Η αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνηθέντων για το Ελληνικό που, όπως επισήμανε χθες, σε ανακοίνωσή της η Lamda Development, θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα υλοποίησης της μεγαλύτερης επένδυσης στη χώρα, φαίνεται να ναρκοθετεί και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς η συγκεκριμένη παραχώρηση έχει περιληφθεί στα προαπαιτούμενα.
Η πρώτη δημόσια επίσημη αντίδραση της Lamda, Lamda Development, η οποία ηγείται του επενδυτικού σχήματος για την αξιοποίηση της έκτασης, με το οποίο έχει δεσμευθεί συμβατικά το ελληνικό Δημόσιο, συμπίπτει με τη συμπλήρωση τριών ετών από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο και έξι ετών από την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Νοεμβρίου του 2014, η Lamda Development υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ τη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. Τότε είχε οριστεί ως χρονικό ορόσημο η παρέλευση διετίας για να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες και να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Δυο χρόνια μετά, το φθινόπωρο του 2016, οπότε και εξέπνευσε η διετία, δόθηκε παράταση ακόμη ενός έτους για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα. Συνθήκη που δεν φαίνεται να εκπληρώθηκε μετά τη χθεσινή επισημοποίηση της εμπλοκής, που καθιστά πλέον άγνωστο το εάν και πότε θα ξεκινήσει οπότε εξέπνευσε η διετία- δόθηκε παράταση ενός ακόμη έτους για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή επισημοποίηση της εμπλοκής, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα, εάν και πότε θα ξεκινήσει το έργο.
Ο επενδυτής έκανε λόγο για αβεβαιότητα για την επένδυση, διαρραγείσα εμπιστοσύνη και συνεχείς ανατροπές κι αυτό μετά την επιβολή δεκαέξι νέων όρων στην έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης, σε σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, εκτιμάται πως περιορίζουν σημαντικά τόσο την έκταση όσο και τα ύψη δόμησης που έχουν συμφωνηθεί, ενώ επιπλέον δημιουργούν επιπρόσθετη γραφειοκρατία και επιμηκύνουν τους χρόνους των έργων.