Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης δεν εμφανίζει μέχρι στιγμής το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου παρά τη συντονισμένη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα. Η απόδοσή του «σπάει» και σήμερα το φράγμα του 9%. Αντιθέτως, ισχυρά ανοδική τάση εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τα κέρδη να φτάνουν πριν από λίγο στο 4,5%. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές η κυβέρνηση χαμήλωσε τους τόνους για τα περί εξόδου από το μνημόνιο τονίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Οι Βρυξέλλες δηλώνουν πως θα παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα και μετά το τέλος του προγράμματος, δηλώνοντας εμμέσως ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές και πως θα προτιμηθεί προληπτική στήριξη με όρους.
Στο διάστημα ως το τέλος του μήνα, τις εξελίξεις θα καθορίσουν και τα δημοσιονομικά και τραπεζικά δεδομένα, με την επιστροφή της τρόικας, αλλά και τα αποτελέσματα από τα stress tests των τραπεζών.
Εν τω μεταξύ, το 85% των αναλυτών που μετείχε σε δημοσκόπηση του Bloomberg χαρακτηρίζουν μη λογική την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, από τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι επιμένει ότι οι χώρες σαν την Ελλάδα οφείλουν να παραμείνουν κάτω από κάποιο είδος προγράμματος επιτήρησης, αν θέλουν να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση ψάχνει ένα σχήμα ηπιότερο που θα μοιάζει με πρόγραμμα στο εξωτερικό και δεν θα μοιάζει με μνημόνιο στο εσωτερικό, τόνισε ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος.