«Τα τελευταία 20 χρόνια η γυναίκα μου παίρνει πολύ περισσότερα από όσα παίρνω εγώ». Με αυτή τη χιουμοριστική ατάκα άρχισε την ομιλία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το απόγευμα της Τετάρτης στην παρουσίαση του βιβλίου της Αντιγόνης Λυμπεράκη «Γυναίκες στην οικονομία» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).
Η αποστροφή αυτή δεν ήρθε στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2018... αλλά ως απάντηση στο ερώτημα που έθεσε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη γύρω από το θέμα των ανισοτήτων, το «χάσμα φύλου», στην αγορά εργασίας.
«Δεν είμαι φαν του ανταγωνισμού, είμαι φαν της αύξησης της παραγωγικότητας» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος εξηγώντας την οπτική του για τις σχέσεις που αναπτύσσονται στη σημερινή αγορά εργασίας και συχνά αδικούν τις γυναίκες.
«Συμβαίνει να έχουν λιγότερο εισόδημα οι γυναίκες όχι γιατί στην ίδια επιχείρηση είναι λιγότερο ικανές από τους άνδρες αλλά γιατί βλέπουμε να δουλεύουν ως νοσοκόμες ή παραδουλεύτρες για παράδειγμα, δουλειές δηλαδή που αμείβονται λιγότερο» σημείωσε.
«Έχει τεράστια σημασία να υπάρχει ένα φεμινιστικό κίνημα που να πιέζει για αλλαγές» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας ότι από το 1993 που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με τη σύζυγό του ο «ο σεξισμός έχει αυξηθεί». Επίσης στάθηκε στη σεξουαλική παρενόχληση, ένα θέμα που ήρθε στην επικαιρότητα τελευταία, τονίζοντας ότι αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Πολιτικό καρφί για «ego boost»
«Θεωρώ ότι κι εγώ θα ήμουν πολύ καλύτερος υπουργός Οικονομικών αν είχα σπουδάσει ψυχολογία και όχι οικονομικά γιατί ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι να κάνω "ego μασάζ" σε διάφορους» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Τσακαλώτος.
Η φράση αυτή, που αν τη δει κανείς έξω από τα συμφραζομενα της εκδήλωσης μοιάζει αλλόκοτη, ειπώθηκε ως σχόλιο στο φαινόμενο των ανδρών που φτάνουν να εξαρτώνται ψυχικά από την ενίσχυση του εγωισμού (ego boost) και της αυτοπεποίθησης από μια γυναίκα που μπορεί αν είναι η μητέρα ή η σύντροφός τους.
Τώρα σε ποιόν απευθυνόταν το «καρφί» ότι... χρειάζεται διαρκώς μασάζ εγωισμού ή αλλιώς ego boost δύσκολο κανείς να πει. Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στο έργο της κορυφαίας Αμερικανίδας φιλοσόφου Μάρθα Νούσμπαουμ στην οποία παρέπεμψε ο κ. Τσακαλώτος.
«Παρενόχληση δεν κάνουν μόνο οι κακοί δεξιοί, το φαινόμενο διεισδύει και σε αριστερές, επαναστατικές καρδιές» ανέφερε η συγγραφέας του βιβλίου Αντιγόνη Λυμπεράκη. «Δεν είμαι ευτυχισμένη, πρόσθεσε, με την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών γιατί αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας συμφοιτητής μου (αναφερόμενη στον κ. Τσακαλώτο) θα δουλέψει περισσότερο, θα κάνει καριέρα και θα παίρνει υψηλότερο μισθό και για τον πρόσθετο λόγο ότι τα φύλα δεν είναι μόνο δύο αλλά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα σεξουαλικότητας».
«Δεν ξέρω αν έχω πληρώσει υψηλότερα επιτόκια από έναν άνδρα επιχειρηματία αλλά ξέρω ότι μπορώ να αξιολογήσω αξιοκρατικά τις 35 εργαζόμενες στην επιχείρηση. Είναι τεράστια η αγωνία της εργαζόμενης μητέρας αν το τρίχρονο παιδάκι της θα γίνει δεκτό στον παιδικό σταθμό ή αν θα μπορέσει να φροντίσει τους γονείς της» ανέφερε η Κάλλια Καμπουρίδου, επιχειρηματίας η οποία εκτίμησε πως η τηλεεργασία διευκολύνει τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Στην εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα στον Ιανός Cafe συμμετείχαν η συγγραφέας του βιβλίου, καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντιγόνη Λυμπεράκη και η επιχειρηματίας Κάλλια Καμπουρίδου. Την κουβέντα συντόνισε η αρχισυντάκτρια διεθνών ειδήσεων της «Καθημερινής» και συγγραφέας Ξένια Κουναλάκη.
Η συγγραφέας διερευνά στο βιβλίο το χάσμα φύλου στη σύγχρονη οικονομία φωτίζοντας θέματα όπως τα εξής: «Τι θα πει ισότητα στην εργασία και γιατί έχει σηµασία να εργάζονται οι γυναίκες; Η εργασία επηρεάζει µόνο τη δική τους ελευθερία και ανεξαρτησία ή ενδιαφέρει το σύνολο της οικονοµίας και της κοινωνίας; Είναι αυτό το θέµα τελειωµένο και εµείς στην Ελλάδα απλώς έχουµε καθυστερήσει; Ή µήπως απαιτείται ένα τρίτο µεγάλο κύµα αλλαγών για να σπάσει επιτέλους η γυάλινη οροφή;». Το βιβλίο προσεγγίζει τα µεγάλα αυτά ερωτήµατα εναλλάσσοντας διεθνές και εθνικό σηµείο θέασης.
Η Αντιγόνη Λυµπεράκη είναι φεµινίστρια οικονοµολόγος, καθηγήτρια στο Πάντειο. Έχει επίσης διδάξει στη Βρετανία, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Sussex (Institute of Development Studies). Η έρευνά της εξετάζει πώς οι επιλογές των ατόµων επηρεάζουν τη µεγάλη εικόνα στην Ελλάδα, εστιάζοντας στο φύλο, τη µετανάστευση και τη γήρανση. Το 2015 εκλέχθηκε βουλευτής µε το Ποτάµι στη Β΄ Αθηνών.