Σαφείς οι αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ντάισελμπλουμ: «Όχι» σε διάσκεψη για το χρέος - Βαρουφάκης: «Όχι» στην Τρόικα.
Σκηνικό ρήξης διεφάνη στη κοινή συνέντευξη Τύπου, νωρίτερα, του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Έχουμε εκλεγεί με σκοπό να μην συνεχίσουμε το πρόγραμμα της τρόικας, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι αντιευρωπαϊκό», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να πείσει τους εταίρους ότι το κοινό συμφέρον εξυπηρετείται από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις. «Η επόμενη μέρα εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
O υπ. Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων οργάνων στην Ευρώπη, όπως η ΕΚΤ και η Κομισιόν, αλλά και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, με τους οποίους άρχισαν διαβουλεύσεις και θεωρούνται εταίροι, «με μια επιτροπή με αντιευρωπαϊκή λογική, ενταγμένη στην εφαρμογή ενός προγράμματος που έχουμε απορρίψει και η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια σαθρά δομημένη επιτροπή».
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε: «Το κράτος έχει συνέχεια, αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους». Πρόσθεσε δε, ότι δίνει ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, σχετικά με την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να προωθήσει «βαθιές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χωρίς φόβο και πάθος, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα» και παρέσχε την εγγύηση, πρώτα στον ελληνικό λαό και στη συνέχεια στους εταίρους, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και «μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές». Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος και η πρώτη πράξη, είπε, δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για την παράτασή του, προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο. Χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, επισήμανε: «Ήθελα να ακούσω τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις υποχρεώσεις». Πρόσθεσε: «Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα». Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Το Eurogroup, είπε, ανέλαβε το 2012 τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου να βγει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι δεσμεύσεις της, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα της οικονομίας δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα και τώρα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες. Εναπόκειται στην κυβέρνηση, υποστήριξε, να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς να κινηθούμε μαζί προς το μέλλον.
Την ίδια ώρα, «καυτοί» διάλογοι είδαν το φως της δημοσιότητας από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ντάισελμπλουμ.
«Η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να λάβει την απάντηση από τον κ. Νταισελμπλουμ ότι δεν έχει την ίδια άποψη.
«Θα ζητήσετε παράταση;», ρώτησε ακολούθως ο Ντάισελμπλουμ και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αγνοήσει αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και επανέλαβε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα και πρόσθεσε ότι είμαστε δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας, το οποίο εστιάζεται στην ανθρωπιστική κρίση.
Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του.
Αντιδράσεις κομμάτων μετά τις δηλώσεις
Με μία σκληρή ανακοίνωση σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, το αποτέλεσμα της συνάντησης του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τις δηλώσεις που ακολούθησαν την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup: «Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν ξέρει που βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει».
«Θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε, ακόμη και να το στηρίξουμε, αν είχαμε πειστεί ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο» σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Ποτάμι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, περί μη συνεργασίας με την τρόικα. Η ανακοίνωση συνεχίζει, αναφέροντας ότι: «θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε, ακόμη και να το στηρίξουμε, αν είχαμε πειστεί ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο το οποίο στο «τέλος της μέρας» θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη.
«Ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε γιατί αυτό απαιτούσαν οι «μεταρρυθμίσεις», η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου και οι «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί», με «πρωτογενές πλεόνασμα», που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός οικονομικών. Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ή με τους υπαλλήλους τους» σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη συνάντηση Βαρουφάκη- Ντάισελμπλουμ.
«Μετά τις σημερινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επαναφέρουμε την πρότασή μας για άμεση σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου με στόχο τη διαγραφή του επαχθούς και επονείδιστου μέρους του δημόσιου χρέους», το σχόλιο της εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνας Χρυσοβελόνη για τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, σε αντίστιξη προς τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και υπό το φως των σημερινών ανακοινώσεων του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, αποτύπωσαν την εικόνα του απόλυτου αδιεξόδου στο οποίο έχει δυστυχώς περιέλθει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
Τα πρώτα οικονομικά τεστ των τολμηρών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα επίκεινται, καθώς είναι ακόμη αδιευκρίνιστο ποιος θα υποχωρήσει πρώτος στο θέμα του χρέους.
Όπως αναφέρει το CNBC, ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να καταλήξει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο συναντώντας την αντίδραση της Γερμανίας, η οποία τάσσεται σθεναρά εναντίον οποιασδήποτε ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα.
Εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία, οι συνέπειες για τους απλούς Έλληνες θα είναι σοβαρές. Ο Γ. Ρωμανιάς, οικονομολόγος των ΑΝΕΛ και νέος γενικός γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, δήλωσε χθες ότι μπορεί να τα πράγματα να είναι «λίγο σφιχτά» με τις συντάξεις τον Μάρτιο.
