Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Δευτέρα παρέχοντας απόλυτη κάλυψη στον Πάνο Καμμένο τόσο για την υπόθεση των συνομιλιών με τον ισοβίτη Μάνο Γιαννουσάκη όσο και για την υπόθεση του καζίνο. Από την άλλη πλευρά το κόμμα του κ. Καμμένου καλείται να ψηφίζει νομοσχέδια που «θολώνουν» την ιδεολογική του ταυτότητα και το αναγκάζουν να διασχίσει μέρος της «αβύσσου» που το χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το στίγμα της μεταστροφής των ΑΝΕΛ δόθηκε με την επιλογή του Θανάση Παπαχριστόπουλου ως ειδικού αγορητή του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παπαχριστόπουλος στο παρελθόν είχε διαφοροποιηθεί από το κόμμα ψηφίζοντας διατάξεις όπως η καύση νεκρών, σύμφωνο συμβίωσης κ.α. Ο ίδιος υπογράμμισε από την πρώτη συνεδρίαση ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν επί της αρχής την αλλαγή φύλου, ενώ όταν εκδηλώθηκε η διαφοροποίηση του κ. Κώστα Κατσίκη έσπευσε να δηλώσει πως οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Παράλληλα η ΚΟ των ΑΝΕΛ μετά από έντονες διεργασίες με το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε ανεκτό πλαίσιο κειμένου για την ρύθμιση που αφορά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τα σωματεία που επιθυμούν να αποκαλούνται «τουρκικά» ή «μακεδονικά».
Κοντονής: Ανοικτό ενδεχόμενο αλλαγής φύλου από τα 15
Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί από τα 17 χρόνια, στα 15 ή στα 16, το όριο ηλικίας των ανήλικων για την νομική αναγνώριση φύλου, δεσμευόμενος ότι, εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση, θα προχωρήσει στην βελτιωτική αλλαγή μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το νομοσχέδιο για τα «intersex» άτομα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία για να είναι νομοθετικά τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο, ώστε να ρυθμίσει πράγματι ζητήματα που εκκρεμούν χρόνια.
«Έχουμε λάβει υπόψη όλες τις παρατηρήσεις για το όριο ηλικίας για τη μετάβαση φύλου. Δεν προσδιορίστηκε αυθαίρετα το όριο των 18 ετών καθώς τότε δίνεται το δικαίωμα της ψήφου. Ετσι και για τη ζωή του μπορεί να πάρει αποφάσεις. Για την μετάβαση φύλου στα 17 έτη απαιτείται η συναίνεση των γονέων» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Θα συζητήσουμε εάν το όριο αυτό μπορεί να πάει στα 16 ή 15έτη. Εκεί επειδή έχομε να κάνουμε με ανήλικο η βούληση του οποίου δεν είναι ισχυρή κατά το νόμο αλλά επιδέχεται μεταβολών – θα πρέπει ενδεχομένως να δούμε εκτός από τη βούληση που θα συνοδεύεται από σύμφωνη γνώμη γονέων να συνοδεύεται και από κάτι περισσότερο. Για παράδειγμα, ίσως παρακολούθηση από δημόσιο νοσοκομείο ή μια σύμφωνη γνώμη ενός συμβουλίου αλλά μόνο γι’ αυτή την περίπτωση. Θα το συζητήσουμε και θα το δούμε μέχρι την Ολομέλεια».
Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου: κίνδυνος δόλιας χρήσης των διατάξεων για αλλαγή φύλου
Η πλειοψηφία των φορέων υποστήριξαν ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ορισμένοι εξέφρασαν ισχυρούς προβληματισμούς.
Χαρακτηριστικά, η κυρία Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, μίλησε για «ιστορική μέρα» και επισήμανε: «Δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια για ανθρώπους που υποφέρουν και έχουν δεχθεί φρικτές συμπεριφορές. Θέλουμε τη στήριξη σας για την κατοχύρωση των ατομικών μας δικαιωμάτων, τουλάχιστον επί της αρχής, γιατί αφορούν το πυρήνα της δημοκρατίας».
Από την άλλη πλευρά τον κίνδυνο καταστρατήγησης και δόλιας χρήσης των διατάξεων του νομοσχεδίου για την μεταβολή φύλου επισήμανε η εκπρόσωπος της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, Ιωάννα Κονδύλη, υποστηρίζοντας πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις ανοίγουν «κερκόπορτα» για νομιμοποίηση γάμου ή υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.
«Απαγορεύεται ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, τώρα μπορεί να αλλάξει και να γίνει αυτός ο γάμος και μετά από αυτό το γάμο να ανοίξει ο δρόμος για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ο οποίος επίσης απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν κρίνω, αν είναι καλή ή κακή νομοθεσία, όμως είναι η ισχύουσα νομοθεσία» ισχυρίστηκε η κυρία Κονδύλη για να προσθέσει: «Υπάρχει υποχρέωση για στράτευση, σκεφτείτε κάποιος νεαρός, ο οποίος στα 19 κάνει δήλωση "γυναίκα" για να αποφύγει τη στράτευση και στα 29 επιστρέφει. Το ίδιο πράγμα είναι και η επιστράτευση». Η ίδια αναφέρθηκε δε και σε περιπτώσεις αποφυγής προστίμων λέγοντας: «Αναφέρθηκε το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Να σας πω ότι δεν μπορεί να ταυτιστεί το πρόσωπο, διότι όταν βγάζουμε μια διαταγή πληρωμής, ότι ένα πρόσωπο οφείλει ένα ποσό, χρειάζεται να γίνει αναγκαστική εκτέλεση, κατάσχεση δηλαδή, εκεί θα πρέπει να το βρούμε. Έχουμε, λοιπόν, το όνομά του, που είναι πια διαφορετικό, το φύλο του που είναι διαφορετικό, αν αλλάξει η διεύθυνση κατοικίας, για το επίπεδο του ιδιωτικού δικαίου των συναλλασσομένων απλών ανθρώπων, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Τώρα, εάν κάποιος καταφέρει να ποινικοποιήσει μια υπόθεση αυτό είναι κάτι διαφορετικό». «Επίσης υπάρχουν τα των αθλητών ή στις γυναικείες φυλακές κάποιος που θα αλλάξει, γιατί μπορεί να νομίζει ότι θα μπορεί να περνάει καλύτερα. Μπορεί να σκεφτεί κανείς πάρα πολλές καταστρατηγήσεις και στο χώρο του ποινικού δικαίου. Κάποιος που έχει καταδικασθεί για ένα έγκλημα και μετά λέει, τώρα είμαι ένας άλλος άνθρωπος, έχω μια άλλη προσωπικότητα, ζητώ να γίνει επανάληψη της δίκης, γιατί δεν μου αναγνωρίστηκε κάποιο ελαφρυντικό» ανέφερε σε άλλο σημείο.
Απο την άλλη πλευρά πάντως, η κυρία Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, υποστήριξε πως «αφού δεν αλλάζει ούτε ο ΑΜΚΑ, ούτε ο ΑΦΜ, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, δεν καταλαβαίνω το λόγο, αφού υπάρχει ασφάλεια δικαίου, γιατί να μη μπορεί κάποιο πρόσωπο να αλλάζει φύλο, όχι δύο, αλλά όσες φορές θέλει. Δικό του θέμα είναι, εμείς αυτό υπερασπιζόμαστε, αυτό διεκδικούμε».