Με άγριες διαθέσεις καταφτάνει στην χώρα μας, εκπροσωπώντας τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Γιούρoγκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως έδειξαν οι ευθείες βολές που έστειλε λίγες ώρες νωρίτερα -με δηλώσεις του χθες από το Άμστερνταμ- προειδοποιώντας την Αθήνα ότι αν η κυβέρνηση κάνει πράξει τις προεκλογικές εξαγγελίες της, θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Γιούρογκρουπ, θα είναι ο πρώτος ξένος υπουργός Οικονομικών που θα συναντήσει επισήμως και εκ του σύνεγγυς τη νέα κυβέρνηση και τον Έλληνα ομόλογό του. Θα παραμείνει στη χώρα μας μόλις έξι ώρες.
Γνωρίζει όμως ότι στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκινάει η «περιπέτεια» της νέας διαπραγμάτευσης που επιδιώκει να προκαλέσει η Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα και την απομείωση του δημοσίου χρέους. Για το λόγο αυτόν ακριβώς θα συνοδεύεται και από τον «σκληρό» διαπραγματευτή των Βρυξελλών και πρόεδρο του Euroworking group Τόμας Βίζερ.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης να επιμένει ότι …«μονομαχίες» υπάρχουν μόνο στην φαντασία των δημοσιογράφων και ότι ο ίδιος συμφώνησε από τηλεφώνου την περασμένη Δευτέρα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ότι δεν πρέπει να διαμορφωθεί σκηνικό ρήξης μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, αλλά στην πραγματικότητα η μάχη έχει ήδη αρχίσει.
Αντί μιας τυπικής γραπτής απάντησης στις χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαντήσει «κατά πρόσωπο» σήμερα στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, ζητώντας χαλάρωση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ανοίγοντας έτσι και το δρόμο για την κατάργηση του παλαιού Μνημονίου. Το επιχείρημά της είναι ότι «αν πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα χρόνια και 7% μετά το 2020 και να πηγαίνει όλο στο παλαιό χρέος, πώς θα γίνεται να χρηματοδοτήσουμε την Ανάπτυξη»;
"Όπλο" στα χέρια του νέου υπουργού Οικονομικών, θα είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2014, όπου δείχνουν όχι μόνο μαύρη τρύπα στα φορολογικά έσοδα που έφθασε τα 1,4 δισ. ευρώ αλλά και την απόκλιση των 2,6 δισ. ευρώ από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η απάντηση από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης θα φαίνεται πως θα δοθεί σε δύο επίπεδα:
- Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου θα κρατήσει μόνο λίγα λεπτά. Δεν χρειάζεται περισσότερο χρόνο ο κύριος Ντάισελμπλουμ για να ακούσει τι θα του ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και να του μεταφέρει στη συνέχεια το μήνυμα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για διαγραφή χρέους. Θα του υπενθυμίσει ότι η δίμηνη παράταση που έχει λάβει η Ελλάδα τελειώνει και, άρα, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα ζητήσει νέα τεχνική παράταση.
- Στη συνέχεια η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί στο ΥΠΟΙΚ. Θα κρατήσει τουλάχιστον 2-3 ώρες και εκεί θα αναμετρηθούν τα οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα του κυρίου Βαρουφάκη και του κυρίου Βίζερ. Θα παρευρίσκονται ο κύριος Δραγασάκης και ο κύριος Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ήδη έστειλε από χθες το μήνυμα ότι αν η κυβέρνηση αρχίσει να δημιουργεί νέα κρατικά ελλείμματα, θα ακυρώσει στην πράξη και την διευθέτηση του ελληνικού χρέους που έχουν υποσχεθεί από το 2012 οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Η σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος και τη λιτότητα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το Γιούρογκρουπ της 16ης του μηνός.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μια μερα πριν φτάσει στην Αθήνα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ πρόσθεσε όμως ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
«Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Dijsselbloem.
Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».
Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε.
Την ελπίδα να μην χαθούν οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα η Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, όπως μεταδίδει το Forexlive.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα, σημείωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι θετικές, ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα η ευρωζώνη είναι ισχυρότερη σε σχέση με πριν από την κρίση