Σε καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση των διαβουλεύσεων, που γίνονται αυτή την περίοδο για το Σκοπιανό, αναδεικνύεται, κατά τα φαινόμενα και παρά τις αντίθετες προσδοκίες της κυβέρνησης, η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας σε έναν ιστορικό εθνικό συμβιβασμό και την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους γείτονες.
Περίπου στις 15:30, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανέρχονταν στους 500.000!
Πολλά πούλμαν με πολίτες που ήθελαν να φτάσουν στην συγκέντρωση, «κόλλησαν» στα διόδια των Μαλγάρων. Πηγές των διοργανωτών ανέφεραν ότι στη Θεσσαλονίκη είχαν φτάσει συνολικά 1.300 πούλμαν απ' όλη την Ελλάδα. «Να ανοίξουν τα Μάλγαρα, να διευκολύνουν τον κόσμο να έρθει εδώ» ήταν η έκκληση που απηύθυνε από το βήμα του συλλαλητηρίου στην Ελληνική Αστυνομία ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος.
Στο συλλαλητήριο μεταξύ άλλων εκφώνησε ομιλία ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο κ. Φράγκος επέκρινε τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του ότι είναι «μισός Μακεδόνας», την οποία ο κ. Τσίπρας συνόδευσε από την εκτίμηση ότι δεν είναι παράλογη μια σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.
«Είναι μισοί Μακεδόνες γιατί θέλουν σύνθετη ονομασία... Γιατί πήγαν κατευθείαν στο μηδέν και δεν είπαν εμείς δεν υποχωρούμε με τίποτα» τόνισε ο Φραγκούλης Φράγκος και πρόσθεσε: «Θα μας βρουν μπροστά τους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν είμαστε έρμαια, δεν θα μας κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν».
«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ο στρατηγός Φράγκος που έκανε λόγο για γυφτοσκοπιανούς.
Η σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας των πολιτών σε μια επώδυνη συμφωνία εκφράστηκε πλέον και με το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων εβδομάδων, με τα οποία φαινόταν ότι η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία».
Η τεράστια συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποκτά ιδιαίτερη πολιτική και διπλωματική σημασία. Και αυτό, γιατί επιχειρήθηκε να περιοριστεί η συμμετοχή, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία της Εκκλησίας, ενώ αμήχανα ήταν και κόμματα της αντιπολίτευσης, απέναντι στη λαϊκή κινητοποίηση. Το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε, πέρα από κομματικές γραμμές, στέλνει έτσι ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η ελληνική κοινωνία στη διπλωματική σκακιέρα και το πολιτικό παιχνίδι που έχει στηθεί.
Η κυβέρνηση είχε αντιληφθεί προ ημερών ότι η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να δεχθεί, και στο μείζον εθνικό θέμα της Μακεδονίας, μία υποχώρηση και γι' αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Από τη συνάντηση εκπέμφθηκε το μήνυμα ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πάει στα συλλαλητήρια -ένα μήνυμα, όμως, που έπεσε στο κενό με εκκωφαντικό τρόπο.
Το λαϊκό ρεύμα που αναπτύσσεται όμως μπορεί πλέον να εξελιχθεί σε κρίσιμο διαμορφωτή των εξελίξεων. Θεωρείται για παράδειγμα ακόμη πιο δύσκολο τώρα να αλλάξουν στάση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν συμφωνία για παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» στα Σκόπια.
Σε κάθε περίπτωση καθίσταται περίπου αδύνατη μία ενιαία γραμμή των πολιτικών δυνάμεων, έτσι όπως θα την ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου, για να επιλύσει το Σκοπιανό, που τόσο πολύ επιδιώκει ο κ. Τσίπρας μετά τη σχετική πίεση του αμερικανικού παράγοντα.
Στο μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης έδωσε το «παρών», ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με tweet που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό.
Να ζητήσει επισήμως η ελληνική κυβέρνηση από τον ΟΗΕ την αντικατάσταση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, τονίζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις Νίμιτς, η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει επίσημα από τον ΟΗΕ την αντικατάστασή του από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων», έγραψε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία βρέθηκαν σήμερα ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής μαζί με τον πατέρα του και αδελφό του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αχιλλέα Καραμανλή.
Οι δύο άνδρες συμμετείχαν στη συγκέντρωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιαδων πολιτών από ολόκληρη την Ελλάδα και πολλοί ήταν εκείνοι που τους πλησίασαν, τους μίλησαν, τους χαιρέτισαν και τους είπαν για την ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».