Να μην προβούν σε καμία μετατροπή των δανείων τους σε ευρώ, καλούν τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο οι τράπεζες, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια κίνηση είναι σίγουρο ότι θα λογιστικοποιούσε τη ζημία που καταγράφεται από την ισοτιμία ελβετικού/ευρώ. Την ίδια στιγμή, δηλώνουν έτοιμες να συζητήσουν ρυθμίσεις με τους πελάτες τους που έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο ώστε να περιοριστούν οι απώλειές τους.
Καθώς η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αφήσει ελεύθερη την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, καταργώντας την ελάχιστη ισοτιμία του 1,20 (δηλαδή 1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα) και παράλληλα να μειώσει τα επιτόκια του νομίσματος σε αρνητικό επίπεδο, έχει αιφνιδιάσει τις αγορές (είναι χαρακτηριστικό ότι και το ελβετικό χρηματιστήριο έχει αντιδράσει αρνητικά με πτώση 10%), οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κάποιες ημέρες παρακολούθησης των εξελίξεων προκειμένου να διαφανεί σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθεί η συναλλαγματική ισοτιμία.
Έτσι, το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνουν ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να φανεί πώς επηρεάζονται τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και σε ποιο ποσοστό μπορεί η μείωση των επιτοκίων του ελβετικού να αντισταθμίσει την απώλεια από την ενίσχυση της ισοτιμίας του νομίσματος.
Στο διάστημα αυτό, συνιστούν στους δανειολήπτες να μην προχωρήσουν σε καμία απολύτως κίνηση μετατροπής των δανείων τους.
Σημειώνεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που έχουν συναφθεί στην ελληνική αγορά είναι στεγαστικά, με διάρκεια αποπληρωμής 30 έτη και δόθηκαν κυρίως τα έτη 2006 – 2009 οπότε και σταμάτησαν να χορηγούνται νέα. Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας διάρκειάς τους, οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι η ισοτιμία 2, 3 ή και 4 ετών δεν πρέπει να οδηγεί σε κινήσεις μετατροπής του νομίσματος γιατί έτσι ο δανειολήπτης «κλειδώνει» τη ζημιά του.
Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς και αναμένεται οι τράπεζες να δουν συνολικά το πώς θα αντιμετωπίσουν τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, πρώτες σκέψεις που διατυπώθηκαν στο Capital.gr είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο split balance στα συγκεκριμένα δάνεια, δηλαδή τα δάνεια αυτά να «σπάσουν» σε δύο κομμάτια, εκ των οποίων το ένα θα πληρώνεται με την τρέχουσα δόση που του αντιστοιχεί και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σε κάποια χρόνια.
Έκκληση προς τις τράπεζες και την Πολιτεία απηύθυνε πριν από λίγο μέσω του Capital.gr η Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο, Λίτσα Μαθιουδάκη.
«Η απότομη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου έως και κατά 30% νωρίτερα σήμερα, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελβετίας να απελευθερώσει την ισοτιμία του νομίσματος, ισοδυναμεί με καταστροφή για τους δανειολήπτες με ρήτρα το ελβετικό φράγκο. Στην Ελλάδα περισσότερα από 70.000 στεγαστικά έχουν συναφθεί με ρήτρα το φράγκο» αναφέρει.
Σε ερώτηση, για το κατά πόσον μπορεί να υπάρχει διέξοδος δια της δικαστικής οδού σημειώνει πως μόνον δυο υποθέσεις στην Ξανθή έχουν πρωτοδίκως ακουστεί όπου πράγματι επιβλήθηκε στις πιστώτριες η μετατροπή των δανείων σε ευρώ πλην όμως δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει και η πρώτη έφεση θα συζητηθεί την Άνοιξη.
«Θέλουμε να πληρώσουμε κανονικά τα δάνειά μας αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε, μετά από όλη αυτή την κρίση, τις φορολογικές επιβαρύνσεις, την απαξίωση των ακινήτων και τη μείωση των εισοδημάτων μας και την συναλλαγματική ζημία» υπογραμμίζει.
Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο δρομολογεί μαζικές αγωγές κατά των τραπεζών προκειμένου να στηριχθούν οι δανειολήπτες που βρίσκονται πλέον να χρωστούν δραματικά περισσότερο κεφάλαιο ακόμα και από όσο όφειλαν όταν σύναψαν τις δανειακές συμβάσεις.
Την έκπληξή της με το γεγονός ότι η Ελβετία δεν προειδοποίησε το ΔΝΤ για την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να άρει το κατώτατο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που ίσχυε εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα το ελβετικό νόμισμα να εκτοξευτεί στα ύψη έναντι του ευρώ.
«Ήταν μια έκπληξη», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNCB.
«Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας Τόμας Τζόρνταν δεν επικοινώνησε μαζί μου» πρόσθεσε και συνέχισε: «Ελπίζω να είχε επικοινωνήσει με συναδέλφους από άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Δεν ξέρω όμως αν το έκανε».
Η άρση της κατώτερης ισοτιμίας με το ευρώ, ένα μέτρο που είχε ληφθεί για να προστατευθεί η ελβετική οικονομία από την οικονομική κρίση, οδήγησε σε μεγάλη πτώση το ελβετικό χρηματιστήριο ενώ προκάλεσε σοκ στους Ελβετούς εξαγωγείς, που πλήττονται από την απόφαση, όπως εξάλλου και οι δανειολήπτες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή:
Πηγή: