«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με μια υπερβατική συμφωνία που θα εισαγάγει τη χώρα σε μια νέα ιστορική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Αβραμόπουλος θα είναι οριστικά και αμετάκλητα η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος συμφώνησαν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και και ο κ. Αβραμόπουλος θα τεθεί στην κρίση του Σώματος πιθανότατα την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι.
Την ίδια ωρα η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου. Δίνοντας μια αρκετά εκτενή συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ και την Έλλη Στάη σε μια απευθείας σύνδεση με την οικία της, καλοσώρισε το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε ότι «θέλω να είμαι πάντα η φωνή της ειλικρίνειας και του ρεαλισμού, της πραγματικής πραγματικότητας. Εάν πρόκειται να δούμε μία από τα ίδια, αυτά που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια, και εάν οι ίδιοι -οι πολλοί- σηκώνουν τα βάρη και εάν οι ίδιοι πληρώνουν, και οι ίδιοι -οι λίγοι- προστατεύονται, αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ο δικός μου γνώμονας είναι το συμφέρον των πολλών, όχι των πλουσίων».
Στο κλασικό ερώτημα, δε, για το εάν προαλείφεται για τη διαδοχή του κ. Καρόλου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου αρκέστηκε να πει: «Οποτε μου ζητούν να κάνω πράγματα για την πατρίδα μου, το έκανα. Και όποτε δεν μου ζητούν, και πάλι τα κάνω».
Υπενθυμίζεται οτι το 2000 με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις αλλά και με τη δέσμευση για στενή συνεργασία στην προσπάθεια της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είχαν γίνει αλλεπάλληλες συνάντηςεις του Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου και της προέδρου του οργανισμού ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Επειτα από συνάντηση, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων είχε δήλωσει: "Δέχτηκα με ιδιαίτερη χαρά την κ.Αγγελοπούλου, με την οποία είχαμε μια πολύ καλή κουβέντα. Διατυπώσαμε την κοινή απόφαση για σκληρή δουλειά μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης, προκειμένου να διοργανώσουμε άψογα τους αγώνες του 2004. Είχαμε ουσιαστική κουβέντα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για θεσμικούς ανταγωνισμούς, η πόλη πρέπει να αρχίσει να ετοιμάζεται".
Η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004 με τη σειρά της τόνισε μεταξύ άλλων:
"Ο Δήμαρχος είναι συνεργάτης μας και θεσμικός. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Από εδώ και πέρα μαζί, για να βγάλουμε σε πέρας τη μεγάλη αυτή υπόθεση με ορόσημο όχι μόνο το 2004 αλλά και την επόμενη δεκαετία."
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν από τους πρώτους Έλληνες πολιτικούς που πίστεψαν στην καθοριστική σημασία που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Ολυμπιακό Ιδεώδες για την ανάπτυξη του τόπου και τη θέση της πατρίδας μας στην παγκόσμια κοινότητα.
Ως Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ενεργά την προσπάθεια διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και συνέβαλε καθοριστικά ως δήμαρχος της Ολυμπιακής πλέον Αθήνας στη διοργάνωση των Αγώνων. Πάνω από όλα, όμως με το οκταετές του έργο ως δήμαρχος της πόλης δημιούργησε τις αναγκαίες προϋποθέσεις έτσι ώστε η Αθήνα να μπορέσει να υποδεχτεί τις νέες και του νέους του κόσμου ως μητρόπολη με ταυτότητα, με φως, και με πολιτισμό. Ως κληρονομιά για το Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα αλλά και για το διεθνή ρόλο της Αθήνας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ίδρυσε την Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων. Αποστολή του θεσμού είναι η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των Ολυμπιακών Πόλεων και η παροχή κάθε είδους υποστήριξης στις πόλεις που φιλοδοξούν να αναλάβουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δεκάδες γεγονότα, ιστορίες και περιστατικά από το προσκήνιο και το παρασκήνιο της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων παρέλειψε να αναφέρει στο βιβλίο της η Γιάννα Αγγελοπούλου, σε μια μονόπλευρη περιγραφή των όσων συνέβησαν τότε...
Η «κατά Γιάννα» αφήγηση προκάλεσε σάλο και δυσαρέσκεια στους πρωταγωνιστές των «ιστοριών» της, οι περισσότεροι από τους οποίους σχολίασαν δηκτικά ότι «η κυρία έχει γράψει μυθιστόρημα»!
Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της εποχής καταθέτουν «γεγονότα που η ίδια δεν θα τολμούσε ποτέ να γράψει στο βιβλίο της», δίνοντας μια εντελώς διαφορετική διάσταση της πραγματικότητας.
H σημαία
Μία άγνωστη πτυχή του Greek Drama θυμήθηκαν όσοι έζησαν από κοντά, τον Αύγουστο του 2000 στο Σίδνεϊ, την περιπέτεια της παραλαβής της Ολυμπιακής Σημαίας από τους Αυστραλούς. Οπως ορίζει το πρωτόκολλο της ΔΟΕ, ο δήμαρχος της πόλης που φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες παραδίδει στον ομόλογό του της επόμενης Ολυμπιάδας τη σημαία, στην προκειμένη περίπτωση στον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μόνο που κανείς, ούτε και ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, δεν είχε υπολογίσει τη διάθεση της Γιάννας να τα «παίξει όλα για όλα» και να αρπάξει τη σημαία, σε ένα επεισόδιο που έμεινε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ετσι, ακόμα και σήμερα Αθάνατοι της ΔΟΕ, διηγούνται το σοκ του Σάμαρανκ όταν η Γ. Αγγελοπούλου του είπε ξεκάθαρα «μη δώσεις τη σημαία στον Αβραμόπουλο, δώσ’ τη σε μένα», και περιγράφουν τα λόγια του στον τότε δήμαρχο Αθηναίων: «Δημήτρη, σε παρακαλώ να παραλάβετε τη σημαία μαζί με την κυρία. Δείξε κατανόηση σε αυτό που σου ζητώ».
Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια τηλεθεατών σε ολόκληρο τον κόσμο να παρακολουθήσουν για πρώτη και μοναδική φορά στα χρονικά των Ολυμπιακών την παραλαβή της σημαίας όχι από ένα, αλλά από δύο πρόσωπα, καθώς η Γ. Αγγελοπούλου, που είχε προωθηθεί εν τω μεταξύ ένα βήμα πίσω από τον Δ. Αβραμόπουλο, ετοιμαζόταν να απλώσει τα χέρια της και να την αρπάξει...
Η σκηνοθεσία
Οσοι θυμούνται την τελετή έναρξης δεν μπορούν να ξεχάσουν τον εκνευρισμό του Ζακ Ρογκ όταν, μετά την εναρκτήρια ομιλία της, η Γιάννα Αγγελοπούλου, με οικειότητα που παρέβαινε το ολυμπιακό πρωτόκολλο, του έδωσε τον λόγο προσφωνώντας τον απλά «Ζακ».
Εκ των υστέρων επίσης έγινε γνωστό πως είχε δώσει σκηνοθετικές οδηγίες για την κάλυψη της τελετής, ώστε να «παίζει» μόνο εκείνη στα πλάνα. Ετσι, τα μόνα πρόσωπα που εμφανίζονται είναι η ίδια η «πρωταγωνίστρια» Γ. Αγγελοπούλου και ο Ζακ Ρογκ, ενώ στο μοναδικό πλάνο των επισήμων εμφανίζονται ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Απουσιάζουν η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μποκογιάννη, δεκάδες ηγέτες και βασιλείς που είχαν έρθει από τα πέρατα του κόσμου για τους αγώνες.