«Καρποφόρα» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ τη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπεία. Οι συνομιλίες περιστράφηκαν στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και του εμπορίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Το Χρηματιστήριο έφτασε στις 23.000 μονάδες, είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό, ελπίζω σύντομα και η Ελλάδα να επιτύχει το ίδιο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην αρχή της συνέντευξης που έδωσε το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) με τον Αλέξη Τσίπρα στον Rose Garden του Λευκού Οίκου. Η συνέντευξη ξεκίνησε λίγο πριν τις 21:00 ώρα Ελλάδος. Είχε προηγηθεί 20λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που συνδυάστηκαν με γεύμα εργασίας.
«Υποδεχτήκαμε στον Λευκό Οίκο τον κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, που πέτυχε κάτι πολύ ιδιαίτερο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα και η Αμερική έχουν μια κοινή δέσμευση έναντι της κυριαρχίας και της ελευθερίας. Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, είναι ένας τόπος με τρομερές δυνατότητες» τόνισε ο κ. Τραμπ.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας. Και να τους συγχαρώ γιατί όπως πληροφορούμαι είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του προϋπολογισμού για τις αμυντικές τους δαπάνες» είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο κ. Τραμπ έκανε ειδική αναφορά στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα ενός πακέτου εκσυγχρονισμού των αμερικανικών F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. «Η αναβάθμιση του στόλου των F-16 μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2,4 δισ. δολάρια, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ενισχύσει τη συνεργασία μας» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δηλώσεις για την οικονομία
«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο - Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δείξουν τις δυνατότητές τους» συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ.
«Πολλοί προσβλέπουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα,υπήρχαν προβλήματα τα άφησαν πίσω τους, έχουν πάρει πολλές δύσκολες αποφάσεις, υπάρχει προοπτική συμφωνίας για αγορά αεροσκαφών,προσβλέπουμε να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει και πάλι, αυτή η χώρα -μια απ' τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου- έχει τρομερές δυνατότητες και ελπίζουμε να τις αξιοποιήσει πλήρως» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».
Ερωτηθείς πώς βλέπει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Όταν ξεπεράσει αυτό το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος, ήταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος, θα είμαστε φίλοι για πολλά χρόνια και προσβλέπουμε στην Ελλάδα σε ρόλο κλειδί».
Τσίπρας για οικονομία
Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές συνομιλίες. «Έχουμε κοινές αξίες. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο.
"Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους", είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Για την Τουρκία
Την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.
Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή", επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: "Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ".
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί".
«Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία» αναφέρει η ΝΔ
«Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες». Με την παραπάνω φράση σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγη ώρα μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία πιστοποιήθηκε η συμφωνία αναβάθμισης των F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με κόστος 2,4 δισ. δολάρια.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
«Όπως ήδη τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται σε μια άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για την χώρα μας, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Και γι’ αυτό επισήμανε την ελπίδα του να υπάρξουν συγκεκριμένα, απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.
Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία».