Η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία με ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, παρά την απώλεια του κυβερνητικού συνεταιρισμού με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έπεται η δοκιμασία της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, με 151 νομοθέτες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και 148 να καταψηφίζουν. Απών από την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης που δήλωσε ότι θα ψήφιζε «όχι» όμως η ψήφος του δεν προσμετράται.
Στήριξη στην κυβέρνηση έδωσαν με την ψήφο τους η Κατερίνα Παπακώστα, οι τέως βουλευτές των ΑΝΕΛ (Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Kόκκαλης) αλλά και ο Κώστας Ζουράρις και ο τέως βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. που στοιχίζονται με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναμενόταν, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Το Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν την κυβέρνηση.
Την επιλογή του να πορευτεί με κυβέρνηση μειοψηφίας και ψήφο ανοχής μετά την απόσυρση του Πάνου Καμμένου από την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στην συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης που ζήτησε από την Βουλή.
«Τραγέλαφο», «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και «κοινοβουλευτικό ελιγμό με τρεις στόχους», χαρακτήρισε το πολιτικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. Πρώτος στόχος, είπε, είναι να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας στην εξουσία. Ο δεύτερος να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, τρίτος να κρατηθεί στη Βουλή έστω με πολιτικό αναπνευστήρα, το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ.
«Πρόθυμοι ακροδεξιούς» χαρακτήρισε Φώφη Γεννηματά τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που θα δώσουν σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως πρόκειται για άτομα που δεν έχουν οιαδήποτε σχέση με τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τα ιστορικά στελέχη του.
«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που εξαπατά τον λαό με υποσχέσεις» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, βάλλοντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αναγκάζομαι να ψηφίσω ‘’όχι’’ σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» δήλωσε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος. «Σε αυτή τη συμφωνία διαφωνούσα, διαφωνώ και θα διαφωνώ, ακολουθώντας πάγια γραμμή» σχολίασε ο Πάνος Καμμένος.
«Για να μην χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε κι εμείς ιδεοληπτικοί» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί» δήλωσε μιλώντας στο βήμα της βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τους Μακεδόνες να κάνουν υπομονή.