Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα το Institute for Growth (IfG), ευρύτερα γνωστό ως «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο».
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους -ιδίως με τη γερμανική κυβέρνηση- και αποτελεί μια από τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, την προώθηση της καινοτομίας και την αύξηση της απασχόλησης στην πραγματική οικονομία. Την υλοποίηση του εγχειρήματος για την ίδρυση του IfG ανέλαβε μια ειδική διεθνής συντονιστική επιτροπή.
Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο IfG αποτελεί μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που λειτουργεί με τους όρους της αγοράς, αντίστοιχων ιδιωτικών ιδρυμάτων και στοχεύει σε αποδόσεις με σταθμισμένο τον κίνδυνο των αγορών για τους επενδυτές. Θα αποτελείται από τρία υπό-ταμεία:
- Για την παροχή δανείων σε ΜΜΕ (debt sub fund) που είναι το «IfG - Greek SME finance SA», το οποίο ήδη λειτουργεί
- Για την παροχή κεφαλαιουχικής συμμετοχής - ανάπτυξης είτε σε ΜΜΕ με προοπτική ανάπτυξης , είτε σε άλλα equity ή venture funds (SME growth equity sub fund) και,
- Για την παροχή δανείων ή και κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε μικρά και μεσαία περιφερειακά έργα υποδομής (Infrastructure sub fund) που δεν καλύπτονται απευθείας από άλλες πηγές χρηματοδότησης (ΕτΕπ, ΠΔΕ κλπ).
«Δυναμώνουμε την μηχανή της ανάπτυξης, ανασυγκροτούμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, η ελληνική οικονομία αποκτά έναν πολύτιμο πνεύμονα» ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοδότησης Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «υλοποιούμε έτσι μια από τις πιο σημαντικές μας δεσμεύσεις και προσφέρουμε ένα καθοριστικό στήριγμα στη ρευστότητα και στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Ανοίγουμε το δρόμο στις Ελληνικές επιχειρήσεις, για να κερδίσουν το στοίχημα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Στην πράξη, τέλος, δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο το μεγάλο ζητούμενο τις θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τα νιάτα της χώρας μας. Στηρίζοντας έμπρακτα τα πιο δυναμικά κύτταρα της οικονομίας μας, που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση».
Αναφερόμενος στο Ταμείο Χρηματοδότησης των Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπογράμμισε ότι «ξεκινά μια επιχειρησιακή δραστηριότητα χρηματοδοτώντας τις τέσσερις πρώτες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως ακούσατε, έχει εργαστεί εδώ και καιρό πολύ σκληρά, μαζί με την έμπρακτη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, γι’ αυτό το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Και αυτή η συνεισφορά η πολύτιμη της αναπτυξιακής τράπεζας KfW σε αυτή την προσπάθεια ήταν πραγματικά πολυσήμαντη».
Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι μέσω αυτού του Ταμείου θα παρέχονται στις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσιτά και ευέλικτα επιχειρηματικά δάνεια και χρηματοδοτικά κεφάλαια, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην τόνωση της ρευστότητας τους, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, στην προώθηση της καινοτομίας, στην διεύρυνση- της εξωστρέφειας τους και φυσικά, το πιο πολύτιμο σήμερα, στην αύξηση της απασχόλησης στην πραγματική οικονομία της Χώρας. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο αυτό, αποτελεί ένα ταμείο-ομπρέλα, έχει τρία υπο-ταμεία, μέσω των οποίων θα διοχετεύονται πόροι αποκλειστικά σε Ελληνικές επιχειρήσεις, όπου θα μπορεί να χρηματοδοτεί δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να παρέχει την κεφαλαιακή στήριξη, συμμετέχοντας ως μέτοχος σε κεφάλαια εταιρειών αλλά και να χρηματοδοτεί έργα υποδομής.
Στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, εκτός από το Ελληνικό Δημόσιο και τη γερμανική KfW, πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση, με 50 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης δεσμευτεί να συμμετάσχει σε πρώτη φάση με 30 εκατ. ευρώ.
Κλείνοντας υπενθύμισε μία σειρά ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης: «Το Ταμείο αυτό αποτελεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για να συμβάλλει στην Ανάπτυξη αλλά κυρίως, όπως σας είπα, στην ενίσχυση της ρευστότητας της Χώρας. Ενίσχυση και ρευστότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει, με το νέο ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε, όπως ξέρετε, με απόλυτη επιτυχία από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν λίγες μέρες.
Όπως συμβαίνει με τη ρύθμιση των μη εξυπηρετουμένων δανείων ή τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και προς τα Ταμεία. Όπως συμβαίνει με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, ανάμεσα σε εταιρείες με το Δημόσιο. Όπως συμβαίνει με το νέο λογιστικό σχέδιο της Χώρας που περιλαμβάνει επιτέλους απλοποιημένες διαδικασίες για την αποτύπωση των συναλλαγών.
Και όπως ασφαλώς συμβαίνει και με τον νέο αναπτυξιακό νόμο που πρόκειται πολύ σύντομα να ψηφίσουμε».