Πάιρνει πίσω το υπουργείο περιβάλλοντος το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα που είχε προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, το νομοσχέδιο αποσύρεται από τη διαβούλευση προκειμένου «να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία».
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου το νομοσχέδιο «θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία. Θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.
Το κύμα διαμαρτυρίας είχε αποτυπωθεί και με τη συγκέντρωση 26.000 διαδικτυακών υπογραφών με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τα «τρωτά» σημεία των 23 άρθρων του νομοσχεδίου ήταν:
1. ότι άνοιγε διάπλατα ο δρόμος για μαζικές ευθανασίες αφού η ασφαλιστική δικλείδα των φιλοζωικών σωματείων στις 5μελείς επιτροπές για το θέμα αυτό έπαυε να υπάρχει
2. ότι μέσα από αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες διατάξεις καταργούσαν την εθελοντική προσφορά των φιλοζωικών σωματείων, γεγονός που θα είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει αδέσποτα η χώρα ενώ καταργούσαν και την υιοθεσία νεαρών ζώων μέχρι και 6 μηνών.
3. ότι ήταν υπό κατάργηση στην ουσία η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από χιλιάδες φιλόζωους πολίτες χωρών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης
4. ότι χιλιάδες Έλληνες πολίτες θα καλούνταν μέσα από τους περιορισμούς του αριθμού των ζώων στις κατοικίες και τα διαμερίσματα να πετάξουν τα ζώα τους διαφορετικά θα υποχρεώνονταν να υποστούν τα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπτονταν στο νομοσχέδιο έκτρωμα
5. ότι εισαγόταν και πάλι ο εφιάλτης της επονείδιστης τροπολογίας για την εξορία των αδέσποτων στα όρη και τα βουνά
6. ότι οι κτηνίατροι καλούνταν να μην εξετάζουν ζώα άρρωστα ,τραυματισμένα,δηλητηριασμένα κλπ, αν δεν είχαν σήμανση
7. ότι ο πνιγμός, η σύνθλιψη, η δηλητηρίαση ,το κρέμασμα κλπ των ζώων δεν υπάγονταν στην πρωτοεισαγόμενη έννοια της μη σύννομης θανάτωσης και είχαν μικρότερες ποινές φυλάκισης κοκ
Το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί προς διαβούλευση προέβλεπε την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων, εντός έξι μηνών από την ψήφισή του ενώ κατά τη διάρκεια των κινήσεών του (βόλτες κλπ) ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του το διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστούσε το βιβλιάριο υγείας του ζώου, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση. Όποιος, δε, επέλεγε να μη στειρώσει το ζώο του, θα έπρεπε να πληρώσει ετήσιο τέλος ύψους 100 ευρώ ετησίως.
Αστείρωτα ζώα θα μπορούσε να έχει ο ιδιοκτήτης αρκεί αυτά να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό), με την καταβολή του ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου. Έτσι δινόταν η δυνατότητα εξέλιξης των φυλών (σκύλων και γατών) και η αντικατάσταση των ζώων με απόκτηση απογόνων. Παράλληλα, αναγκαστικά το κατοικίδιο θα έπρεπε να είναι τσιπαρισμένο και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του υπουργείου, με το κόστος του τσιπαρίσματος (σε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει) να ανέρχεται στα 6 ευρώ.