Με τη φωτογραφική έκθεση «Φάκελος Λαμπράκη» και την παρουσία του Γρηγόρη Λαμπράκη του νεότερου, γιου του ανθρώπου - συμβόλου της δημοκρατίας και του φιλειρηνικού κινήματος, άνοιξε το απόγευμα του Σαββάτου για το κοινό, ο σταθμός «Ευκλείδης» του μετρό Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη, που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αττικό Μετρό ΑΕ, φέρνει στο φως τα απόρρητα αρχεία της Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και διατρέχει την εποχή που υπήρξε μέλος του ΕΑΜ, τη συμμετοχή του στην Παγκόσμια Κίνηση Ειρήνης, την καριέρα του ως πολιτικός, αθλητής και γιατρός και τις διώξεις που υπέστη καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, ακόμη και μετά το θάνατό του.
Στην έκθεση παρουσιάζεται όλη η ζωή του Λαμπράκη, από το 1945 έως το 1963, δήλωσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος τόνισε ότι πήρε τον «απόρρητο φάκελο» της Ασφάλειας για τον πατέρα του, πριν από δύο χρόνια από την Ασφάλεια με τη βοήθεια και του πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά και προέδρου του ΟΑΣΘ, Στέλιου Παππά.
Η έκθεση, όπως τόνισε, «πήρε σάρκα και οστά» χάρη στη Φωτογραφική Λέσχη Ηλιούπολης και τον Γιάννη Αυγέρη που επεξεργάστηκε τον «Φάκελο».
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είπε ότι το πιο αγαπημένο του έκθεμα είναι η φωτογραφία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Είναι η φωτογραφία του Λαμπράκη με τον Αμερικανό αθλητή και πρωταγωνιστή των Αγώνων, Τζέσε Όουενς, με τον οποίο είχαν γίνει φίλοι.
Ο σταθμός «Ευκλείδης» άνοιξε και υποδέχεται τον κόσμο με μία παρά πολύ συμβολική έκθεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος.
«Για όλους εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην πόλη και για εμάς τους παλαιότερους που μεγαλώσαμε τη δεκαετία του ΄60, το όνομα Λαμπράκης στοίχειωσε την πόλη, συνδέθηκε με την πόλη. Η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν εκείνα τα χρόνια ένα γεγονός, το οποίο σημάδεψε τους Θεσσαλονικείς και τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε.
Ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι ο σταθμός του μετρό ανοίγει λίγες μέρες μετά την επέτειο της δολοφονίας του Λαμπράκη με την παρουσία του γιου του και την έκθεση «Φάκελος Λαμπράκη» μέσα από την οποία μπορεί κανείς να δει την ιστορία της Ελλάδας -όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και του Λαμπράκη- από τον Εμφύλιο μέχρι το 1963, όταν δολοφονήθηκε ο βουλευτής της Αριστεράς.