Ανάπτυξη της τάξης του 2,9%, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, προβλέπει για το 2015 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε, με την ανοχή της τρόικα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται πως θα αγγίξει τον προγραμματικό στόχο του 3%, και θα διαμορφωθεί στο 2,9%.
Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή, εντός του τρέχοντος έτους, αναδρομικών ύψους 541 εκατομμυρίων ευρώ προς δικαστικούς και ένστολους, εν ενεργεία και συνταξιούχους. Το κονδύλι αφορά το διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 ως τις 30 Ιουνίου του 2014.
Στο προσχέδιο είναι επίσης ενσωματωμένη και η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 168% του ΑΕΠ, ήτοι στα 316 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Eurogroup και ΔΝΤ είναι η μείωση του χρέους «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022.
Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ, από 6,8 δισ., με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Τα καθαρά έσοδα προβλέπονται αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ και θα ανέλθουν στα 50,7 δισ., ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 280 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της επίπτωσης του νέου μισθολογικού καθεστώτος των ενστόλων.
Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την νέα «κοινοβουλευτική χρονιά» μετά το πέρας της τέλεσης του Αγιασμού της Βουλής για την έναρξη της νέας Συνόδου, ενώ σε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες εκτίμησε ότι «θα είναι μία καλή χρονιά για την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και τη μείωση της ανεργίας.
Αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο καφενείο της Βουλής αρκετούς με βουλευτές του, όπου αφού δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της συζήτησης της ψήφου εμπιστοσύνης, εξέπεμψε και νέα θετικά μηνύματα για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων.
Με αφορμή έναν «θετικό οιωνό» (όπως σχολίασαν οι ομοτράπεζοι βουλευτές του), καθώς στο τραπέζι χύθηκε ο καφές του κ. Σαμαρά και στα σχόλια βουλευτών προς τον πρωθυπουργό ότι «θα πάρει λεφτά» ,ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα «να πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις και να έχουμε φοροελαφρύνσεις» και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα έχουμε, θα έχουμε».
Αρκετή συζήτηση έγινε και για τον νέο διορθωμένο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε μόνο θετικά σχόλια. «Τα καινούργια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δείχνουν πόσο μικρότερη είναι η επιβάρυνση σε σχέση με την πρώτη ειδοποίηση. Δεν έχουμε προλάβει ακόμα αλλά σε λίγο διάστημα θα βγει και συγκριτικός πίνακας σε σχέση με το περσινό χαράτσι και θα φαίνεται πόσο μικρότερη είναι φέτος η επιβάρυνση» είπε στους βουλευτές του.
Επίσης, άμεσα ενήργησε ο κ. Σαμαράς και στο αίτημα των βουλευτών Μάξιμου Χαρακόπουλου, Δάνη Τζαμτζή και Φωτεινής Αραμπατζή οι οποίοι πρότειναν οι αγρότες (γεννημένοι το 1948) που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν τον Ιούνιο του 2015, στα 67 χρόνια, να συνταξιοδοτηθούν τον Ιανουάριο του 2015, μικραίνοντας ουσιαστικά την «ψαλίδα» με τους υπόλοιπους αγρότες που πλέον θα συνταξιοδοτούνται στα 62, με 40 χρόνια ασφάλισης, ή στα 65.
Ο πρωθυπουργός ακούγοντας το αίτημα των βουλευτών είχε αμέσως τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να δει τι μπορεί να γίνει με την εν λόγω περίπτωση.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε τις επαφές του και στο εντευκτήριο της Βουλής όπου εκεί υπήρξε και ένα «φλερτ» με ανεξάρτητους βουλευτές όταν ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Σαμαρά για το πόσο καλά λειτουργεί το σύστημα υγείας και η Χρυσούλα Γιαταγάνα πλησίασε τον πρωθυπουργό και του είπε ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή για σύσταση εξεταστική επιτροπής για το μνημόνιο.
Τότε παρενέβη ο νεοδημοκράτης Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος σχολίασε τα λεγόμενα των ανεξαρτήτων βουλευτών λέγοντας «είναι μακεδόνες βουλευτές και μας αγαπάνε» ενώ για την κ. Γιαταγάνα πρόσθεσε: «Είναι καθαρόαιμη δικιά μας…» άποψη στην οποία η ανεξάρτητη βουλευτής ανταπάντησε «εγώ δεν ανήκω σε κανέναν».