“Η συζήτηση ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική . Διαβεβαίωσα τον Schulz ότι έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος . Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, εγγυόμαστε την σταθερότητα ” τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετα τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου. “Υπάρχουν δεσμοί με την ΕΕ - Σπάνια έχουμε συζητήσει τόσο ειλικρινά και για τόσα θέματα ουσίας” τόνισε ο κ Σούλτς.
Διαβουλευόμαστε με τους εταίρους ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελης λύση στα θέμα κοινού ενδιαφέροντος, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι «διαπραγματεύομαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα», και επισημαίνοντας πως αυτή η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο.
Στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο χαρακτήρισε καλό φίλο, έκανε λόγο για μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, που συμβάλει στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τους θεσμούς της Ε.Ε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, καθώς και για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, χωρίς την επιμονή στο λάθος και στην αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας και χωρίς δημιουργία νέων ελλειμμάτων.
Την πρόθεση της νέα κυβέρνησης να συζητήσει τις θέσεις της αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά μονομερώς και με επιμονή ότι «αυτή είναι η απόψή μας», αλλά τα θέτει στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, αποτελεί πολύ καλό βήμα το γεγονός ότι η Ελλάδα αναζητεί λύσεις από κοινού με τους εταίρους της.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πάντως ότι σε ανοιχτές δημόσιες συζητήσεις στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι ο κ. Τσίπρας «θα ακολουθήσει μόνος του τον δικό του δρόμο». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν ισχύει, θα καταθέσει προτάσεις και θα συζητηθούν οι προτασεις αυτές».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Ε.Κ. εκτίμησε οτι οι συζητήσεις αυτές θα συνοδεύονται πιθανόν από διαφωνίες και συγκρούσεις, κάτι που -όπως σημείωσε- έγινε αισθητό και τη μεταξύ τους συνάντηση.
Εξάλλου, εξέφρασε την ελπίδα η χώρα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή πορεία.
Πυκνές επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης θα έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο σε επίσκεψή του στην Αθήνα με αντικείμενο την τεχνογνωσία του Οργανισμού για το χρέος.
«Η νέα κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας και διεθνείς φορείς όπως ο ΟΟΣΑ, για τη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική άμεσης υπέρβασης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης» σχολιάζει το ΥΠΟΙΚ.
«Η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος αποτελεί επιδίωξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ το θέμα θα τεθεί και στην συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup» σχολίαζαν νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου.
Ειδικότερα, την Παρασκευή αφικνείται ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jeroen Dijsselbloem για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και, κατ’ ιδίαν, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Με αυτή την επίσκεψη ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης.
Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, το πρωί, ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του George Osborne με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει και συνάντηση με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου.
Το απόγευμα της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Michel Sapin, καθώς και τον Υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron, ο οποίος μόλις ανακοίνωσε επισήμως πως θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη» (legitimate).
Το πρωί της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Pier Carlo Padoan όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της ευρωζωνικής μακροοικονομίας.
Τέλος, ο Angel Gurria, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποδέχθηκε πρόσκληση του Πρωθυπουργού και θα επισκεφθεί τη χώρα μας, την 11η Φεβρουαρίου, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως Υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.
Την πεποίθηση ότι θα ήταν προτιμότερο ο Αλέξης Τσίπρας να είχε συνεργαστεί με το Ποτάμι και όχι με το κόμμα ΑΝΕΛ, πράγμα το οποίο έπραξε εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προσθέτοντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε τα πράγματα όπως διαμορφώθηκαν».
Μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στο πλαίσιο της ολιγόωρης επίσκεψής του στην Αθήνα ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι «ας μην ξεχνάμε, η σημερινή αντιπολίτευση είναι η κυβέρνηση του αύριο», τονίζοντας ότι το Ποτάμι είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνες για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι το Ποτάμι θα βοηθήσει τις μεταρρυθμίσεις αν τις αποφασίσει η κυβέρνηση, καθώς και σε όποια σύγκρουσή της για τη φοροδιαφυγή και την πάταξη της διαφθοράς. «Μένει η κυβέρνηση να κάνει τις κινήσεις κι εμείς θα είμαστε αρωγοί» τόνισε.
Ο ίδιος πρότεινε την πραγματοποίηση την άνοιξη μεγάλης ευρωπαϊκής διάσκεψης στην Αθήνα, με τον τίτλο «Η Ευρώπη είναι εδώ», την οποία θα στηρίξει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την παρουσία του.
«Και οι δύο εκφράσαμε ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο κ. Σουλτς μετέφερε στον κ. Βενιζέλο το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε νωρίτερα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αντάλλαξαν απόψεις. «Καταλήξαμε», πρόσθεσε ο ίδιος «ότι πρέπει να αναζητήσουμε συμβιβασμούς και η ελληνική κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα».
Έκανε ιδιαίτερη μνεία και ευχαρίστησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό για τη σχέση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία, που δεν ήταν πάντα εύκολη και υπογράμμισε ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαμαράς «υπηρέτησαν τα ελληνικά συμφέροντα και την πατρίδα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σουλτς για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πάντως, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι η πορεία της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ. «Θα συμβάλουμε να γίνει ότι καλύτερο για τη χώρα χωρίς να πάμε ένα βήμα πίσω. Πρέπει να κάνουμε ένα καθοριστικό βήμα προς την έξοδο από το μνημόνιο, προς την πιστωτική προληπτική γραμμή, προς την ελάφρυνση της χώρας και του χρέους για να προχωρήσει η χώρα προς την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.
