Οι πρώτες συζητήσεις εντός Eurogroup για το μέλλον της Ελλάδας μετά το μνημόνιο είναι γεγονός. Και η λύση που φαίνεται να "προκρίνεται" για την ώρα είναι αυτή της ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ωστόσο τα πάντα "παγώνουν" μέχρι να μιλήσει για τελευταία φορά η τρόικα. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Jeroen Dijsselbloem, υπήρξε σημαντική στήριξη εντός Eurogroup για μια προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.

"Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν εκφράσει ισχυρή στήριξη για την επιλογή χορήγησης στην Ελλάδα μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ως εφεδρική χρηματοδότηση μόλις η χώρα εξέλθει του προγράμματος Διάσωσης της ευρωζώνης στο τέλος του έτους", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. 

“Υπάρχει ισχυρή στήριξη για μια προληπτική πιστωτική γραμμή με τη μορφή ενός ισχύοντος εργαλείου του ESM, που ονομάζεται ECCL -Enhanced Conditions Credit Line- και αυτός είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε τώρα και θα εργαστούμε για τις προϋποθέσεις που θα τη συνοδεύουν”, εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου. 

“Υπάρχει επίσης μια ευρεία κατανόηση ότι το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει, και θα πρέπει να λάβει χώρα μια περαιτέρω συζήτηση για την ακριβή μορφή αυτής της συμμετοχής”, πρόσθεσε.

Πρώτα η τρόικα
 
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της τρόικας. "Το μέγεθος της προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα καθοριστεί με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης", είπε ο Dijsselbloem, παραπέμποντας στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα γίνουν με βάση τα τελευταία στοιχεία που θα συγκεντρώσουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών. Είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να εργαστούν με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε.

Έστειλε πακέτο μέτρων μέτρα η Αθήνα

Ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε πακέτο επιπλέον μέτρων στην τρόικα. Είπε όμως ότι παρότι αυτό είναι μια "σημαντική κίνηση", μένει να γίνουν πολλά.

"Ενημερωθήκαμε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παρουσιάσει ένα πακέτο περαιτέρω μέτρων στα θεσμικά όργανα της τρόικας. Ενώ αυτά τα μέτρα συνιστούν σημαντική πρόοδο, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν αλλά όλοι εκφράζουμε την ευχή τα θεσμικά όργανα της τρόικας να συνεχίσουν την τρέχουσα αποστολή αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Τα θεσμικά όργανα της τρόικας και οι ελληνικές αρχές εργάζονται στενά από κοινού σχετικά με τα εναπομείναντα ζητήματα για να επέλθει μια ταχεία συμφωνία".

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ πλέον και εάν θα υπάρχει επιτήρηση της προόδου που θα σημειώνει η Ελλάδα, ο Dijsselbloem είπε ότι "η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία όσων κάνουμε για την Ελλάδα", προσθέτοντας ότι πρέπει πρώτα να μιλήσουμε με το ΔΝΤ, την Ελλάδα και την τρόικα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM Klaus Regling δήλωσε ότι οι επενδυτές θα νιώθουν πιο ήσυχοι εάν η Ελλάδα επιδιώξει μια συμφωνία μετά το τέλος του προγράμματος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για μια προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL).

Ο νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη, υψηλότερη του μέσου όρου της ευρωζώνης, κάτι που είναι θετικό.

 

Εν τω μεταξύ «Ο χρόνος μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου (σημ. που θα συνεδριάσει το Eurogroup) είναι 5 εβδομάδες και ο χρόνος πιέζει και εκείνους και εμάς για συμφωνία» ανέφερε μετά το τέλος της σημeρινής συνάντησης κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι θα υπάρχει συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο». 

Ανέφερε ότι η ελληνική αποστολή παρουσίασε μία αξιολόγηση της κατάστασης αλλά και πρόταση για την επόμενη ημέρα. Μιλάμε για μία νέα σχέση ανέφερε και παρέπεμψε στις δηλώσεις που χαρακτήρισαν το ρόλο του ΔΝΤ με την μορφή της «συμμετοχής- involvement. 

Έμφαση έδωσε και στην δήλωση Μοσχοβισί ότι έως το τέλος της άλλης εβδομάδας η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, ενώ θεώρησε πολύ θετικό το γεγονός ότι έγινε αναφορά στο ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 που θα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Θετικό έκρινε και το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά για δημοσιονομικό κενό, ενώ διευκρίνισε ότι τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα χρησιμοποιηθούν στην ECCL 

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι σε αυτή τη νέα σχέση που θα έχει περίοδο προσαρμογής 6 μηνες με 1 έτος δεν θα μιλάμε για χίλιες δράσεις αλλά για περίπου 10 δράσεις και δεν θα υπάρχει η ίδια συχνότητα και ύφος επισκέψεων των δανειστών στην Αθήνα.

 

 

 

 


casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube