Θεσμικά ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σημερινή σκληρή ανακοίνωσή της τη χθεσινή παρέμβαση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στην υπόθεση της Novartis, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι στερούνται κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή.Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπογραμμίζει ότι δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι ανώτεροι δικαστές και μια από αυτές είναι η υπόθεση της «Χρυσής Αυγής».
«Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων όπως δόθηκαν είναι εντελώς άκυρες και δεν μπορούν να καλύπτονται από το νομικό καθεστώς του «μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος». Προφανώς η αυριανή διαδικασία είναι στον αέρα», τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τη Μαρία Χούκλη ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Γρηγόρης Καλφέλης.
Ειδικότερα, ο κύριος Καλφέλης εξήγησε ότι «το 45Β του κώδικα ποινικής δικονομίας, λέει ότι αυτός που θα χαρακτηρίζεται ως «μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος» και θα καταγγέλλει μια διαφθορά θα γίνεται «μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος» με την έγκριση δύο ανώτερων Εισαγγελικών Λειτουργών, της Εισαγγελέως Διαφθοράς και του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε αυτή την περίπτωση η έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πρέπει να δίνεται πριν εξεταστούν οι μάρτυρες όχι μεταγενέστερα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πει ο μάρτυρας κάποια πράγματα για πολιτικά πρόσωπα, οπότε ο νόμος θέλει πριν εξεταστούν να υπάρχουν οι εγκρίσεις δύο ανώτερων Εισαγγελικών Λειτουργών για να έχει την προστασία του «μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος».
Επεσήμανε ότι, «από την στιγμή που έφυγε η δικογραφία από τον Άρειο Πάγο και πήγε στην Βουλή όλες οι εξουσίες μεταφέρονται πλέον στη Βουλή, άρα και το ρόλο του Εισαγγελέα τον παίζει η Βουλή, επομένως η έγκριση εκ των υστέρων του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έγινε χωρίς να έχει λειτουργική εξουσία και θα την χαρακτήριζα ως δικονομικά ανυπόστατη πράξη. Όταν η Εισαγγελέας Διαφθοράς εξέτασε αυτούς τους μάρτυρες προφανώς δεν είχε την έγκριση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, άρα αυτοί οι μάρτυρες δεν είχαν το καθεστώς του δημόσιου συμφέροντος, επομένως όταν άκουγε η κα Τουλουπάκη για πρόσωπα πολιτικά, εφαρμόζοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα έπρεπε να σταματήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης και να στείλει την δικογραφία στη Βουλή, αυτό απαιτεί ο νόμος περί ποινικής ευθύνης των υπουργών. Οι καταθέσεις πλέον που δόθηκαν είναι εντελώς άκυρες, δεν μπορούν να καλύπτονται από το νομικό καθεστώς του «μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος» και προφανώς η αυριανή διαδικασία είναι στον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Καλφέλης.
Βολές προς την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis εξαπέλυσε ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δικηγόρος κατηγόρησε την Ελένη Τουλουπάκη ότι παραβίασε το Σύνταγμα και την δικονομία όσον αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες.
«Κατ’αρχάς θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν από μία εβδομάδα, σε αυτό εδώ το στούντιο στο ΣΚΑΙ, διαβάζοντας τις ένορκες καταθέσεις που έδωσαν οι “κουκουλοφόροι” είδα ότι υπήρχε ένα τεράστιο δικονομικό λάθος. Υπήρχε μόνο μια έγκριση ενός αντεισαγγελέα πρωτοδικών για να φορέσουν τις “κουκούλες”. Αυτό συμβαίνει στις τρομοκρατικές οργανώσεις και στις εγκληματικές οργανώσεις. Εδώ δεν είχαμε ούτε τρομοκράτες ούτε εγκληματίες. Είχαμε δύο πρωθυπουργούς, έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης, υπουργούς, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον επίτροπο της χώρας στην Ευρώπη. Αρα δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα. Εάν ήθελαν να ακολουθήσουν αυτήν την διαδικασία έπρεπε να πάνε στο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και να τους χαρακτηρίσουν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αυτό όμως είχε μία βασική προϋπόθεση. Έπρεπε να υπάρχει η έγκριση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και δεν υπήρχε. Όλη διαδικασία, όλη η προδικασία ήταν άκυρη” ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.