Σε περίπου έξι μήνες θα είναι σε θέση η εφορία να ολοκληρώσει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» εκατομμυρίων φορολογούμενων, ελέγχοντας όλες του τις δαπάνες. Με τον τρόπο αυτό οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα οικονομικά στοιχεία των πολιτών και θα φορολογούν αναλόγως.
Όπως είχε αποκαλύψει η «Η» στις 14 Αυγούστου, καταργούνται τα τεκμήρια παλαιού τύπου που πρωτοεμφανίστηκαν το 1978 καθώς πλέον ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και η διασύνδεση των υπηρεσιών με τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις συναλλαγών των φορολογουμένων μπορεί να σκιαγραφήσουν με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια το προφίλ και να προσδιοριστεί με ακρίβεια η οικονομική ευρωστία τους. Oι αρμόδιες υπηρεσίες αντιλαμβάνονται τώρα ότι είναι σε θέση να ελέγχουν σχεδόν όλες τις δαπάνες, κρυφές ή φανερές, του φορολογούμενου και μέσω αυτών να διαπιστώσουν εάν δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα στη φορολογική δήλωση.
Όπως αναφέρει το Εθνος, το «φακέλωμα» θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο και η Εφορία θα μπορεί να έχει στην κατοχή της ατομικό φάκελο για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Εκεί θα συγκεντρώνονται και θα φαίνονται τα έξοδά του -από εισόδημα και καταθέσεις ως κίνηση δανείων πιστωτικών καρτών αλλά και πληρωμές διδάκτρων, νοσηλίων κλπ. Ενδεικτικό είναι πως οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και τις πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με το Εθνος το νέο περιουσιολόγιο θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να αποκτά πλήρη στοιχεία για το εισόδημα, την κινητή και την ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου ξεχωριστά.
Με τη δημιουργία του ατομικού προσωπικό προφίλ για τον κάθε φορολογούμενο η Εφορία θα μπορεί να τσεκάρει άμεσα:
- Καταθέσεις στις τράπεζες
- Τοποθετήσεις χρημάτων σε ομόλογα, μετοχές κλπ
- Συμμετοχή σε εταιρείες
- Αγορές ακινήτων
- Αγορές αυτοκινήτων, σκαφών κλπ
- Αγορές μεγάλης αξίας όπως κοσμήματα, έργα τέχνης κλπ
- Πληρωμές δανείων, πιστωτικών καρτών
- Γονικές παροχές
- Πληρωμές ενοικίων, διδάκτρων, λογαριασμών ΔΕΚΟ κλπ
Η Εφορία, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της περίφημης αμερικανικής υπηρεσίας IRS θα μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις δαπάνες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων. H διασύνδεση αυτή έχει προχωρήσει αρκετά και η επέκταση της χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορές ή πληρωμές βοηθά ήδη τις φορολογικές αρχές για τη συλλογή πληροφοριών.
Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η αγορά στην Eλλάδα συνεχίζει να κινείται με μετρητά και δεν έχει καταστεί δυνατόν ο περιορισμός της χρήσης ζεστού χρήματος. H αντιμετώπιση του φαινομένου απασχολεί το υπουργείο Oικονομικών και υπάρχουν εισηγήσεις κυρίως από τις τεχνικές υπηρεσίες της τρόικας για επιβολή ποινών στα καταστήματα που θα δέχονται την πληρωμή μεγάλων ποσών σε μετρητά. Πάντως, τα εργαλεία που διαθέτει σήμερα το υπουργείο και η δυνατότητα σύνδεσής του με πολλές επιχειρήσεις για άντληση πληροφοριών το καθιστούν ικανό να φιλοτεχνήσει πληρέστερα το φορολογικό προφίλ του Eλληνα πολίτη.