Μία τεράστια ποσότητα πλαστικών σκουπιδιών ρυπαίνει τις ελληνικές θάλασσες με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι όλα τα πλαστικά διασπώνται σε μικροσκοπικά κομματάκια, που τα τρώνε τα ψάρια και έτσι εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα - και τελικά στο στομάχι μας.
"Είναι εκατομμύρια οι τόνοι των πλαστικών στις θάλασσες καθώς αυτό το υλικό διαρκεί εκατοντάδες χρόνια. Γι αυτό δεν είναι και ορατό τις περισσότερες φορές." σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν πλαστικά από τη δεκαετία του 1950 και πιο πρίν.
Επειδή κάθε μεγάλο κομμάτι πλαστικού μπορεί σιγά- σιγά να διασπαστεί από τα κύματα και την ηλιακή ακτινοβολία και το αλάτι σε ολοένα μικρότερα κομμάτια (μικρο- πλαστικά), που διαρκούν επί εκατοντάδες χρόνια.
Τα συχνότερα είδη πλαστικών στη Μεσόγειο είναι το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο, πολυμερή χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών προϊόντων καθημερινής χρήσης (σακούλες, συσκευασίες τροφών και ποτών, σκεύη κουζίνας, παιγνίδια στρώματα θαλάσσης, βαρκούλες, κουβαδάκια κτλ)
Οπως δήλωσε στο notosnet ο Διευθυντής Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" Θοδωρής Τσιμπίδης "Δεν υπάρχει θαλάσσιος οργανισμός χωρίς να έχει φάει πλαστικά. Εκτιμάται ότι στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν περίπου 400 είδη θαλασσινών και -σε ανάλογη έρευνα- δεν βρέθηκε ούτε ένα ψάρι, χωρίς να έχει καταπιεί πλαστικά.