ,ΑΝΝΙΤΑ,ΠΑΝΙΑ,ΖΕΥΓΟΣ,ΣΚΟΡΔΑ,ΛΙΑΓΚΑ,ΡΟΥΛΑ, ΚΟΡΟΜΗΛΑ,ΑΝΝΙΤΑ ΠΑΝΙΑ
«Για μένα η νούμερο ένα παρουσιάστρια στην ελληνική τηλεόραση αυτή τη στιγμή είναι η Αννίτα Πάνια. Απολαμβάνω να την βλέπω. Δεν έχω δει πιο απελευθερωμένο άνθρωπο στην τηλεόραση. Ίσως να έβαζα και το εαυτό μου ανάμεσα στους απελευθερωμένους, που δεν έχουν την συναίσθηση της κάμερας, του κοινού και δεν κομπλάρουν. Η Αννίτα είναι top σε αυτό που κάνει και απέδειξε ότι είναι η καλύτερη παρουσιάστρια. Ειδικά όταν κάνει συνεντεύξεις»


,Σήμερα,,κατάρα,,τηλεόραση,Νίκος,Μαστοράκης,NotosNet,Αριστοτέλης,Ωνάση,ΠΕΤΡΟΣ,ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΝΑΤΑΛΙΑ,ΓΕΡΜΑΝΟΥ,ΑΝΝΙΤΑ,ΠΑΝΙΑ,ΖΕΥΓΟΣ,ΣΚΟΡΔΑ,ΛΙΑΓΚΑ,ΡΟΥΛΑ, ΚΟΡΟΜΗΛΑ,ΖΕΥΓΟΣ ΣΚΟΡΔΑ-ΛΙΑΓΚΑ
«Η αρχή του διδύμου Σκορδά-Λιάγκα ήταν επαναστατική για την ελληνική τηλεόραση. Η συνέχειά τους, έχει σημεία που είναι ντροπή για την ελληνική τηλεόραση. Την Φαίη την αγαπάω και τον Γιώργο τον θεωρώ φίλο μου. Είναι όμως ντροπή να έχουν στο πάνελ τους την Σάσα Σταμάτη που λέει πρόστυχα και κακά πράγματα. Υπάρχει τρόπος να πεις μια κακία με κομψό τρόπο, χωρίς να δυσφημείς και να βρίζεις τον άλλο. Άλλο πράγμα είναι η ελευθερία του λόγου και άλλο και η ασυδοσία. Το χάος πρέπει να είναι οργανωμένο για να στέκει»


O Νίκος Μαστοράκης μιλάει για όλους και για όλα στο NotosNetΡΟΥΛΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ
«Αυτό που είδα στην πρεμιέρα του Just the two of Us ήταν θλιβερό. Όταν έχεις κάνει μια λαμπρή καριέρα, όπως η Ρούλα Κορομηλά, σε μια εποχή που η τηλεόραση είχε πολλά λεφτά, είναι λυπηρό μετά από χρόνια να κάθεσαι στην καρέκλα κριτικής επιτροπής και να κοιτάς αυτό το θλιβερό θέαμα, που μετά πρέπει να κριτικάρεις. Όλο το πακέτο είναι λάθος»


 

O Νίκος Μαστοράκης μιλάει για όλους και για όλα στο NotosNetΖΕΤΑ ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑ «Την Ζέτα Μακρυπούλια την έβγαλα εγώ πρώτος ως ηθοποιό. Πίστευα πως είναι μια μικρή Τζένη Καρέζη.  Έπαιξε στο σήριαλ Χωρισμένοι με Παιδιά. Μάλιστα, επειδή τότε πήγαινε σχολείο, κάναμε τα γυρίσματα Σαββατοκύριακο. Η Ζέτα ήταν και είναι καλή ηθοποιός. Φέτος, σαν παρουσιάστρια δεν μου αρέσει. Ίσως την πνίγει αυτό το θλιβερό περιβάλλον και η αταλαντοσύνη που περιφέρεται πάνω στην σκηνή»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ (ευρωβουλευτής)
«Αμεσα πολιτική λύση για το κατοχικό δάνειο»
«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να αξιοποιηθούν πλήρως τα θετικά στοιχεία από την απαίτηση του Κ. Παπούλια και την παραδοχή του Γ. Γκάουκ»

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

 «Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν διαπραγματεύτηκε μέχρι σήμερα, πρέπει να το κάνει τώρα» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, αναφερόμενος στο κατοχικό δάνειο και στις γερμανικές επανορθώσεις, ζητώντας πλέον λύσεις.

 Εν όψει των ευρωεκλογών, υπογραμμίζει πως το κόμμα «Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών» δεν έχει «ταμπέλα», καλώντας τους ψηφοφόρους να στηριχθούν στο ένστικτό τους.

 Παράλληλα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα βρίσκονται σε εξέλιξη, εξηγεί ότι η κάθαρση από την εξαθλίωση μιας κοινωνίας διαφέρει.

 * Σε επιστολή σας προς τον πρόεδρο της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, αναφερθήκατε σε πρόσφατη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, η οποία υπολογίζει την οφειλή της Γερμανίας από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο στα 6 δισ. ευρώ. Πώς αξιολογείτε τη δήλωση του κ. Γκάουκ ότι «η Γερμανία έχει μόνο ηθικό χρέος έναντι της Ελλάδας»;

 - Η συγγνώμη του Γερμανού προέδρου από την Ηπειρο είναι μια σημαντική πράξη σε πολιτικό επίπεδο, όχι για τους Ελληνες, αλλά για την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Με όσα είπε ο κ. Γκάουκ οδηγεί τους Γερμανούς πολίτες να συνειδητοποιήσουν τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα. Προσέξτε, μπορεί για εμάς τους Ελληνες αυτά τα εγκλήματα να είναι αυτονόητα, διότι τα έχουμε διδαχθεί από την Ιστορία μας ή οι παλαιότεροι τα έζησαν.

