Εκτός φυλακής για πρώτη φορά μετά από την καταδίκη του για τις δολοφονίες που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» βρέθηκε την Παρασκευή ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Αγγελική Σωτηροπούλου, και τον γιο του Έκτορα.

Υπενθυμίζεται πως ο «Λουκάς» της 17Ν είναι η πρώτη φορά που θα βγει από τη φυλακή μετά την παράδοσή του στις 5 Σεπτεμβρίου του 2002. Τα οκτώ τελευταία χρόνια είχε κάνει αρκετές αιτήσεις για να πάρει άδεια, ωστόσο δεν είχαν γίνει δεκτές έως σήμερα.

Ο Κουφοντίνας εμφανιζόταν είτε ως μελισσοκόμος είτε ως καθηγητής μαθηματικών και είχε δημιουργήσει ένα προφίλ απλού καθημερινού ανθρώπου, ωστόσο ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μάλιστα, θεωρείται ότι είναι αυτός που έχει κρατήσει το όπλο-σφραγίδα της «17 Νοέμβρη», το 45άρι με το οποίο οι τρομοκράτες δολοφόνησαν τα θύματά τους.

Σύμφωνα με τις ομολογίες των πρώην συντρόφων του και όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, ο «Λουκάς» ήταν ο βασικός εκτελεστής της οργάνωσης.

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες, μεταξύ των οποίων και για ανθρωποκτονίες, που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις αρχές του 1983. Μεταξύ άλλων, κατηγορήθηκε για τις εξής δολοφονίες:

21 Φεβρουαρίου 1985: Νίκος Μομφεράτος, εκδότης της «Απογευματινής»
21 Φεβρουαρίου 1985: Παναγιώτης Ρουσέτης, οδηγός του Νίκου Μομφεράτου
8 Απριλίου 1986: Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιομήχανος, πρόεδρος της Χαλυβουργικής
1η Μαρτίου 1988: Αλ. Αθανασιάδης-Μποδοσάκης, επιχειρηματίας
28 Ιουνίου 1988: Ουίλιαμ Νορντίν, πλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ακόλουθος αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας
26 Σεπτεμβρίου 1989: Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της ΝΔ
12 Μαρτίου του 1991: Ρόναλντ Στιούαρτ, λοχίας της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας
7 Οκτωβρίου 1991: Τσετίν Γιοργκού, Τούρκος διπλωμάτης
14 Ιουλίου 1992: Αθανάσιος Αξαρλιάν, φοιτητής (κατά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά)
24 Ιανουαρίου 1994: Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη
4 Ιουλίου 1994: Ομέρ Σιπαχίογλου, Τούρκος διπλωμάτης
28 Μαΐου του 1997: Κώστας Περατικός, εφοπλιστής
8 Ιουνίου 2000: Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχος και στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας

Ο καταδικασμένος για τρομοκρατία βγαίνοντας από τη φυλακή χαμογέλασε και άνοιξε τα χέρια του στους αλληλέγγυους που τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ έκανε λόγο για ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια. Επιτέθηκε, δε, σε όσους εκφράζουν τη διαφωνία τους λέγοντας ότι «ασχημονούν και και φωνασκούν».

Η κυρία Κούρτοβικ έκανε λόγο για «ένα δίκαιο συμβούλιο που έκανε μια δίκαιη κρίση με βάση το νόμο και χορήγησε την άδεια».

Αφού ευχαρίστησε το συμβούλιο στη συνέχεια απευθύνθηκε σε όσους αντιδρούν στην απόφασή του λέγοντας «περιμένουμε από εσάς και όσους παρεμβαίνουν στο έργο των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν και να φωνασκούν».

«Το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για προηγούμενες αρνήσεις αντίστοιχου αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα η δικηγόρος του είπε ότι «ήταν αρκετές» υποστηρίζοντας ότι «στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια είναι κριτήριο κρίσης».

Στον καταδικασμένο τρομοκράτη επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, συγκεκριμένα της παρουσίας δυο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής),

Η διήμερη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.). Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου, γι΄ αυτό και τελικά η άδεια χορηγήθηκε.

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα», ήταν η απάντηση του Δημήτρη Κουφοντίνα σε ερώτηση μέλους του συμβουλίου των φυλακών που του χορήγησε τη διήμερη άδεια.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ακρόαση του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της «17Ν», καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.

Απλά το μέλος της «17Ν» τηρώντας τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.
Δεν παραλείπουν να επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ακόμα και οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματα της 21ης Απριλίου, θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της άδειας, αλλά ποτέ δεν υπέβαλαν.

Σύμφωνα με κύκλους τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%. Αστοχία νοείται δε η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά την άδεια.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος, δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν αλλά μόνο με βάση την συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Πάντως, σύμφωνα με επίσημη έκθεση του συνηγόρου του πολίτη του 2013 -προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι- για τις τακτικές άδειες κρατουμένων η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη»
.
Έτσι, κάθε κρατούμενος, δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube