Εγκρίθηκε η υπαγωγή στον ELA για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Πριν απο λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος των ελληνικών τραπεζών για το αν μπορούν να αντλήσουν, χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Εγκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από την Φρανκφούρτη, το αίτημα της ΤτΕ ΕΛΛ -1,41% για ένταξη των συστημικών τραπεζών της χώρας στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).
Oι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το «πράσινο» φως δόθηκε για δυο εβδομάδες, μέχρι δηλαδή την επόμενη συνεδρίαση της ΔΣ της ΕΚΤ.
Νωρίτερα το Υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να διαψεύδει την αναβολή της απόφασης για δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης που πρόκειται να ανακοινώσει αύριο η ΕΚΤ θα προβλέπει αγορά τίτλων ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ μηνιαίως και διάρκεια τουλάχιστον ενός χρόνου, υποστηρίζει η Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, επικαλούμενη πηγές που μετέχουν στις διαβουλεύσεις.
“Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να στείλει μηνύματα που θα υπονομεύσουν την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων” διαμήνυσε η Άγγελα Μέρκελ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του notosnet, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει τις προληπτικές διαδικασίες για την εξασφάλιση ELA και στις 4 συστημικές τράπεζες, παρότι σχετικό αίτημα σε αυτήν, κατέθεσαν μόνο η τρεις, καθώς η ΕΤΕ θεώρησε ότι δεν είχε λόγο να το πράξει, με τα σημερινά δεδομένα.
Η Τ.τ.Ε. όμως κατέθεσε αίτηση στην EKT και για την Εθνική, με βάση τις δικές της εκτιμήσεις που στηρίζονται στην μεθοδολογία της EKT, σύμφωνα με την οποία, «θα ήταν καλό να κάνουν αίτηση και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε αρμόδια πηγή, παρότι, όπως σημείωσε, η Εθνική έχει μεγαλύτερα περιθώρια ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται ότι προημερών δύο τράπεζες η Αlpha Bank και η Eurobank έκαναν προληπτικά αίτηση υπαγωγής στο μηχανισμό του ELA. Οι αυξημένες για διάφορους λόγους ανάγκες ρευστότητας, μεταξύ αυτών και η «διαρροή» κάποιων καταθέσεων, η εκτόξευση της ισοτιμίας του Ελβετικού φράγκου (που δημιουργεί λόγω των συνθηκών funding gap σε συναλλαγματικές θέσεις ορισμένων τραπεζών) και η αυξημένη απορρόφηση εντόκων του Δημοσίου, τις οδήγησαν να προχωρήσουν σε αυτή την προληπτική κίνηση.
Ωστόσο αργά το βράδι της Παρασκευής κυκλοφόρησαν πληροφορίες και υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εντελώς ξαφνικά έκαναν αίτηση και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, δηλαδή η Πειραιώς και η Εθνική.
Αξιόπιστοι κύκλοι της Εθνικής, μας ανέφεραν αργά το βράδυ ότι η ΕΤΕ, όπως άλλωστε έγινε γνωστό ήδη το μεσημέρι επίσημα από τον εκπρόσωπο της τράπεζας, δεν είχε, με τα σημερινά δεδομένα, λόγους για να κάνει προληπτική αίτηση στον ELA.
Αφενός διότι έχει σημαντική ρευστότητα και δεν έχει σημαντικά ανοίγματα χρηματοδότησης σε φράγκο, κι αφετέρου διότι έχει την εναλλακτική των ομολόγων του «Πυλώνα ΙΙ».
Ωστόσο, όπως προκύπτει, η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε τη δική της εκτίμηση και αποφάσισε να κάνει αίτηση και για την ΕΤΕ. Σημειωτέον ότι η αίτηση δεν ισοδυναμεί με χρήση του μηχανισμού ELA. Αυτή θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες των ίδιων των τραπεζών το επόμενο διάστημα.