Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του θα ήθελαν να έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στο φθινόπωρο του 2019, ωστόσο ξέρουν ότι αυτό δεν είναι εύκολο, λόγω του νέου προγράμματος που θα χρειαστεί να υπογράψουν με τους δανειστές και του Σκοπιανού.
Το ενδεχόμενο να προκύψουν εκλογές από τη μη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν μπορεί θεωρητικά να αποκλειστεί, αλλά συγκεντρώνει αμελητέες πιθανότητες εάν δεν μεσολαβήσει κάποιο έκτακτο γεγονός. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ποντάρουν στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. για το Μακεδονικό.
Επίσης πρόβλημα είναι για την Κυβέρνηση το ενδεχόμενο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που προ καιρού επανήλθε στο προσκήνιο από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εντάσσεται σ’ αυτή τη γραμμή, η οποία επικαλείται και πιθανές δυσκολίες δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές.
Στο Μαξίμου έχουν συνείδηση ότι το φθινόπωρο του 2018 προσφέρεται για να στηθούν κάλπες: θα είναι νωπή η έξοδος από τα μνημόνια και δεν θα έχουν ακόμα ληφθεί μέτρα τα οποία θα προσγειώσουν την ελπίδα ότι η Ελλάδα άφησε πίσω τα δύσκολα χρόνια και εισέρχεται σε ανοδική τροχιά.
Στην πραγματικότητα, το μόνο μειονέκτημα του σεναρίου «εκλογές το φθινόπωρο του 2018» είναι ότι οι σημερινοί κυβερνώντες πιθανότατα θα χάσουν έναν χρόνο παραμονής στην εξουσία. Οπως χαρακτηριστικά μας είπε κυβερνητικός παράγοντας, εάν οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακάμψει και η εκλογική μάχη θα είναι ντέρμπι, ο Τσίπρας θα στήσει κάλπες. Εάν όμως η Ν.Δ. συνεχίσει να διατηρεί ένα καθαρό δημοσκοπικό προβάδισμα, θα διερευνηθεί το τρίτο σενάριο, που είναι η εξάντληση της τετραετίας.
Τα μειονεκτήματα αυτού του σεναρίου είναι ότι από τις αρχές του 2019 θα εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, που θα πλήξει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό νοικοκυριών.