Ο εσωτερικός τουρισμός αναμένεται να επηρεαστεί λένε εκπρόσωποι του κλάδου – Ερωτηματικά για το τι θα γίνει με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Οι τυμπανοκρουσίες περί των νέων –κάθε φορά– ρεκόρ αφίξεων τουριστών στη χώρα μας αποτέλεσαν τη μόνιμο επωδό της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού την τελευταία τετραετία. Ευνοημένη από την αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με κυριότερη της Τουρκίας, η Ελλάδα αποτέλεσε δημοφιλή προορισμό για τους ξένους τουρίστες, προσφέροντας ρευστότητα στους επαγγελματίες του κλάδου και, βεβαίως, έσοδα στο κράτος, που έσπευσε να τους υπερφορολογήσει.
Φέτος σε μία χρονιά που η εποχή της αβίαστης ανόδου, όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού, μοιάζει να φθάνει στο τέλος της έρχονται να προσταθούν και οι εθνικές εκλογές, που φαίνεται να «κλειδώνουν» για τις 7 Ιουλίου.
«Οι εθνικές εκλογές θα επηρεάσουν την εσωτερική αγορά και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» λέει χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής υπογραμμίζοντας πως ενδεχομένως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ο τουριστικός κλάδος να αντιμετωπίσει και τα σημαντικότερα προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πώς οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο η περίοδος των εκλογών θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους που συμπορεύονται με τον ξενοδοχειακό χώρο, όπως είναι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις και ο χώρος της εστίασης.
«Η χώρα μετά τις εκλογές θα μπει σε μία νέα τροχιά. Βρίσκεται σε μία οικονομική καμπή και η διενέργεια των εκλογών ήταν αναπόφευκτη. Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι τουρίστες, που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στη χώρα μας, δεν αναμένεται να επηρεαστούν» τονίζει ο κ. Τάσιος υπογραμμίζοντας «δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα προτείνουμε πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Απλώς, εάν με ρωτούσαν εμένα ως άνθρωπο του τουρισμού, θα έλεγα ότι θέλω τις εκλογές τον Οκτώβριο. Προτιμώ ένα καθαρό καλοκαίρι για πολλούς λόγους».
Τους απασχολεί η επόμενη ημέρα
Αυτό πάντως που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους ανθρώπους τους τουριστικού κλάδου είναι πως θα αντιμετωπίσει το χώρο τους η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Όπως υπενθυμίζουν, μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ωστόσο έχει υποστεί φορολόγηση χωρίς... έλεος.
Ενδεικτικό της συμβολής του τουριστικού κλάδου στην οικονομία είναι το γεγονός ότι το 2018, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 16,11 δισ. και οι αφίξεις στα 30,12 εκατ. τουρίστες.
Επιδόσεις που δύσκολα θα συντηρηθούν φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φορέων του ελληνικού τουρισμού.