Τουλάχιστον 40 είναι τα πτώματα που έχουν ήδη περισυλλεγεί από τη θάλασσα και προέρχονται από την μοιραία πτήση QZ8501 της Airasia που συνετρίβη της Κυριακή τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιάβας και Τζακάρτας. Σοκάρουν οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με γυμνά πτώματα να επιπλέουν.
"Από τον στρατιωτικό ραδιοσταθμό έγινε γνωστό πως το πολεμικό πλοίο Μπουνγκ Τόμο περισυνέλεξε 40 πτώματα και ο αριθμός αυξάνεται. Είναι πολύ απασχολημένοι τώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού Πολεμικού Ναυτικού.
Η πτήση QZ8501 της ινδονησιακής εταιρείας AirAsia, ένα Airbus A320-200, χάθηκε από τα ραντάρ του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας το πρωί της Κυριακής στη διάρκεια κακοκαιρίας και ενώ πετούσε από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας προς τη Σιγκαπούρη.
Η ινδονησιακή υπηρεσία έρευνας και διάσωσης επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια είναι από το αεροπλάνο.
Το αεροπλάνο δεν έχει ακόμη βρεθεί και δεν έχει αναφερθεί τίποτε για το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιζώντες.
Φωτογραφίες από επιπλέοντα πτώματα μεταδόθηκαν από την τηλεόραση και συγγενείς των αγνοουμένων που έχουν συγκεντρωθεί σ' ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης στη Σουραμπάγια, ξέσπασαν σε κλάματα. Μερικοί λιποθύμησαν και χρειάσθηκε να τους προσφερθεί βοήθεια.
"Πρέπει να είστε δυνατοί", έλεγε η δήμαρχος της Σουραμπάγια Τρι Ρισμαχαρίνι καθώς παρηγορούσε συγγενείς.
"Δεν είναι δικοί μας, ανήκουν στον Θεό".
Πριν από την ανακοίνωση ότι περισυνελέγησαν 40 πτώματα, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού είχε δηλώσει πως ανασύρθηκαν από τη θάλασσα μια θύρα αεροπλάνου, δοχεία οξυγόνου και ένα πτώμα και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο για να ελεγχθούν.
Ο επικεφαλής της AirAsia Τόνι Φερνάντες, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδονησία αφότου το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ, είπε πως σπεύδει πίσω στη Σουραμπάγια.
"Ό,τι μπορούμε να κάνουμε στην AirAsia θα το κάνουμε", δήλωσε μέσω του Twitter.
Περίπου 30 πλοία και 21 αεροσκάφη από την Ινδονησία, την Αυστραλία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ συμμετέχουν στην έρευνα η οποία διεξάγεται σε μια περιοχή 10.000 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων.
Tην ίδια ώρα, αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ινδονησίας εντόπισε μία "σκιά" στον βυθό της Θάλασσας της Ιάβας, που πιθανόν να είναι το αεροπλάνο της AirAsia, δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνας και Διάσωσης της Ινδονησίας.
"Δόξα των Θεώ σήμερα! Στις 12.50 ( τοπική ώρα), στρατιωτικό αεροσκάφος Hercules εντόπισε αντικείμενο που περιγράφεται ως σκιά και έχει το σχήμα αεροπλάνου στον βυθό της θάλασσας", εντός της ζώνης των ερευνών, δήλωσε ο Μπαμπάνγκ Σοελίστιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι κόκκινα και λευκά συντρίμμια εντοπίστηκαν ανοικτά των ακτών της περιοχής Καλιμαντάν, τα οποία ενδεχομένως ανήκουν στο αεροσκάφος που φέρεται να συνετρίβη σε ρηχά νερά, ανοικτά των ακτών της Ινδονησίας.
"Τα συντρίμμια είναι κόκκινα και λευκά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζόκο Μουρτζατμόντζο, "Ελέγχουμε αν τα συντρίμμια ανήκουν στο αεροσκάφος. Πιθανόν είναι από την άτρακτο του αεροσκάφους. Με βάση το μέγεθος και το χρώμα τους, είναι πιθανό τα συντρίμμια να αποτελούν μέρος του αεροσκάφους".
Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνει στο αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ινδονησίας το οποίο εντόπισε τα συντρίμμια είπε ότι είδε αντικείμενα που μοιάζουν με σωσίβιο γιλέκο, σωσίβια και επιμήκεις πορτοκαλί σωλήνες.
"Εντοπίσαμε περίπου 10 μεγάλα αντικείμενα και πολλά μικρά αντικείμενα λευκού χρώματος που δεν μπορέσαμε να φωτογραφίσουμε", δήλωσε ο Αγκους Ντούι Πουτράντο, εκπρόσωπος του ινδονησιακού στρατού, σε συνέντευξη Τύπου.
"Η θέση βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από τον τόπο όπου το αεροσκάφος εμφανίστηκε για τελευταία φορά στις οθόνες των ραντάρ". Τα μεγάλα αντικείμενα που διακρίνονται σε 10 φωτογραφίες μοιάζουν με "πόρτα αεροπλάνου", με "τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης", με "τετράγωνο κουτί, ίσως δεξαμενή καυσίμων". Δεν είναι πολύ ευκρινές, θα μπορούσε να είναι ο τοίχος του αεροσκάφους ή η πόρτα του. Ας προσευχηθούμε τα αντικείμενα αυτά να είναι πράγματι αυτά που αναζητούμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Πανγκαλάν Μπουν, στο κέντρο της Καλιμαντάν, στο νησί Μπόρνεο.
Πηγή: ΑΜΠΕ