Την παραπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη στη τακτική δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες και της παράνομης συμμετοχή σε οφ σορ εταιρεία αποφάσισε η επιτροπή πόθεν έσχες της βουλής.
Ενδείξεις διαπιστώνονται επίσης και για το αδίκημα του "ξεπλύματος μαύρου χρήματος" ενώ προσκομίστηκαν στοιχεία για συμμετοχή του κ. και σε τρίτη οφ σορ.
Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης ομόφωνα την αποστολή του φακέλου του και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να υπάρξει καταλογισμός της ζημίας του Δημοσίου από παράνομες δραστηριότητες και να δρομολογηθεί στη συνέχεια η κατάσχεση των καταλογισθέντων ποσών. Για περαιτέρω έλεγχο παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη οι πρώην βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Αριστείδης Τσιπλάκος και Τηλέμαχος Χυτήρης, προκειμένου να διερευνηθεί διαφαινόμενη απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των τραπεζικών τους λογαριασμών.
«Ο Καρατζαφέρης με πίεζε να υπογράψω τη σύμβαση για τα υποβρύχια», αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την εποχή που ήταν υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ.
Με τον τρόπο αυτό, το κατηγορητήριο που σχηματίζεται γίνεται ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, καθώς περιλαμβάνει τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, την παράνομη κατοχή εξωχώριων εταιρειών και της ανειλικρινούς δήλωσης πόθεν έσχες.
Ειδικότερα, ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής πως τα τρία εμβάσματα, ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από την εταιρεία εξοπλιστικών Κεστρέλ, δεν ήταν δάνειο, αλλά από αθέμιτη συναλλαγή και καταβολές από μίζες για τη διευκόλυνση προμηθειών εξοπλιστικών.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί καταγγελία της βουλευτού των ΑΝΕΛ, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, περί ύπαρξης και τρίτης offshore εταιρείας, συμφερόντων του προέδρου του ΛΑΟΣ.
Η βουλευτής και μέλος της Επιτροπής κατέθεσε έγγραφα του βρετανικού οργανισμού που κρατά τα μητρώα των offshore εταιρειών, σύμφωνα με τα οποία, όπως λέει, η εταιρεία “Deckrock ltd” ανήκει στον κ. Καρατζαφέρη.
Σε κάθε περίπτωση, το διαβιβαστικό της Επιτροπής προς τον εισαγγελέα Εφετών θα αναφέρει πως από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, προέκυψε πως ο κ. Καρατζαφέρης δεν δήλωνε στα πόθεν έσχες του τις δύο offshore εταιρείες, Catalina και Homeric.
Πέραν αυτού, επιστολή θα σταλεί και προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να υπάρξει καταλογισμός για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του προέδρου του ΛΑΟΣ.
Ερωτήματα και για τους ορκωτούς λογιστές
Την ίδια στιγμή τα μέλη της Επιτροπής δεν έκρυψαν τον... προβληματισμό τους έναντι των ορκωτών λογιστών που είχαν αναλάβει τους ελέγχους στον κ. Καρατζαφέρη. Τα μέλη της Επιτροπής διερωτώνται γιατί τόσο στους τελευταίους ελέγχους, όσο και στον αναδρομικό έλεγχο, οι ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι μάλιστα πληρώθηκαν 800.000 ευρώ γι' αυτή τη δουλειά δεν εντόπισαν το παραμικρό στοιχείο από τις offshore και τα διακινούμενα εμβάσματα...
Παραπέμπονται και οι Αρ. Τσιμπλάκος και Τ. Χυτήρης
Πέραν αυτών τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι από τα ευρήματα του αναδρομικού ελέγχου προκύπτει η ανάγκη παραπομπής στην Δικαιοσύνη των πρώην υπουργού της ΝΔ κ.κ. Αριστείδη Τσιμπλάκου και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχου Χυτήρη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές εντόπισαν διαφορές που ξεπερνούν το σχετικό όριο των 40.000 ευρώ μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των τραπεζικών τους καταθέσεων. Οι ελεγχόμενοι είχαν κληθεί για εξηγήσεις οι οποίες όμως δεν ικανοποίησαν τους ορκωτούς λογιστές.
Πέραν αυτών, κατά την συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθούν περαιτέρω εξηγήσεις από τον κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο και την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου. Υπενθυμίζεται, ο αναδρομικός έλεγχος έδειξε ότι στο πόθεν έσχες του πρώην προέδρου του ΣΥΝ για το οικονομικό έτος 2002 δεν δικαιολογούταν ποσό 68.000 ευρώ. Οι ελεγκτές ζήτησαν εξηγήσεις και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ προσκόμισε απόδειξη από την οποία προκύπτει ότι το ποσό αντιστοιχεί σε δάνειο που έλαβε από το κόμμα. Ο ίδιος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εξήγησε ότι η υπόθεση είναι γνωστή από το 2003 καθώς η σχετική βεβαίωση για την λήψη δανείου συνόδευε την περιουσιακή κατάσταση που είχε καταθέσει τότε στην Βουλή. Ωστόσο η απάντηση δεν ικανοποίησε ορισμένα μέλη της επιτροπής. Αναφορικά με την κυρία Γιαννάκου το πρόβλημα εντοπίστηκε την περίοδο που βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγό της και αδυνατούσε να δηλώσει τις μεταβολές στην περιουσιακή της κατάσταση.