Με χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του κέντρου και εντός 6 μηνών θα πρέπει το σύνολο των φιλοξενούμενων ειδών να μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον.
Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων υπήρξε το πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκίνησε τη δράση του στην Θεσσαλονίκη το 1984, ενώ το 1990 συστάθηκε υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα φροντίζοντας όλα τα είδη της άγριας πανίδας.
Στα χρόνια λειτουργίας του, είχε περισσότερες από 170.000 εισαγωγές περιστατικών από όλη την Ελλάδα. Σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται στο Μετόχι της Αίγινας και κατασκευάστηκαν το 2000 από τη Νομαρχία Πειραιά σε παραχωρούμενη από την Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας έκταση 20 στρεμμάτων, περί τα 2000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Μεταξύ αυτών, σπάνια είδη όπως ο στεππαετός, ο χρυσαετός, ο στικταετός, το όρνιο και τα δύο είδη πελεκάνων.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση του κ. Φάμελλου, “ανακαλούμε την άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων λόγω μη τήρησης ουσιωδών όρων” της απόφασης έγκρισης λειτουργίας του βάσει των ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του.
Ειδικότερα, σημειώνεται η “μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων”, “η λήξη του χρησιδανείου των εγκαταστάσεων και η μη ανανέωση του από την οικεία Περιφέρεια” όπως επίσης: “Στην πραγματική αδυναμία του ΕΚΠΑΖ να παρέχει έργο περίθαλψης, να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις και να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές(χειρουργείο, χώρο ανάνηψης και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας εθελοντών), στην μη επαρκή για το χαρακτήρα του κέντρου περίθαλψης, υδροδότηση και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις”.