Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (20 Σεπτεμβρίου 2018) που αναφέρονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι ΕΔ για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, καταγραφονται τα εξής.

Τα στοιχεία αφορούν τις 30 δομές διαχείρισης ΕΔ, για μία μέρα (20-9-2018), όπου διαμένουν 31.645 πρόσφυγες/μετανάστες και οι ΕΔ ανέλαβαν το έργο της παροχής 17.561 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 295 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες/μετανάστες.

Με μέριμνα του ΥΠΕΘΑ, λοιπόν, έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα πέντε Συμφωνίες Χρηματοδότησης απευθείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή µέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας (Emergency Assistance-EMAS) του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Asylum, Migration & Integration Fund-AMIF) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Internal Security Fund-ISF) συνολικού προϋπολογισμού περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, δύο για το χρονικό διάστημα 1-2-2016 έως 31-7-2016, δύο για το διάστημα 1-08-2016 έως 28-2-2017 (μια εξ αυτών που αφορούσε την ενδοχώρα παρατάθηκε για ορισμένες δομές μέχρι 31-07-2017) και μια για το διάστημα 01-09-2017 έως 28-02-2018, από τα οποία ποσό περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ έχει αναλωθεί, µέσω του μηχανισμού ελέγχου και υποβολής δαπανών στο πλαίσιο των Συμφωνιών Επιχορήγησης απευθείας µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EMAS).

Τα 90 εκατ. € που αναλώθηκαν από τα 100 εκατ. € (Π/Υ Συμφωνιών Επιχορήγησης) Έκτακτης Βοήθειας (Emergency Assistance) έχουν ελεγχθεί, από τα αρμόδια Ελεγκτήρια Δαπανών των Κλάδων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα έχουν ελεγχτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.

Από το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, της Ε.Ε., περίπου 200 εκατ. τα διαχειρίστηκε το ΥΠΕΘΑ, περίπου άλλα τόσα όλα μαζί τα αρμόδια υπουργεία και δημόσιοι φορείς.

Εκτιμάται ότι, οι δομές φιλοξενίας των προσφύγων/μεταναστών, παρότι διατέθηκε από την Ε.Ε. ένα ικανό ποσό, δεν είναι ικανοποιητικές και πάντως, δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ευρωπαϊκών αρχών Χρηματοδότησης (υπηρεσίες της Κομισιόν), που εκφράζουν δημοσίως την δυσφορία τους.

Το θέμα της σίτισης των μεταναστών/ προσφύγων , δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί (ανάθεση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις) και καλύπτεται κυρίως από το ΓΕΣ.

Το ΓΕΣ δημοσίευσε την 28/07/16 ανοικτό διαγωνισμό για κάλυψης αναγκών σίτισης 43 Δομών (κυρίως Λέσβο, Χίο, Σάμο) συνολικού ποσού περί τα 84 εκατ. € (το ποσό διατίθεται εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε.), ο οποίος ωστόσο ακυρώθηκε την 20/10/17 λόγω των ενστάσεων, δικαστικών διαμαχών και άλλων προβλημάτων που προέκυψαν. Θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός άμεσα , με προτεραιότητα τα 3 νησιά).

Το ποσό αυτό (84 εκ. ευρώ) δεν έχει αξιοποιηθεί και μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, τις ανάγκες σίτισης καλύπτει ο Στρατός.

Το 2017 οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχειρίστηκαν 31 δομές φιλοξενίας ανά την επικράτεια, στις ακόλουθες περιοχές: ν. Λέσβο,ν. Σάμο, ν. Χίο, ν. Λέρο, ν. Κω, Σκαραμαγκά Αττικής, Σχιστό Αττικής, Ελαιώνα Αθηνών, Ελευσίνα Αττικής, Αγ. Ανδρέα, Ραφήνα, Μαλακάσα Αττικής, Λαύριο Αττικής, Κυλλήνη Ηλείας, Οινόφυτα Βοιωτίας, Ριτσώνα Βοιωτίας, Θήβα Βοιωτίας, Κουτσόχερο Λάρισας, 3ο χλμ Ε.Ο Βόλου Λάρισας, Δολιανά Ιωαννίνων, Κατσικά Ιωαννίνων, Φιλιππιάδα Πρεβέζης, Κάτω Μηλιά Πιερίας,Βέροια Ημαθίας, Διαβατά Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Πολύκαστρο Κιλκίς, Δράμα, Περιγιάλι Καβάλας, Σέρρες.

Απασχολήθηκαν καθημερινά συνολικά περί τα 250 στελέχη και των τριών Κλάδων μεταξύ αυτών 25 Ιατροί και 18 Νοσηλευτές.

Ο Σταύρος Μαλιχούδης δημοσιογράφος από το περιοδικό έρευνας inside story, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 επεσήμανε ότι «τα χρήματα για τα γεύματα των προσφύγων δίνονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και το ποσό για κάθε πρόσφυγα είναι περίπου 5 ευρώ. Κάναμε έρευνά σε κάποια camps και είδαμε ότι υπήρχε μεγάλη απόκλιση στις μερίδες, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που δόθηκαν χρήματα σε κέντρα “φαντάσματα” που δεν υπήρχε ούτε ένας μετανάστης. Η επιλογή των εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα γεύματα, θα έπρεπε να γίνεται με βάσει την χαμηλότερη τιμή. Ωστόσο οι εταιρείες κατεβαίναν στον διαγωνισμό χωριστά και στην συνέχεια συνεργαζόντουσαν για να αντέξουν το χαμηλό ποσό που είχε συμφωνηθεί».



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube