Οι γυναίκες αναδεικνύονται και πετυχαίνουν σήμερα σε όλο τον κόσμο και στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Διεκδικούν ίσους όρους σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες ίδρυσης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων. Μπορούμε να πούμε ότι σταδιακά το επιτυγχάνουν εξαλείφοντας τα εναπομείναντα αρνητικά στερεότυπα.
Στην Ελλάδα της οκτάχρονης κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας, με τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες, η ίδρυση και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βγούμε από την πολύχρονη κρίση, την υπανάπτυξη, την αβεβαιότητα. Για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι απολύτως αναγκαίες οι νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Χρειαζόμαστε σήμερα μια αληθινή «επανάσταση» στον τομέα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα φέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, στη χώρα μας έχουμε χαμηλότερα ποσοστά γυναικείας επιχειρηματικότητας Φαίνεται πως στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από γυναίκες, όπως και συνολικά η επιχειρηματική πρωτοβουλία στη χώρα μας αντιμετωπίζουν πολλούς ανασταλτικούς παράγοντες. Πέρα από τα στερεότυπα και τους ψυχολογικούς – κοινωνικούς παράγοντες και στερεότυπα, υπάρχουν οι παθογένειες που αφορούν σε όλο τον πληθυσμό, για τις γυναίκες και για τους άνδρες, όπως η έλλειψη ρευστότητας ο μειωμένος τζίρος με την φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, απουσία χρηματοδοτήσεων, το δυσβάστακτο φορολογικό περιβάλλον, ο υψηλός ΦΠΑ και οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές η γραφειοκρατία, η έλλειψη κινήτρων και καθοδήγησης από το κράτος στα πρώτα κρίσιμα βήματα της επιχείρησης.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να συμβάλει σε μια μεγάλη εθνική αναγεννητική προσπάθεια.
Οι γυναίκες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια να επιχειρούν με σημαντική επιτυχία. Η κρίση, το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα και η υπερφολόγηση βέβαια, φρενάρισαν αυτή την πορεία όπως άλλωστε το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Μπορούμε όμως να πούμε πως εμείς οι γυναίκες έχουμε από τη φύση μας και από τον ρόλο μας στις σύγχρονες κοινωνίες ορισμένα χαρακτηριστικά που μας δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στο επιχειρείν.
Η οργανωτικότητα , η ικανότητα καλύτερης επικοινωνίας με το κοινωνικό σύνολο, το δυνατό ένστικτο, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ευελιξία αλλά και η μαχητικότητα είναι στοιχεία σημαντικά για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των επιχειρήσεων και εμείς οι γυναίκες τα διαθέτουμε.
Για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση δεν αρκούν οι συνήθεις διακηρύξεις και οι καλές προθέσεις προεκλογικού χαρακτήρα. Πρέπει το Ελληνικό κράτος έμπρακτα και με συγκεκριμένες δράσεις, με ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με θέσπιση απλοποιημένων διαδικασιών να γίνει στυλοβάτης της επιχειρηματικότητας και εν προκειμένω της γυναικείας επιχειρηματικότητας, Με τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι γυναίκες πρέπει να πάρουν την θέση που τους αξίζει στο επιχειρείν συνεισφέροντας τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.