Έκανε ωστόσο και κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ειπώθηκαν προεκλογικά και επαναλαμβάνονται μετεκλογικά ψευδαισθήσεις και ανακρίβειες οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους είτε από λάθος είτε από ατύχημα».
Τέλος αναφερόμενος στην αποστολή του κ. Σουλτς, είπε «χαίρομαι που ο κ. Σουλτς με το κύρος και τη συμπάθεια που τρέφει για την Ελλάδα είναι σε θέση να καταλάβει και να μεταφέρει στην Ευρώπη τί συμβαίνει εδώ, αλλά και να πει στους Έλληνες συνομιλητές του ποιός είναι ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη».
«Είχαμε πολύ ουσιαστική συνάντηση (με τον πρωθυπουργό), αν και με αρκετές διαφωνίες... Έχω παρά πολλά ερωτήματα... Τι θα γίνει με τις συντάξεις, με τις επενδύσεις, με τους δημόσιους υπάλληλους, με την τρόικα, με το πρόγραμμα; και εγώ δεν θέλησα να εμπλακώ σε θέματα μονόπλευρων πράξεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στο ευρωκοινοβούλιο δεν ήμασταν υπέρ της τρόικας, είναι περιττή, εμείς θέλουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτίωση εσόδων, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής οι πλούσιοί σας έβγαλαν τα λεφτά τους έξω...» ανέφερε ακόμη.
Ο κ. Σουλτς δήλωσε δε ευθαρσώς ότι διαφωνεί με την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι πρόκειται για «κακή συμμαχία για την Ευρώπη». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακραιφνές σοσιαλιστικό κόμμα, οι ΑΝΕΛ καθαρά δεξιό κόμμα, δεν ταυτίζονται αυτές οι δυο δυνάμεις. Είναι κακή συμμαχία για Ελλάδα και Ευρώπη, δεν χρειαζόμαστε τώρα την αντιπαράθεση, αλλά το διάλογο, και αυτή η κυβέρνηση θα έρθει σε αντιπαράθεση (με την Ευρώπη)» προειδοποίησε.
Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, «ο κ. Τσίπρας κατάλαβε τη γνώμη μου... Ο κ. Καμμένος δεν έχει απόλυτη αποδοχή στην ΕΕ, θα προτιμούσα ο ΣΥΡΙΖΑ να συνασπιστεί με το Ποτάμι που έχει επαφές και γέφυρες στην Ευρώπη».
Όσον αφορά τη διαφοροποίηση της Αθήνας για τη δήλωση της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής δήλωσε εμφατικά ότι «η Ελλάδα ζητάει αλληλεγγύη, και θα τής δοθεί, και τής αξίζει, αλλά δεν είναι δυνατόν να λέμε αλληλεγγύη αλλά να μην είμαστε αλληλέγγυοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αυτό δεν θα το δεχθούν πολλές χώρες».
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς το θέμα ήταν διαδικαστικό: «Η Ελλάδα λεει ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της, αλλά αν δεν εκφράζεται διαφοροποίηση, τότε θεωρείται ότι υπάρχει ομοφωνία.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Όλαντ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ορίστηκε για την Παρασκευή στις 19.30 (ώρα Ελλάδας).
Στη συνάντηση, που θα γίνει στο Στρασβούργο, ο Μ. Σούλτς θα ενημερώσει τους δύο ηγέτες για τις επαφές που είχε την Πέμπτη στην Αθήνα και τις προθέσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της. Βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι το μέλλον της Ευρώπης και οι γαλλογερμανικές σχέσεις.
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά αναβλήθηκε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.
Για «αρκετές διαφωνίες» και «ερωτήματα» που έχει σχετικά με τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.
Προβληματισμένος αλλά ταυτόχρονα και με θετική διάθεση εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό πρόβλημα παρουσιάστηκε με δηλώσεις του στο protothema.gr ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς.
Στην ερώτησή μας κατά πόσο θεωρεί «επιτυχημένη» τη σημερινή του επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σούλτς απάντησε «δεν γνωρίζω κατά πόσο το... επιτυχημένη είναι η σωστή λέξη», για να συνεχίσει πως «επρόκειτο για μια δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα συζήτηση».
Όπως στη συνέχεια υποστήριξε «Εξεπλάγην (I was surprised) από κάποιες δηλώσεις του κ. Τσίπρα».
Σε κάθε περίπτωση εκπρόσωποι γύρω από τον κ. Σουλτς αναφέρθηκαν στις θετικές προθέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά και στον ρεαλισμό που τον διέπει. «Το πρόβλημα όμως είναι, πως δυστυχώς ο χρόνος είναι πάρα πολύ πιεστικός», ανέφεραν στο protothema.gr οι ίδιες πηγές.
Για τις 19.30 (ώρα Ελλάδας) ορίστηκε η συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.Στη συνάντηση, που θα γίνει στο Στρασβούργο, ο Μ. Σούλτς θα ενημερώσει τους δύο ηγέτες για τις επαφές που είχε στην Αθήνα και τις προθέσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της.