Για τους Γερμανούς πολίτες, όμως, δεν είναι το ίδιο γνωστά, διότι δεν υπάρχουν και δεν καταγράφονται στα ιστορικά βιβλία που δίδαξαν τη σημερινή κοινή γνώμη της Γερμανίας. Αναφορές για τα εγκλήματα υπάρχουν μόνο για το Ολοκαύτωμα, για την Πολωνία και τη Ρωσία. Η αναγνώριση ζημιών και ανθρώπινων θυμάτων ανοίγει τη συζήτηση στην κοινή γνώμη της Γερμανίας.

 Από κει και πέρα, νομίζω έκανε ένα μεγάλο λάθος απέναντι στον ελληνικό λαό που είπε ότι δεν είναι αρμόδιος για να δώσει λύση. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι ο ελληνικός λαός προσδοκά μια έμπρακτη συγγνώμη και για αυτό θα πρέπει να περιμένει και πάλι. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να αξιοποιηθούν πλήρως τα θετικά στοιχεία από την απαίτηση του κ. Παπούλια και την παραδοχή του κ. Γκάουκ. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβολισμούς, πρέπει να περάσουμε άμεσα στην πολιτική πράξη και στις λύσεις, ξεκινώντας από το κατοχικό δάνειο. Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν διαπραγματεύτηκε μέχρι σήμερα, πρέπει να το κάνει τώρα.

 * Δηλώνετε αισιόδοξος για την πορεία του κόμματός σας στις επερχόμενες ευρωεκλογές; Αναδύονται, στο μεταξύ, νέες δυνάμεις όπως «Το Ποτάμι». Εσείς ως κόμμα τι έχετε να προτείνετε;

 - Σε ό,τι αφορά τα νέα σχήματα, πιστεύω πως κάθε πρωτοβουλία συμμετοχής είναι θετική. Δεν το βλέπω στη λογική της αντιπαράθεσης.

 Από την παρουσίαση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, στις 23 Ιανουαρίου, ξεκαθαρίσαμε πως δεν έχουμε «ταμπέλα». Ο στόχος μας είναι λοιπόν να έχει δυνατή φωνή ο Ελληνας και η Ελληνίδα και να διεκδικήσει όσα δικαιούται, απέναντι σε μια Ευρώπη που πήρε λάθος δρόμο και εξαθλιώνει τη σύγχρονη Ελλάδα, στηριζόμενη στις ιδεολογικές αποτυχημένες οικονομικές συνταγές της τρόικας. Η αρχή γίνεται από τις ευρωεκλογές, η συνέχεια θα φανεί από τις εξελίξεις.

 * Κέρδη άνω των δύο δισ. ευρώ πέτυχε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας για το 2013. Την ίδια στιγμή η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στην Αθήνα για την εφαρμογή νέων αυστηρότερων μεταρρυθμίσεων.

 Τι απαντάτε στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδας εκτός ευρώ;

 - Κατ' αρχάς, η συζήτηση για το Grexit έχει κλείσει από την εποχή που η κ. Μέρκελ έγινε αποδέκτης δημόσιας επίπληξης από τον Κινέζο πρωθυπουργό, Γουέν Τζιαμπάο στο Πεκίνο και μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Από κει και πέρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά η πρακτική «μαστίγιο και καρότο» καταστρέφει μια κοινωνία χωρίς να αλλάζει στην πραγματικότητα τίποτα. Αυτή την ώρα έχουμε τη συνεχόμενη υποβάθμιση του Νότου και το διαρκή πλουτισμό του Βορρά, με μια κερδοφορία που στηρίζεται αφ' ενός στην επιθετική εξαγωγική πολιτική, αφ' ετέρου σε μια αποικιακού χαρακτήρα συμπεριφορά της Γερμανίας που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άλλο η κάθαρση κι άλλο η εξαθλίωση μιας κοινωνίας. Η λύση βρίσκεται μόνο σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάπτυξης, όπως έγινε το 1953 για τη Γερμανία.

 * Εμφανιστήκατε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φορώντας μια χημική μάσκα πολέμου και μιλήσατε για το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε σωστά το ζήτημα;

 - Νωρίτερα, είχα στείλει επιστολή στον επίτροπο Περιβάλλοντος με την οποία ζητούσα επίσημη ενημέρωση κι έλαβα την απάντηση πως είναι θέμα της κ. Αστον, η οποία όμως δεν έχει κάνει καμία πρωτοβουλία. Παράλληλα, είχαμε στείλει μαζί με δύο ευρωβουλευτές από τη Μάλτα και την Ιταλία κοινή επιστολή στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας. Ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση και παρέμβαση στην Ε.Ε., αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση. Τότε ακολούθησε η μάσκα ως μια ακτιβιστική ενέργεια για την ανάδειξη του θέματος. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είδαμε, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσιότητας, κορυφαία παρέμβαση.

 Αυτό που δεν βλέπω είναι εγγυήσεις στο ενδεχόμενο ατυχήματος και για αυτό εκφράζουν ανησυχία τόσο επιστήμονες όσο και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τώρα, θα επισκεφτώ τον Οργανισμό για τα χημικά προϊόντα στη Χάγη, ζητώντας τις δικές τους εγγυήσεις από τον κατ' εξοχήν αρμόδιο φορέα.