Τα δημογραφικά επίσης δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Ακόμη, τα ταμειακά διαθέσιμα των ελληνικών συνταξιοδοτικών ταμείων υποχώρησαν από τα 2,155 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2013 σε μόλις 435 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης.
Επίσης, το CNBC επισημαίνει ότι πολλοί στο χρηματιστήριο ελπίζουν πως η σκληρή ρητορική του Αλ. Τσίπρα στον δρόμο προς την εξουσία, θα αλλάξει λόγω της πραγματικότητας.
Μια τυπική άποψη έρχεται από τους αναλυτές της Rabobank, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «όποιο πολιτικό κεφάλαιο ελπίζει να κερδίσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την υιοθέτηση μιας αυστηρής γραμμής, θα εξανεμιστεί εάν αυτή η στάση του οδηγήσει σε μια έξοδο της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα βρίσκεται στο μυαλό όλων στην Αθήνα σήμερα, ανεξαρτήτως πόσο πιεσμένη αισθάνεται η νέα κυβέρνηση για να διατηρήσει την αυστηρή αντιμνημονιακή στάση που την έφερε στην εξουσία».
Επισημαίνει ακόμη ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης στις πρώτες της ημέρες στην εξουσία, μπορεί να ακούγονται καλά στους υποστηρικτές της, αλλά θα αυξήσουν το οικονομικό φορτίο για το ελληνικό δημόσιο.
Οι αντιδράσεις στον διεθνή Τύπο μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη
«Σύγκρουση στην Αθήνα: Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δείχνει την πόρτα στην τρόικα» είναι ο τίτλος του Spiegel για το αποτέλεσμα των συναντήσεων του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει στάση προς τη σκληρή αναμέτρηση και ότι δεν δέχεται να συνεργαστεί με την τρόικα, απορρίπτοντας την πολιτική λιτότητας.
Ο βρετανικός Guardian αναμετέδωσε σχόλιο της ανταποκρίτριάς του στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ:
«Η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα τελείωσε με μία απίστευτη αντιπαράθεση, όταν ο Βαρουφάκης τον πάγωσε με τη δήλωση για την τρόικα. Ο Ολλανδός έμοιαζε εξοργισμένος, ενώ έσκυψε εμπρός και ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Βαρουφάκη στο οποίο ο Έλληνας υπουργός δεν απάντησε. Ένας υπάλληλος του υπουργείο Οικονομικών που στεκόταν πίσω μου μονολόγησε «Ω, Θεέ μου». Άλλος είπε «αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η ώρα να μαζέψω τις βαλίτσες μου». Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μπορούσε σχεδόν να νιώσεις την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.»
Η ανταποκρίτρια της El Pais στην Αθήνα γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι των δανειστών, επικαλούμενη τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι δεν αναγνωρίζει ως συνομιλητή την τρόικα.
Η πορτογαλική Jornal do Noticias, αναφέρει ότι η Αθήνα απορρίπτει την τρόικα ως συνομιλήτρια, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην ένταση που επικρατούσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και του πρόεδρου του Eurogroup.
Ανεπίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στις 7.30μμ (ώρα Ελλάδος) στο Στρασβούργο.
Η συνάντηση, η οποία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, θα πραγματοποιηθεί σε εστιατόριο της αλσατικής πόλης, με πρωτοβουλία του κ. Σουλτς, ο οποίος θα είναι και ο οικοδεσπότης, καθώς στο Στρασβούργο βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του κ. Ολάντ, θα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών και το μέλλον της Ευρώπης. Δημοσιεύματα ωστόσο στον Τύπο και των δύο χωρών αναφέρουν ότι στην ατζέντα θα βρεθούν τόσο η κατάσταση στην Ουκρανία, όσο και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, με τον κ. Σουλτς να μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τις πρώτες επαφές, που είχε χθες στην Αθήνα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Σε άτυπο δείπνο, το οποίο θα παραθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, θα παρακαθίσουν στις 7:30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Το δείπνο θα λάβει χώρα στο εστιατόριο «Zuem Ysehuet», πλησίον του κτιρίου του Ευρωκοινοβουλίου.
Από το περιβάλλον του Μ. Σουλτς διαρρέεται ανεπισήμως ότι, το εν λόγω δείπνο θα είναι «μία συζήτηση ανάμεσα σε φίλους», χωρίς ατζέντα και δίχως δηλώσεις στον Τύπο, ούτε στο Στρασβούργο αλλά ούτε και σε Βερολίνο - Παρίσι. Πάντως, σύμφωνα με άλλες πηγές, στο τραπέζι της συνάντησης, θα τεθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.
Επισήμως ανακοινώθηκε ότι, άμα τη αφίξει του Φρανσουά Ολάντ στο αεροδρόμιο του Στρασβούργου, έχει προγραμματισθεί συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με τον δήμαρχο της πόλης Ρολάντ Ρις και τον διοικητικό προϊστάμενο Στρασβούργου-Λορένης Φιλίπ Ρίσερ.