Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που είχαν την Πέμπτη το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Ταλίν, δημιουργεί προσδοκίες για την προώθηση των αλλαγών εκείνων που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να γυρίσει σελίδα, έπειτα από δύο -και πλέον- δεκαετίες επικίνδυνης στασιμότητας.
Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών αναγνωρίζει ότι σήμερα η Ένωση βρίσκεται σε οριακό σημείο είναι καλό σημάδι για τη συνέχεια, από εκεί και πέρα όλα θα κριθούν από τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες, κυρίως στη Γερμανία, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε ως τροχοπέδη σε κάθε προτεινόμενη αλλαγή.
Η αισιοδοξία πηγάζει από τη θετική υποδοχή που επεφύλαξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι έχουν αναγάγει τις αλλαγές στην Ευρώπη σε πρώτη προτεραιότητα. Και οι δύο παρουσίασαν δημόσια το σχέδιό τους για τις αλλαγές, το οποίο είναι πλήρες, γιατί έχει ως βασικό στόχο την επαναπροσέγγιση των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι τα χρόνια της στασιμότητας και της έλλειψης οράματος, αποστασιοποιήθηκαν από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα την άνοδο των ακραίων και του λαϊκισμού. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης από τη δεκαετία του 1990, που έκανε μια τόσο μεγάλη υπέρβαση, προτείνοντας ξεχωριστό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη, αντιμετώπιση του κοινωνικού ντάμπινγκ, καθιέρωση ελάχιστου μισθού, κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας και της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και δημιουργία στρατιωτικής δύναμης άμεσης επέμβασης. Προτείνει και άλλες αλλαγές που αφορούν τους νέους και την κινητικότητα εντός της Ε.Ε.
Ο κ. Μακρόν υπέβαλε έγκαιρα τις προτάσεις του, ώστε η Άγκελα Μέρκελ να τις λάβει υπ’ όψιν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Και φαίνεται ότι βρίσκει πρόσφορο έδαφος, η αντίδραση της καγκελαρίου ήταν θετική, στο Ταλίν χαιρέτισε θερμά της προτάσεις του Μακρόν, αποδεχόμενη πως η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει στη σημερινή στασιμότητα.
Είναι αλήθεια ότι η κα Μέρκελ δεν έχει πολλές επιλογές. Γνωρίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με αυτές τις αλλαγές, ενώ γνωρίζει επίσης ότι σε περίπτωση αποτυχίας η Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί και οι Γερμανοί θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι…
Του Νίκου Μπέλλου
Από την έντυπη έκδοση της naftemporiki.gr