ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ (ευρωβουλευτής)
«Αμεσα πολιτική λύση για το κατοχικό δάνειο»
«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να αξιοποιηθούν πλήρως τα θετικά στοιχεία από την απαίτηση του Κ. Παπούλια και την παραδοχή του Γ. Γκάουκ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
«Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν διαπραγματεύτηκε μέχρι σήμερα, πρέπει να το κάνει τώρα» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, αναφερόμενος στο κατοχικό δάνειο και στις γερμανικές επανορθώσεις, ζητώντας πλέον λύσεις.
Εν όψει των ευρωεκλογών, υπογραμμίζει πως το κόμμα «Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών» δεν έχει «ταμπέλα», καλώντας τους ψηφοφόρους να στηριχθούν στο ένστικτό τους.
Παράλληλα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα βρίσκονται σε εξέλιξη, εξηγεί ότι η κάθαρση από την εξαθλίωση μιας κοινωνίας διαφέρει.
* Σε επιστολή σας προς τον πρόεδρο της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, αναφερθήκατε σε πρόσφατη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, η οποία υπολογίζει την οφειλή της Γερμανίας από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο στα 6 δισ. ευρώ. Πώς αξιολογείτε τη δήλωση του κ. Γκάουκ ότι «η Γερμανία έχει μόνο ηθικό χρέος έναντι της Ελλάδας»;
- Η συγγνώμη του Γερμανού προέδρου από την Ηπειρο είναι μια σημαντική πράξη σε πολιτικό επίπεδο, όχι για τους Ελληνες, αλλά για την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Με όσα είπε ο κ. Γκάουκ οδηγεί τους Γερμανούς πολίτες να συνειδητοποιήσουν τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα. Προσέξτε, μπορεί για εμάς τους Ελληνες αυτά τα εγκλήματα να είναι αυτονόητα, διότι τα έχουμε διδαχθεί από την Ιστορία μας ή οι παλαιότεροι τα έζησαν.
Για τους Γερμανούς πολίτες, όμως, δεν είναι το ίδιο γνωστά, διότι δεν υπάρχουν και δεν καταγράφονται στα ιστορικά βιβλία που δίδαξαν τη σημερινή κοινή γνώμη της Γερμανίας. Αναφορές για τα εγκλήματα υπάρχουν μόνο για το Ολοκαύτωμα, για την Πολωνία και τη Ρωσία. Η αναγνώριση ζημιών και ανθρώπινων θυμάτων ανοίγει τη συζήτηση στην κοινή γνώμη της Γερμανίας.
Από κει και πέρα, νομίζω έκανε ένα μεγάλο λάθος απέναντι στον ελληνικό λαό που είπε ότι δεν είναι αρμόδιος για να δώσει λύση. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι ο ελληνικός λαός προσδοκά μια έμπρακτη συγγνώμη και για αυτό θα πρέπει να περιμένει και πάλι. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να αξιοποιηθούν πλήρως τα θετικά στοιχεία από την απαίτηση του κ. Παπούλια και την παραδοχή του κ. Γκάουκ. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβολισμούς, πρέπει να περάσουμε άμεσα στην πολιτική πράξη και στις λύσεις, ξεκινώντας από το κατοχικό δάνειο. Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν διαπραγματεύτηκε μέχρι σήμερα, πρέπει να το κάνει τώρα.
* Δηλώνετε αισιόδοξος για την πορεία του κόμματός σας στις επερχόμενες ευρωεκλογές; Αναδύονται, στο μεταξύ, νέες δυνάμεις όπως «Το Ποτάμι». Εσείς ως κόμμα τι έχετε να προτείνετε;
- Σε ό,τι αφορά τα νέα σχήματα, πιστεύω πως κάθε πρωτοβουλία συμμετοχής είναι θετική. Δεν το βλέπω στη λογική της αντιπαράθεσης.
Από την παρουσίαση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, στις 23 Ιανουαρίου, ξεκαθαρίσαμε πως δεν έχουμε «ταμπέλα». Ο στόχος μας είναι λοιπόν να έχει δυνατή φωνή ο Ελληνας και η Ελληνίδα και να διεκδικήσει όσα δικαιούται, απέναντι σε μια Ευρώπη που πήρε λάθος δρόμο και εξαθλιώνει τη σύγχρονη Ελλάδα, στηριζόμενη στις ιδεολογικές αποτυχημένες οικονομικές συνταγές της τρόικας. Η αρχή γίνεται από τις ευρωεκλογές, η συνέχεια θα φανεί από τις εξελίξεις.
* Κέρδη άνω των δύο δισ. ευρώ πέτυχε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας για το 2013. Την ίδια στιγμή η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στην Αθήνα για την εφαρμογή νέων αυστηρότερων μεταρρυθμίσεων.
Τι απαντάτε στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδας εκτός ευρώ;
- Κατ' αρχάς, η συζήτηση για το Grexit έχει κλείσει από την εποχή που η κ. Μέρκελ έγινε αποδέκτης δημόσιας επίπληξης από τον Κινέζο πρωθυπουργό, Γουέν Τζιαμπάο στο Πεκίνο και μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Από κει και πέρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά η πρακτική «μαστίγιο και καρότο» καταστρέφει μια κοινωνία χωρίς να αλλάζει στην πραγματικότητα τίποτα. Αυτή την ώρα έχουμε τη συνεχόμενη υποβάθμιση του Νότου και το διαρκή πλουτισμό του Βορρά, με μια κερδοφορία που στηρίζεται αφ' ενός στην επιθετική εξαγωγική πολιτική, αφ' ετέρου σε μια αποικιακού χαρακτήρα συμπεριφορά της Γερμανίας που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άλλο η κάθαρση κι άλλο η εξαθλίωση μιας κοινωνίας. Η λύση βρίσκεται μόνο σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάπτυξης, όπως έγινε το 1953 για τη Γερμανία.
* Εμφανιστήκατε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φορώντας μια χημική μάσκα πολέμου και μιλήσατε για το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε σωστά το ζήτημα;
- Νωρίτερα, είχα στείλει επιστολή στον επίτροπο Περιβάλλοντος με την οποία ζητούσα επίσημη ενημέρωση κι έλαβα την απάντηση πως είναι θέμα της κ. Αστον, η οποία όμως δεν έχει κάνει καμία πρωτοβουλία. Παράλληλα, είχαμε στείλει μαζί με δύο ευρωβουλευτές από τη Μάλτα και την Ιταλία κοινή επιστολή στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας. Ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση και παρέμβαση στην Ε.Ε., αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση. Τότε ακολούθησε η μάσκα ως μια ακτιβιστική ενέργεια για την ανάδειξη του θέματος. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είδαμε, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσιότητας, κορυφαία παρέμβαση.
Αυτό που δεν βλέπω είναι εγγυήσεις στο ενδεχόμενο ατυχήματος και για αυτό εκφράζουν ανησυχία τόσο επιστήμονες όσο και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τώρα, θα επισκεφτώ τον Οργανισμό για τα χημικά προϊόντα στη Χάγη, ζητώντας τις δικές τους εγγυήσεις από τον κατ' εξοχήν αρμόδιο φορέα.