Το πασχαλινό ωράριο έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη (18/04) και χιλιάδες καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τις αγορές του Πάσχα.
Την Κυριακή 21 Απριλίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά προαιρετικά, από τις 11:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει προτείνει τα καταστήματα να είναι ανοιχτά
- Σάββατο 20/04: 09:00-18:00
- Κυριακή 21/04: 11:00-18:00
- Μ. Δευτέρα 22/04: 09:00-21:00
- Μ. Τρίτη 23/04: 09:00-21:00
- Μ. Τετάρτη 24/04: 09:00-21:00
- Μ. Πέμπτη 25/04: 09:00-21:00
- Μ. Παρασκευή 26/04: 13:00-19:00
- Μ. Σάββατο 27/04: 09:00-15:00
- Τη Δευτέρα του Πάσχα 29/04 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Την εορταστική αυτή περίοδο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όσον αφορά τις αγορές σε τρόφιμα.
Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, ως καταναλωτές θα πρέπει να κάνουμε έρευνα στην αγορά, για το θέμα τιμών και ημερομηνιών λήξης, ενώ για το θέμα ασφάλειας οι ευθύνες είναι των υπηρεσιακών παραγόντων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε πάντα στην ασφαλή και υγιεινή χρήση μετά την αγορά των προϊόντων.
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ακολουθώντας την ανάγκη του καταναλωτή για καλή και ασφαλή ποιότητα και ανάλογα καλές τιμές.
Έτσι, αλλά και παρ’ όλα αυτά, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη ότι:
- η σχέση τιμών και ποιότητας είναι αυτονόητη. (εξαιρείται η ασυνειδησία στο ποσοστό κέρδους).
- οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν χώρο διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων ή επικίνδυνων.
- οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριώνστην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα, κλπ.) από τον καταναλωτή.