Συνέντευξη στο ΝotosNet παραχώρησε ο Δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής στη ΄Β Αθηνών με την Νέα δημοκρατία Γιώργος Καισάριος.
Κύριε Καισάριε οι αναγνώστες σας είναι όλοι κάποιου καλού επιπέδου και μάλιστα πολλοί είναι καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί. Όσοι σας διαβάζουν στο capital κάνουν λόγο για καλές και μετρημένες αναλύσεις με αλήθειες.
Τι είναι αυτό που σας κάνει να ασχοληθείτε με την πολιτική.
Δεν είμαι σίγουρος, άλλα το γεγονός ότι τόσα πολλά χρειάζονται διόρθωση στην πατρίδα μας και το γεγονός ότι θα μπορούσα υπό προϋποθέσεις να χαράξω πολιτική, αλλάζοντας αυτά που εγώ νομίζω πρέπει να αλλάξουν, είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να μπω στην πολιτική.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχετε κάνει μέχρι στιγμής που συμφωνείτε και που διαφωνείτε με το πρόγραμμα της ΝΔ.
Στο σύνολο, αυτό που διαφωνώ με τη ΝΔ είναι ότι θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσπάθεια στο σουλούπωμα του κράτος παρά να δοθεί έμφαση στην αύξηση της φορολογίας. Επίσης, νομίζω ότι η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών είναι απογοητευτική. Ακόμα και όταν ψηφίζονται διάφοροι νομοί δεν εφαρμόζονται.
Είμαστε ήδη σε μια ύφεση για 6 χρόνια. Έχουμε που έχουμε φάει αυτή την ταλαιπωρία, τουλάχιστον θα μπορούσαν να μπουν τα θεμέλια για το αύριο με θεσμικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στο μέλλον την ελεύθερη αγορά να ανακάμψει. Δυστυχώς μείναμε μεταξεταστέοι όλη αυτή την περίοδο.
Επίσης θέλουμε ένα σχόλιο για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εγώ δεν γνωρίζω καμία χώρα στον κόσμο με αριστερή κυβέρνηση που να ευημερεί η να είναι χώρα υψηλού εισοδήματος. Ως εκ τουτού, εξορισμού μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις τέτοιες για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου του μέσου πολίτη.
Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα θα επανέλθουμε ξανά στα προ κρίσης επίπεδα, από άποψης μισθών και όχι κρατικών σπαταλών.
Όχι, διότι δεν έχουμε τα περιθώρια για σπάταλες όπως στο παρελθόν. Όταν ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ το 1981, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν στο 25% του ΑΕΠ. Είχε δηλαδή περιθώρια για να δανειστεί προκειμένου να κάνει παροχές εκείνη την εποχή. Σήμερα το χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ελιγμού για ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.
Όσο αναφορά του μισθούς, αυτό είναι συνάρτηση του πόσο γρήγορα θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η οικονομία μας. Αυτό που λέμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Με μια αριστερή κυβέρνηση όμως, δεν βλέπω με τρόπο πως μπορεί να γίνει αυτό.
Τι είναι αυτό που θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά.
Να ασχοληθούν με την τεχνολογία, με τις υπηρεσίες και με επαγγέλματα τα οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστούν εισαγόμενα επαγγέλματα και υπηρεσίες. Να μείνουν μακριά από πολιτικές νεολαίες και να προσπαθήσουν να χρησιμοποιούν τη λογική. Έχουμε πρόβλημα επεξεργασίας της λογικής στη χώρα μας.
Εάν εκλεχθείτε τι είναι αυτό που θα αλλάξετε πρώτα απ όλα.
Θα ήθελα πολύ να ανασυντάξω στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, διότι πιστεύω ότι χωρίς σωστή νομοθεσία κεφάλαιου, δεν είναι δυνατόν να δούμε ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα, θα έδινα έμφαση στη διαφάνεια, την πυγμή του νομού και την ταχύτητα με την οποία απονέμεται η δικαιοσύνη. Ποτέ δεν θα δούμε επενδύσεις και ανάπτυξη αν δεν διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα.
Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για grexit αλλά και αυτοί που λένε ότι τελικά δε θα γίνει τίποτα, εσείς με την ιδιότητα του οικονομικού αναλυτή και όχι του υποψηφίου τι πιστεύετε ότι θα γίνει.
Δεν με έχει ανησυχήσει ποτέ αυτό το ζήτημα. Το κόστος για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Δεν υπάρχουν κερδισμένοι από κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εκβιάσουμε την Ευρώπη.
Κύριε Καισάριε θέλω να μας πείτε τις βασικές συνέπειες του να μείνουμε εκτός Ευρωζώνης αλλά εντός Ευρώπης, πιστεύετε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τον κίνδυνο.
Αν μείνουμε έκτος ζώνης του ευρώ, το βιοτικό μας επίπεδα θα πέσει κατακόρυφα, ακόμα και από αυτά τα επίπεδα. Πρόσφατα ήμουν στη Ζιμπάμπουε, όπου έχει 40 χρόνια μαρξιστική κυβέρνηση. Το κατά κεφαλήν εισόδημα εκεί είναι 700 δολάρια τον χρόνο. Στην Ελλάδα έχουμε μέσο ορό ακόμα 18,000 δολάρια τον χρόνο. Δεν θα υπάρχει πάτος αν στην Ελλάδα εδραιωθεί μια αριστερή κυβέρνηση.