Το «καμπανάκι» χτύπησε ο υπουργος Οικονομίας Γιαννης Δραγασακης, χθες στη Βουλή, προειδοποιώντας πως αν δεν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, φράση που ξύπνησε παλιές, κακές μνήμες. Υποστήριξε πως υπάρχει μείωση των ληξιπρόθεσμων δανείων και πως εξετάζονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του θέματος.
Το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων
«Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, για να προσθέσει: «Αν δεν το προσέξουμε μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να ζητήσουν νέα κεφάλαια και μπορεί να κληθεί πάλι να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος». «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Άρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και άρα αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η νομοθέτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στα 90 δισ. ευρώ, ήτοι στο 43%, στα τέλη του 2018, με τους αναλυτές να εκτιμουν πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι διατηρήσιμη μόνο αν ολοκληρωθεί η απομόχλευση των τραπεζών. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί αφενός η μεταφορά των προβληματικών δανείων εκτός των τραπεζικών ισολογισμών και αφετέρου η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους. Σε πρόσφατη έκθεση του το think tank Bruegel, τονίζει πως στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν πραγματοποιηθεί λίγες πωλήσεις NPLs. Εκτιμάται ότι οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την επίλυση του προβλήματος σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσαν να ελευθερώσουν κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλαδος για ένα κοινό όχημα ειδικού σκοπού τύπου bad bank, εκτιμάται οτι μπορει να δημιουργήσει ευκαιρία για χαρτοφυλάκια που είναι πιο ελκυστικά για τους επενδυτές από τα μεμονωμένα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και δίνει λύση στα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών στις περιπτώσεις κοινών δανείων. Παράλληλα, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα μπορούσαν να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές λύσεις αναδιάρθρωσης.
Νόμος Κατσέλη
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στην παράταση του νόμου Κατσέλη, ενημέρωσε την επιτροπή ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας με στόχο να συζητηθεί εντός του Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.
«Δεν διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει η έννοια της διαπραγμάτευσης. Εφόσον όμως είναι θέματα που άπτονται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, και ενδεχόμενης κρατικής ενίσχυσης, είμαστε υποχρεωμένοι, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, να ενημερώνουμε τα ευρωπαϊκά όργανα και ειδικά την ΕΚΤ», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Όχι μόνο αδράνεια δεν υπήρξε από την κυβέρνηση, αντιθέτως υπήρξε ένας οργασμός πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια. Από έξω υπήρχε η άποψη 'να τελειώσουμε με το νόμο Κατσέλη και το οποιοδήποτε καθεστώς'. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσαμε να νομοθετήσουμε πιο έγκαιρα. Τώρα υπάρχουν τα δεδομένα να νομοθετήσουμε».