Με προβλήματα φαίνεται πως θα έρθουν αντιμέτωποι οι αρχαιολόγοι που έχουν εισέλθει στον τρίτο ταφικό τάφο της Αμφίπολης, αφού σημαντικά σημεία παρουσιάζουν αποκολλήσεις, όπως «οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά, στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων που παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις τεμαχίων», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Επιπλέον, αυτό που απαιτεί περισσότερη προσοχή και ο λόγος για τον οποίο οι αρχαιολόγοι θα προχωρήσουν αργά και σταθερά την ανασκαφή, είναι πως η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, κάτι που προκαλέι ιδιαίτερη ανησυχία. Εξάλλου, οι αποκολλήσεις που διαπιστώθηκαν στους μαρμάρινους ορθοστάτες περιμετρικά, φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου.
H εικόνα του μνημείου σήμερα
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει: «Την Παρασκευή 12-9-2014 έγινε η είσοδος μελών της διεπιστημονικής ομάδας, στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος, προκειμένου να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά η υφιστάμενη εικόνα του και να διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης.
Οι υπερκείμενοι πωρόλιθοι καλύπτονται με επίχρισμα κόκκινου χρώματος
Από την επί τόπου παρατήρηση προέκυψαν τα ακόλουθα δεδομένα: Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ότι στους προηγούμενους δυο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη.
Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά, στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις τεμαχίων
Εσωτερικά, η θόλος είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο, ακριβώς όπως και στους προηγούμενους θαλάμους.