μήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας, καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες, βρέθηκαν στον τύμβο της Αμφίπολης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο πολιτισμού.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία της ανασκαφής, όπως είναι η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, πιθανότατα να σημαίνει ότι η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή των τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο, η υπόθεση αυτή ωστόσο, απαιτεί συστηματική μελέτη.
Επίσης, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική διαδικασία, η ύπαρξη θυρωματος εντός του τρίτου θαλάμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.
Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί στον τρίτο θάλαμο η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.
Για «ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα» κάνει λόγο πλέον το υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με τον Τύμβο Καστά.
Προφανώς, θα πρέπει να προηγηθούν εκτεταμένες εργασίες υποστύλωσης και στήριξης, είναι όμως σαφές ότι ο μεγαλοπρεπής τάφος της Αμφίπολης προορίζεται να συμπεριληφθεί στα επισκέψιμα αρχαιοελληνικά μνημεία.
Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μεταξύ των θεωριών που έχουν διαδοθεί έως σήμερα για τον Τύμβο, ήταν και το ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να καταστεί επισκέψιμος, λόγω της επισφαλούς ευστάθειας της θολωτής οροφής του.
Ωστόσο, το τελευταίο δελτίο τύπου του υπουργείου διευκρινίζει ότι προσεχώς «θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών, καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο».