Αισθητή έκαναν πάλι την παρουσία τους τα μόνιμα κλιμάκια των ελεγκτών της Τρόικα, που επέστρεψαν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και έπιασαν δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο και στην Καραγεώργη Σερβίας.
Εκτός όμως από το να καταγράφουν τα οικονομικά στοιχεία, δεν παραλείπουν να ρωτούν όποιον μιλούν αν έχει εικόνα «ποιος θα βγει» και «τι θα γίνει» την επομένη των εκλογών της Κυριακής.
Στην παρούσα φάση δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση, αφού κανείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση και οι επόμενες κινήσεις της.
Ωστόσο τα κλιμάκια καταγράφουν ήδη τα πρώτα στοιχεία για το κλείσιμο του 2014 και την πορεία των εισπράξεων φόρων του 2015. Ζητούν μάλιστα λεπτομέρειες και απαντήσεις, διαπιστώνοντας ότι λόγω της προεκλογικής «παράλυσης» το Κράτος υπολειτουργεί.
Αν και τηρούν τακτική «ίσων αποστάσεων», προφανώς με άνωθεν εντολές, τα στελέχη της τεχνικής αντιπροσωπείας δεν μπορούν να κρύψουν η αγωνία τους για την επόμενη μέρα των εκλογών. Ρωτούν, με όποιον συνομιλούν, για το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, για τη διαφορά που χωρίζει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο αλλά και για την εγκυρότητα των γκάλοπ.
Τα μηνύματα που λαμβάνουν, φτάνουν και στους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Αυτό φάνηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο Euroworking group της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλες, όπου ο εκπρόσωπος της Ελλάδος κύριος Αναστασάτος χρειάστηκε να οπλιστεί με πολύ υπομονή για να ακούει τις παρατηρήσεις και τις απαιτήσεις των ξένων, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να τους πει το παραμικρό για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Κάπως έτσι αναμένεται να είναι τα πράγματα και στο πρώτο μετεκλογικό Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου, όπου η τρόικα θα δώσει το πρώτο στίγμα των προθέσεων της. Τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο Γκίκας Χαρδούβελης που θα ακούσει τις βουλές των Ευρωπαίων, προκειμένου να τις μεταφέρει στον νέο υπουργό Οικονομικών.
Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση θέσει θέμα παράτασης του Μνημονίου, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση μέχρι και μία μέρα πριν τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 που εκπνέει η δίμηνη παράταση του προγράμματος. Θα απαιτηθεί και τότε όμως η έγκρισή της από τα Κοινοβούλια των κρατών της ευρωζώνης. Έστω και αν ένα από τα κράτη-μέλη που δανείζουν τη χώρας μας δεν συμφωνήσει με τη νέα παράταση, τότε η Αθήνα θα μπει σε περιπέτειες.
Όπως έλεγαν πηγές της Πλατείας Συντάγματος, έστω και μία μέρα εκτός Προγράμματος, για το τραπεζικό σύστημα σημαίνει απώλεια στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει μέσω έκτακτης συνεδρίασης να «ανάψει», κατ’ εξαίρεση, το πράσινο φως για την Αθήνα.