Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, ηθοποιοί, τραγουδιστές και λοιποί φίλοι της χρυσόσκονης ετοιμάζονται να πλασαριστούν στα θεωρεία της πολιτικής. Και η παράσταση έχει μόλις αρχίσει.
Το είχε πει ο Ηλιας Ψινάκης στην προηγούμενη βουτιά του στη δημοτική κάλπη: «Εγώ μπορούσα να ζω στο εξωτερικό σαν βασιλιάς και όχι εδώ, σαν τη γύφτισσα». Αλλά καθώς η φτώχεια θέλει καλοπέραση, ο Ηλιας Ψινάκης κάνει αυτή τη φορά ρελάνς ως υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα, μαζί με τα άλλα σελέμπριτι που θα μας σώσουν. Καθώς ο Στέλιος Διονυσίου ετοιμάζει προεκλογική τουρνέ στον Δήμο Βύρωνα και ο Κώστας Μπίγαλης τραγουδάει «Μελισσούλα - Μελισσάκι» αναζητώντας το σμήνος των Φιλαδελφειωτών που θα τον στείλει στο δημαρχείο, στην άλλη άκρη της πόλης ο άνθρωπος που μετέτρεψε τον Ελληνα υδραυλικό σε βαλκανικό sex symbol, ο Τάσος Χαλκιάς, κάνει οντισιόν για δήμαρχος Χαϊδαρίου.
Οσο για το ποιος έκανε πρώτος τη ζημιά... ο κ. Χαλκιάς το είπε ξεκάθαρα: «Εχω το φωτεινό παράδειγμα μπροστά μου, τον φίλο μου, τον Αποστόλη Γκλέτσο». Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει σκοπό να κρατήσει την καρέκλα του πρώτου πολίτη της Στυλίδας, ακόμη και αν χρειαστεί να ξηλώσει με την μπουλντόζα του όλα τα διόδια ώς την Αθήνα.
Σαν τα μπουλούκια του παλιού καιρού, οι καλλιτέχνες στον δρόμο για την κάλπη ακολουθούν το δύσβατο μονοπάτι του Γιώργου Πάντζα, που πρώτος με το αυτοκίνητο και την ντουντούκα του τη δεκαετία του ’90 διαφήμιζε εαυτόν στα πέριξ της Ομόνοιας. Κάπως έτσι παρασύρθηκε και ο Νίκος Ορφανός, ο «Κίτσος» της γνωστής διαφήμισης, και τον πήρε «Το Ποτάμι». Εκείνος διηγείται πως κατεβαίνει υποψήφιος επειδή «όταν ο Σταύρος μου είπε την ιδέα του, ήταν μία αξιοθαύμαστη έκπληξη».
Αν και όχι τόσο «αξιοθαύμαστη έκπληξη» όσο εκείνη που έζησαν οι κάτοικοι στη Βούλα, Βάρη και Βουλιαγμένη όταν ενημερώθηκαν πως μπροστά στην κάλπη θα λάβουν ψηφοδέλτιο με το όνομα «Ελευθέριος Πανταζής» ή «ΛεΠα» και δεν θα πρόκειται για συνωνυμία.
Αντιστοίχως, στη μαρκίζα του Δήμου Αθηναίων πρώτο όνομα θα είναι η Αννα Φόνσου, που μπορεί τώρα να κατεβαίνει με τους βετεράνους του Νικήτα Κακλαμάνη (συμμετέχει και η Βάσια Τριφύλλη), αλλά πάντα αναπολεί το χάιλαϊτ της πολιτικής της καριέρας, τότε που τραγούδησε ολόκληρο το «Παιδιά, της Ελλάδος Παιδιά» στους έκπληκτους βουλευτές από τη μικροφωνική στην αίθουσα της Ολομέλειας. Αν οι νέοι στα έδρανα δεν θυμούνται τέτοιες λεπτομέρειες, υπάρχει πάντα ο Παύλος Χαϊκάλης που πριν τον χρίσει υποψήφιο περιφερειάρχη ο Πάνος Καμμένος, έχει κατέβει ακόμη και με την Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά το 1993, αλλά και η Τιτίκα Στασινοπούλου που ζει τον δημοτικό ψεκασμό στο στρατόπεδο του Β. Καπερνάρου, με τους άλλους Ανεξάρτητους Ελληνες. Οι δυο τους μπορούν πολλά να διδάξουν στα νέα φιντάνια των ψηφοδελτίων.
Στον Ρένο Χαραλαμπίδη, ας πούμε, που με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο επιχειρεί δυναμικό comeback μετά το μαύρο που εισέπραξε στις εκλογές του 2012. Αλλά και στα παλιά φιντάνια που νεάζουν, σαν τη Βάνα Μπάρμπα. Η οποία ξέχασε ότι μετά την κάθοδο του 2012 στη Β΄ Αθηνών με τον ΛΑΟΣ δήλωσε πως «μπήκα στην πολιτική για να βολευτώ» και τώρα ζει ξανά το προεκλογικό της Mediterraneo στην παραλιακή, ψαρεύοντας ψήφους στα ανοιχτά του δημαρχείου της Γλυφάδας.
Από την άλλη πάλι, στο επιτελείο του κ. Σπηλιωτόπουλου μπορούν να περηφανεύονται πως θα κατεβάσουν στην πολιτική και 2η σύζυγο του Τόλη Βοσκόπουλου: μετά τη «γαλανομάτα μάγισσα» Αντζελα Γκερέκου, που την πήραν ξώφαλτσα οι κερκυραϊκές στάμνες της φοροδιαφυγής, έρχεται στις κάλπες και η «ξανθή αγαπημένη παναγιά», Τζούλια Παπαδημητρίου. Αν δεν τη θυμάστε, είναι η κυρία που μας έμαθε τη λέξη «δάγκας», εκτοξεύοντας από τηλεοράσεως την ατάκα «δεν είσαι μάγκας, είσαι δάγκας» στον άρχοντα της νύχτας όταν τόλμησε να της ζητήσει διαζύγιο.
Και αν νομίζετε πως αυτή είναι η πιο αλλόκοτη υποψηφιότητα των εκλογών, κοιτάξτε πρώτα το ψηφοδέλτιο στην περιοχή σας. Οι τοπικές διασημότητες είναι πολύ πιθανό να έχουν βάλει και το δικό σας δημαρχείο στον ρόμβο. Γιατί όπως είπε και ο τελευταίος των Μοϊκανών ηρώων της κάλπης, ο Κώστας Σόμμερ, «εμείς θα φέρουμε τις επιτακτικές αλλαγές στον δήμο μας»!
Και όταν ο δημοσιογράφος κάτι πήγε να ψελλίσει, εκείνος ξεσπάθωσε.
«Εγώ τα πιστεύω αυτά που λέω», είπε. «Δεν πάω για το χαβαλέ». Αντιθέτως, κατεβαίνει με κάθε σοβαρότητα υποψήφιος στον Αλιμο. Ο οποίος, εντελώς τυχαία, απέχει μια μονάχα συλλαβή από το «Αλίμονο».
της Μαρίλης Μαργωμένου απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