Δεσμεύτηκε για μια σειρά από παροχές, ζήτησε εκλογές και αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ
Αμεση προσφυγή στις κάλπες και αυτοδυναμία πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας ζήτησε το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 79ης ΔΕΘ.
Το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δις ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Εκλογές εδώ και τώρα, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκλεγεί με αυτοδυναμία προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. «Δε ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη». Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας την ισχυρή αυτοδυναμία-εντολή διαπραγμάτευσης είναι:
• Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
• «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
• Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
• Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
• Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
• Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων».
Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρέους
«Με την πολιτική των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βολοδέρνει ανάμεσα στην ύφεση και τη στασιμότητα, με σταθερά υψηλή ανεργία και ασταθή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στο δημόσιο χρέος, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση αναπόφευκτη εξέλιξη. «Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει, με ποιους όρους θα συνοδεύεται και υπό ποιες προϋποθέσεις» σημείωσε.
Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή.
«Γι' αυτό και ζητάμε τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της ευρωζώνης» σχολίασε.
«Δεν ζητάμε εκλογές, γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη» σημείωσε επίσης.
Σειρά εξαγγελιών και κοστολογημένων μέτρων
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε, μεταξύ άλλων:
- Ρύθμιση οφειλών σε 84 δόσεις
- Κατάργηση της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
- Επαναφορά της λιανικής τιμής στα 0,9 ευρώ ανά λίτρο
- Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους
- Κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες
- Σεισάχθεια για τα «κόκκινα δάνεια»
- 300.000 νέες θέσεις εργασίας
Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ιδρύσει αναπτυξιακή τράπεζα και τράπεζες ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.
«Για να στηρίξουμε τις ανάγκες σε ρευστότητα των δυναμικών επαγγελματικών ομάδων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τη παραγωγική ανασυγκρότηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επαναφορά κατώτατου μισθού στα €751 για όλους τους εργαζόμενους
Επίσης ο κ.Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτου ηλικίας. Όπως τόνισε «το δικό μας οικονομετρικό μοντέλο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ: Η επαναφορά του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα έχει από μόνη της και αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Μόνον τον πρώτο χρόνο, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, κατά 0,75%, και του ΑΕΠ κατά 0,5%. Επιπλέον, θα δημιουργήσει και 7.500 νέες θέσεις εργασίας».
Καταπολέμηση της ανεργίας
Στις πρώτες θέσεις της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η καταπολέμηση της ανεργίας όπως τόνισε ο πρόεδρίς του. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάκτησης της εργασίας μέσω έκτακτου προγράμματος διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.
Κρατική λειτουργία
Στο πλαίσιο θεσμικής ανασυγκρότησης του κράτους, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει «νέες θεσμικές εφαρμογές άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».
«Εισάγουμε θεσμούς, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών. Ενδυναμώνουμε το Κοινοβούλιο, ως νομοθετικό και ελεγκτικό θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας, περιστέλλουμε δραστικά τη βουλευτική ασυλία, και καταργούμε το ιδιότυπο νομικό καθεστώς για την ποινική ευθύνη υπουργών, που θεσπίζει «μια φαύλη απόκλιση από τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Χρηματοδότηση προγράμματος
«Από τα 68 δισ ληξιπρόθεσμων οφειλών στοχεύουμε να επαναβεβαιώσουμε και να εντάξουμε στις ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20, σε βάθος επταετίας. Με αυτή διαδικασία υπολογίζουμε ότι από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπουν τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία, περίπου, 3 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των 3 δισ., «θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες. Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα 5 δισ από τα οποία τα 3δισ. στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Αυτό, το πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δισ. από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δισ. από τα 2,5 δισ. του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκατ. από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης» ανέφερε.