Μπορεί τη σημερινή εποχή να κυριαρχεί η γενική καχυποψία για τους πολιτικούς και πόσους από αυτούς βάζουν το… χέρι στο μέλι, αλλά υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, ακόμη και πρωθυπουργοί, που πέθαναν πάμφτωχοι, είτε γιατί χάρισαν την περιουσία τους είτε γιατί επέλεξαν σε όλη τους τη ζωή ένα λιτό τρόπο διαβίωσης.

Ιωάννης Καποδίστριας

epta elines 4

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Ιωάννης Καποδίστριας, με τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας να κάνει λιτή ζωή, παρότι ήταν εύπορος, όπως αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Μάλιστα, μοίρασε αρκετή από την περιουσία του στις ανάγκες του κράτους και των συμπολιτών του, ενώ αρνήθηκε να λαμβάνει το μισθό του κυβερνήτη, δηλώνοντας ότι τα ιδιαίτερα εισοδήματά του του αρκούν για να ζήσει.

Ανδρέας Λόντος,

epta elines 1

Ο εκ των πρωταγωνιστών της επανάστασης του 1821 Ανδρέας Λόντος, πρώην μεγαλοκτηματίας έδωσε στον εθνικό αγώνα μεγάλο τμήμα της περιουσίας του. Έφτασε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και μοίρασε τα χρήματά του και τη σύνταξη που λάμβανε ως στρατηγός σε πρώην συναγωνιστές του. Τα τελευταία του χρόνια ζούσε πάμφτωχος, ξεπουλώντας τα τελευταία του υπάρχοντα, ενώ το 1846 αυτοκτόνησε.

Τα παραδείγματα από πρώην πρωθυπουργός που «έφυγαν» δίχως να έχουν περιουσία είναι πολλά από την ελληνική ιστορία.

Ζηνόβιος Βάλβης

epta elines 6

Ο Ζηνόβιος Βάλβης, που έκανε δύο θητείες ως πρωθυπουργός, ζούσε αρκετά λιτά και είχε τη συνήθεια να ντύνεται με κάπα τσοπάνου. Πέθανε πάμφτωχος το 1872 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη.

Επαμεινώντας Δεληγιώργης

epta elines 2

Το ίδιο φτωχός έφυγε από τη ζωή το 1879 ο εξάκις πρωθυπουργός Επαμεινώντας Δεληγιώργης. Την επόμενη της κηδείας του η Πολιτεία χορήγησε στην οικογένειά του σύνταξη 500 δραχμών το μήνα, για να μην πεινάσουν τα παιδιά του.

Χαρίλαος Τρικούπης

epta elines 7

Φτωχότερος από ότι μπήκε στην πολιτική έφυγε και ο επτάκις πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης. Είχε αναγκαστεί να πουλήσει σχεδόν ολόκληρη την πατρική του περιουσία, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του έμενε σε νοικιασμένο σπίτι.

Γεώργιος Καφαντάρης

epta elines 3

Ανάλογη στάση κράτησε και ο Γεώργιος Καφαντάρης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 1924. Όταν μάλιστα πληροφορήθηκε ότι κάποιος πολιτικός μηχανικός θέλησε να του παραχωρήσει δωρεάν κάποιο σπίτι για να μείνει, καθώς γνώριζε τα οικονομικά και προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αρνήθηκε κατηγορηματικά, δηλώνοντας «πού ξέρω τι αξιώσεις θα προβάλει και τι θέματα θα έχει να επιλύσει για να προτείνει τέτοιο πράγμα». Χρειάστηκε να κάνει συμβολαιογραφικό έγγραφο ο πολιτικός μηχανικός, στο οποίο δήλωνε ρητά ότι δεν θα προβάλει καμία αξίωση, για να γίνει τελικά δεκτή η δωρεά του.

Νικόλαος Πλαστήρας

epta elines 5

Τέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας έμεινε στην ιστορία ως φτωχός πρωθυπουργός, για τον λιτό τρόπο ζωής του. Απαγόρευε στους συγγενείς του να χρησιμοποιούν το όνομά του για δικό τους όφελος έμενε στο νοίκι, ενώ αρνήθηκε να βάλει τηλέφωνο φωνάζοντας «Μα τι λέτε; Η Ελλάδα πένεται και εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;».

Μάλιστα, είχε επιστρέψει ένα χρυσό στυλό που του είχε στείλει ο εκδότης Δημήτρης Λαμπράκης, ενώ στο σπίτι του κοιμόταν σε στρατιωτικό ράντσο. Όταν πέθανε το 1953, άφησε μόνο 216 δραχμές στην ψυχοκόρη του, δέκα δολάρια και μία προφορική διαθήκη «Όλα για την Ελλάδα».

