«Οι συζητήσεις στο Παρίσι ήταν δύσκολες αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής της τελικής διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μ. Μαξίμου και επισήμανε την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό πολιτικό κλίμα. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, το δημοσιονομικό κενό είναι μια θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού», ότι «έχει αποδειχτεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο» και ότι «άρα υπάρχει μια πολυετής εμπειρία που ενισχύει τη θέση μας».
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει εξάμηνη παράταση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει 31 Δεκεμβρίου, ότι σκοπός είναι και η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου, για να προσθέσει ότι «αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί». Κατά την αποχώρησή του από το Μ. Μαξίμου, μετά τις δηλώσεις του, ερωτηθείς σχετικά με τη διάρκεια ενδεχόμενης παράτασης, λόγω τεχνικών λόγων, του υφιστάμενου προγράμματος πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα μπορούσε να αφορά εβδομάδες ή μερικές ημέρες.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο, για να υπογραμμίσει πως «δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο, ούτε θα υπάρξει ούτε χρειάζεται». Συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξει αυτό το νέο καθεστώς του ECCL που είναι ένα προληπτικός θώρακας προστασίας της χώρας». Ανέφερε επιπλέον ότι «και επίσης με το ΔΝΤ υπάρχει ένα πρόγραμμα που λήγει το 2016 και είμαστε σε θέση το πρόγραμμα αυτό να το χρησιμοποιούμε εφόσον το έχουμε ανάγκη. Αν οι αγορές δίνουν τα αναγκαία κεφάλαια με συγκρίσιμο ή ακόμα και καλύτερο επιτόκιο, παίρνεις από εκεί». «Στόχος μας είναι να επανέλθουμε φυσιολογικά στις αγορές», σημείωσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Συμπλήρωσε ότι εάν αυτό δεν καταστεί τεχνικά εφικτό υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις, οι πιο απλές εκ των οποίων, όπως εξήγησε, είναι οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται συχνά πυκνά και ότι η τρόικα θα επανέλθει φυσικά, σωματικά, στην Αθήνα, γιατί η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ανοικτή και εντατική.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως ό, τι κάνει η κυβέρνηση το κάνει με μόνο κριτήριο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι «το βασικό μας, αυτήν τη στιγμή, ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης» και πως «θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας σε σχέση με μισθούς και συντάξεις». Είπε ακόμα ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει ώστε τα θετικά στοιχεία που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται (ο ρυθμός ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος) να αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Υποστήριξε ακόμα ότι αυτό μπορεί να φαίνεται τεχνικό, αλλά είναι κάτι πολύ ανθρώπινο γιατί συνδέεται με όλες τις επιχειρήσεις, όλες τις δουλειές και τις αγωνίες όλων των εργαζομένων και όλων των ανέργων.
Υπογράμμισε δε ότι «για να έχουμε ισχύ και πειστικότητα και για να μπορέσουμε να κερδίσουμε σε αυτό το "μπρα ντε φερ" που γίνεται, πρέπει να έχουμε πίσω μας την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις, δεν πρέπει να παράγουμε εμείς συνεχώς αστάθεια». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «όποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα, ότι μπορεί κανείς να κάνει μια εύκολη διαπραγμάτευση με του εταίρους, τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ ή τις αγορές, κάνει λάθος» και πως αντίθετα «χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση, ενότητα, γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας».
Τέλος, για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρική εκλογής, είπε «όχι» και πρόσθεσε: «Όπως προβλέπει το Σύνταγμα».
«Το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο (σ.σ. ΔΝΤ). Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο».
Η δραματική περιγραφή ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη όπως αποκαλύπτει το protothema.gr.
««Το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο (σ.σ. αναφέρεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: «Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας, όμως αυτοί θέλουν και το 1%!».
Τι απαντά το υπουργείο των Οικονομικών
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.
Αν μη τι άλλο προκαλεί αίσθηση η παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα». Επιπλέον, με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνεται και η στάση των δανειστών στις συνομιλίες στο Παρίσι. «Δεν κάνουν βήμα πίσω», είπε ο κ. Χαρδούβελης στους βουλευτές με τους οποίους συνομίλησε, όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Μπόκας που υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας της μεταξύ τους συνομιλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