Λουόμενοι της Γλυφάδας φωνογραφημένοι γύρω στην δεκαετία του 1960. Σήμερα στην περιοχή αυτή υπάρχει μόνον το Δημαρχείο. Η παραλία έχει μετατραπεί σε μαρίνα σκαφών, αποτέλεσμα της ραγδαίας εξέλιξης της γύρο περιοχής.

palaio dimarxeio glyfadas 1960

Συμφωνά με την Ιστοσελίδα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας η εικόνα φανερώνει ότι πρόκειται για παραλία που απολάμβανε την θάλασσα απλός κόσμος, και οι λουόμενοι να προέρχονται κυρίως από τις λαϊκές περιοχές της Γλυφάδας.
Η κάρτα - φωτογραφία είναι του εκδοτικού οίκου "Δέλτα" (Εμμανουήλ Σ. Διακάκης και Υιός), ο οποίος τύπωνε τοπία από όλη την Ελλάδα. Πριν το 1970 οι κάρτες του ήταν ασπρόμαυρες και στην συνέχεια έγχρωμες και κατά την δεκαετία του '80 η εταιρία μετονομάσθηκε σε DELTA.

 

Χειμωνιάτικο δειλινό του 1957 στην Κεντρική πλατεία της Γλυφάδας, την τότε Μπιζανίου και σημερινή Κατράκη, αποτυπωμένη από τον φωτογράφο της πόλης Ιωάννη Ευλογιαρίδη (1913-1980).

Η επίσημη ενδυμασία του τροχονόμου φανερώνει ότι η παρουσία του σχετίζεται με κοινωνική εκδήλωση σημαίνουσας σημασίας για την αναπτυσσόμενη Γλυφάδα.

Η στάση των εικονιζόμενων ανθρώπων δείχνει ότι αναμένουν κάποιο ή κάποια επίσημα πρόσωπα.
Παράδοξη η παρουσία του τροχονόμου που είναι συνυφασμένη με πολλά αυτοκίνητα και την ρύθμιση της κυκλοφορίας τους. Στην εικόνα υπάρχουν σταθμευμένα μόνο ένα ΙΧ και το αστικό λεωφορείο... απο την ιστοσελίδα ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Χειμωνιάτικο δειλινό, Γλυφάδα 1957, Κεντρική πλατεία,Ιωάννησ, Ευλογιαρίδης,Πληροφορίες,Νότια Προάστια,Γλυφάδα,

Χειμωνιάτικο δειλινό, Γλυφάδα 1957, Κεντρική πλατεία,Ιωάννησ, Ευλογιαρίδης,Πληροφορίες,Νότια Προάστια,Γλυφάδα,

 

Ο Σύλλογος Μανιατών των Νοτίων προαστίων δημιουργήθηκε το 2005 από μια ομάδα Μανιατών που ζουν μακριά από την Μάνη που όμως δεν ξεχνάμε και πάνω από όλα αγαπάμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας.
Ο σύλλογος έχει έδρα στην Βούλα και τα μέλη του είναι από τις γύρω περιοχές Αν ενδιαφέρεστε να εγγραφείτε μέλος στον σύλλογο επικοινωνήσετε με την κυρία Π.Μουρελάτου κιν. 6942465860

Η περιοχή Κόρμπι της Βάρης βρίσκεται ανατολικά της πόλης. Απλώνεται στην πλαγιά του βουνού που επεκτείνεται πέραν του ρέματος, συνορεύοντας με την περιοχή Μηλαδέζα.

Το 1963 ξεκίνησαν να κτίζονται οι πρώτες παραθεριστικές κατοικίες και το 1969 δημιουργήθηκε ο πρώτος σύλλογος με την επωνυμία «Ν. Αλίανθος», με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παραθεριστών, που εν τω μεταξύ είχαν αυξηθεί. Κύριο μέλημα ήταν η υδροδότηση, η επέκταση της συγκοινωνίας κ.λ.π.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε εξωραϊστικός σύλλογος  με τη επωνυμία «Προφήτης Ηλίας».

Τα επόμενα Διοικητικά  Συμβούλια ασχολήθηκαν εκτός από την υδροδότηση της περιοχής και με την ανέγερση του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία.

Οι γενικές συνελεύσεις του Συλλόγου είναι ετήσιες και κάθε διετία γίνονται αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ., το οποίο είναι εννεαμελές.

Οι σκοποί του Συλλόγου είναι:

  • H συστηματική μελέτη και προβολή των προβλημάτων της περιοχής και η υπόδειξη των αναγκαίων μέτρων για τη λύση τους.
  • Η διαμόρφωση συνειδήσεως αλληλεγγύης και η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μελών του.
  • Η δια παντός νομίμου μέσου εξυπηρέτηση των κατοίκων.
  • Η διαφύλαξη και η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η αναδάσωση της περιοχής.
  • Η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη μελέτη και κατασκευή έργων κοινής ωφελείας στην περιοχή, στον Τομέα Σχεδίου Πόλεως, Οδικού Δικτύου, κατασκευή πλατείας, παιδικών χαρών και άλλων κοινωφελών χώρων, για την ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής.
  • Το 2010 επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε το γραφείο του Συλλόγου. Την ίδια χρονική περίοδο ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά την κατασκευή της πρώτης παιδικής χαράς στο Κόρμπι, πλησίον στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
  • Το σημερινό Δ.Σ. προσπαθεί με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη βοήθεια των κατοίκων για την περαιτέρω εξέλιξη της περιοχής.

     


casa victoria barkizaφιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube